Ekonomi

Borsada bu şirketlere dikkat! İşte, şubat ayında yatırımcısını en fazla kayba uğratan şirketler

Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Borsa İstanbul geçtiğimiz ay satış ağırlıklı bir seyir izledi. SPK’nın aldığı önlemlerin ardından borsada yeniden dengelenme eğilimi ağır basarken, özellikle bazı şirket hisselerinde yoğun satış baskısı gözlendi.Kahramanmaraş depremlerinin ardından satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul yeniden toparlanmaya çalışırken, geçen ay bazı hisselerde satış baskısı daha yoğun gözlendi

Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketleri Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin değerlerine de yansıdı. Kahramanmaraş depremlerinin ardından satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul yeniden toparlanmaya çalışırken, geçen ay bazı hisselerde satış baskısı daha yoğun gözlendi.

Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş depremlerinin ardından piyasalarda oynaklık da had safhaya çıktı. Toplam 11 şehrimizde onbinlerce can kaybına ve binlerce binanın yıkımına yol açan felaketler nedeniyle Borsa İstanbul 8 Şubat 2023 ile 15 Şubat 2023 tarihleri arasında pay ve vadeli işlem piyasalarında beş iş günü işlemlere ara vermişti.

Borsanın yeniden işlemlere açılmasının ardından pay piyasalarında nispeten dengelenme eğilimi görülse de bazı şirket hisselerinde satış baskısı devam etti. Deprem sonrası gerçekleşen işlemlerde panik havasının ön plana çıktığını kaydeden uzmanlar, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) aldığı önlemler sayesinde pay piyasalarında dengelenme eğiliminin görüldüğünü, ancak spor hisseleri üzerindeki satış baskısının devam ettiğini belirtiyor.

Öte yandan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) da profesyonel ve amatör bütün maçları ertelemişti. Geçtiğimiz ay Borsa İstanbul’da işlem gören Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ hisseleri yüzde 4,5 değer kaybına uğrarken, Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ ise yüzde 6’lık değer kaybıyla yatırımcılarını üzdü. Borsada işlem gören Trabzonspor’un hisseleri de yüzde 7,8 oranında değer kaybederken, en fazla değer kaybı yüzde 16,4 ile Fenerbahçe Futbol AŞ hisselerinde görüldü.

İLK İKİ AYDA BEŞİKTAŞ LİDER!

Borsa İstanbul’da işlem gören spor şirketlerinin 2023 yılı başından bugüne izlediği performans incelendiği zaman ise Beşiktaş ve Galatasaray hisselerinin artıda olduğu dikkati çekerken, Trabzonspor ve Fenerbahçe hisseleri değer kaybetti.

Yılın ilk 2 ayında Beşiktaş hisseleri yüzde 27,6, Galatasaray hisseleri ise yüzde 11,6 oranında prim yaptı. Bu süreçte Trabzonspor'un hisseleri yüzde 23,2 gerilerken, Fenerbahçe'nin hisseleri yüzde 26,8 oranında değer yitirdi.

Uzmanlar, Şenol Güneş'in teknik direktörlüğe getirilmesiyle Beşiktaş'ın Spor Toto Süper Lig'de genel olarak başarılı bir grafik çizdiğine işaret ederken, Galatasaray’ın da yeşil sahalarda da başarılı bir performans sergilediğini belirtiyor. Fenerbahçe’nin ise bu yıl borsaya iyi bir başlangıç yaşamadığını kaydeden analistler, ilk 2 ayda yatırımcılarını kayba uğrattığını kaydetti.

PİYASA DEĞERİ EN YÜKSEK TAKIM FENER

Borsa İstanbul’da işlem gören 4 spor şirketi arasında en fazla piyasa değerine sahip takım ise Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe, geçen ayı 5 milyar 280 milyon 583 bin TL piyasa değeriyle kapatırken, Fener’i 4 milyar 768 milyon liralık piyasa değeriyle Galatasaray izledi. Trabzonspor’un 1 milyar 840 milyon liralık, Beşiktaş’ın ise 1 milyar 819 milyon 200 bin liralık piyasa değeri bulunuyor.