Ekonomi

Borsada büyük düşüşün nedeni ne? İşte kulislerde konuşulan 2 neden

Borsada bugün yüzde 7'nin üzerindeki düşüşle ilgili kulislerde konuşulan iki senaryo var. Birincisi borsadaki yabancı satışı diğeri ise siyasi gerilim beklentilerinin yarattığı kaygı ve yeni yatırımcının panik havasına kapılmasıFransız çelik devi Arcelor Mittal'in Ereğli Demir Çelik Fabrikaları ERDEMİR hisselerinde yaptığı satışın borsanın düşüşünde etkili olduğu belirtiliyor

Borsanın düşüşüne Fransız çelik devi Arcelor Mittal'in hisse satışının etkili olduğu konuşulan etkenlerden biri. Fransız çelik devi Arcelor Mittal'in Ereğli Demir Çelik Fabrikaları ERDEMİR hisselerinde yaptığı satışın borsanın düşüşünde etkili olduğu belirtiliyor.

Ereğli hisselerinde Arcelor Mittal'in TEB'in saklamasında olan paylarını Ak Yatırım üzerinden satışı gerçekleştirildiği kaydedildi. Fransız çelik devinin Ereğli Demir Çelik'teki hisselerini oranının yüzde 5'in altına düşürdüğü ifade edildi. Fransız şirketin geçtiğimiz haftalarda Polonya'da bir hurda fabrikası satın aldığı ve hisse satışının söz konusu yatırıma finans sağlamak amacıyla yapılmış olabileceği belirtildi.

SİYASİ GERİLİM KAYGILARI

Öte yandan ekonomist ve piyasa analisti Tunç Şatıroğlu, bugünkü düşüşle ilgili bir video ile değerlendirmelerini paylaştı. Borsanın açılışta güne olumlu başladığını, bugün ile ilgili ekstra bir siyasi gerilim beklemediğini belirterek siyasi gerilimin borsayı etkilediğini ifade etti. Şatıroğlu, "Pozitif başladık artından düşüşler geldi. Saat 14:00'den sonra anormal bir düşüş geldi. Bu süreçte HDP'nin hazine yardımı hesaplarına bloke konulması haberi geldi, Cumhurbaşkanı'nın erken seçim açıklaması. Bütün bunlar piyasalarda bir gerilim yarattı. Ayrıca insanlarda İBB'ye kayyum atanır mı İmamoğlu görevden alınır mı? paniği var. Bu gerilim yaratan haber akışının olması borsayı düşürdü" ifadelerini kullandı.

YENİ YATIRIMCI TOZ ŞEKER GİBİ DAĞILDI

Borsaya yeni gelen yatırımcıların panikle dağıldığını ve satış yaptığını kaydeden Şatıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bu yatırımcıya güvenmiyorum bu yatırımcı kurumsal yatırımcı değil bireysel yatırımcı, döviz bozdurarak, kripto para bozarak gelmiş yatırımcı, zoru gördü mü tozşeker gibi erir gider dedim. Aynı şekilde eridi gitti."

BORSADAN ÇIKAN DOLARA VE ALTINA GİDER

Borsada düşüşün devam etmesi durumunda buradan çıkacak paranın dolara ve altına yöneleceğini dile getiren Şatıroğlu, böyle bir durumda doların tutulamayacağını, ancak iktidarın buna seçim nedeniyle izin vermeyeceğini ifade etti. Borsada yükselişin devam etmesi isteniyorsa siyasi gerilim yaratılmaması gerektiğini kaydeden Şatıroğlu, "Yarın bir takım alımlar gelirse düşüşler alım fırsatı olarak görülürse son perdeyi görmedik deriz. Ancak son perde geldiğinde neler olabileceğini gördük. Parti kapatması, istinaf kararı ya da başka bir siyasi gerilim olduğunda neler olacağını gördük bunlar şu anda olasılık olduğu halde borsa yüzde 7 düştü. Olma ihtimali yüzde 7 düşürüyorsa olduğu zaman bu oranın nerede duracağını bilemeyiz" değerlendirmesinde bulundu.