Ekonomi

Borsada değeri yüzde 790 ile yüzde 1872 arasında yükselen hisseler

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 160 oranında artarken bazı hisselerdeki artış yüzde 790 ile 1872 arasında artış kaydetti. Bu hisseler içinde iki hisse ise tartışma konusu oldu.Yeni nakit akışının sürdüğü Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı 3,1 milyon kişiye ulaşırken işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri ise 5 trilyon lirayı buldu

Borsa İstanbul'da hareketlilik devam ediyor. Yeni nakit akışının sürdüğü Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı 3,1 milyon kişiye ulaşırken işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri ise 5 trilyon lirayı buldu. Şu anda borsada 504 şirket işlem görürken, bu şirketlerin piyasa değeri ise dolar bazında 272 milyar dolar oldu.

Milliyet Gazetesi Yazarı Zeynep Aktaş bu dönemin borsaya cazip hale getirdiğini belirterek politika faizinin yüzde 10.50 ve enflasyonun yüzde 85,5 olduğu ortamda yatırımcının alternatif arayışıyla borsaya yöneldiğini belirtti. Aktaş, son dönemde büyük bir kesimin kripto piyasalarında yaşanan değer kayıplarından kaçarak borsayı alternatif olarak değerlendirdiklerini kaydetti. Borsaya yeni gelen bu kesimin borsanın spekülatif kısmıyla ilgilendiğini ve üstlendikleri riski de yükselttiğini dile getiren Aktaş, borsanın uzun vadede gelir ve karını büyüten şirketlere yatırım yapılan bir mecra olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade etti.

BIST 100 yüzde 160 yükseldi

Son bir yılda borsada BIST 100 Endeksinin yüzde 160, BIST 30 endeksinin yüzde 157 yükseldiğini BIST Tüm-100 Endeksi'nin ise yüzde 167 oranında yükseliş kaydettiğini ifade eden Aktaş, ulaştırma sektörünün yüzde 398, enerji sektörünün yüzde 385, kimya ve plastik sektörünün ise yüzde 277 oranında değer kazandığını aktardı.

Yüzde 790 ile yüzde 1872 arasında yükselen hisseler

Aktaş, Borsada son bir yılda yüzde 160 oranında çıkış yaşanırken borsada tüm hisseler baz alındığında 10 hisse senedinde yüzde 790 ile yüzde 1.872 arasında primler oluştuğuna dikkat çekti. Çok yüksek oranlarda artış kaydedilen bu hisseler ise, Atlantis Yatırım Holding, İhlas Haber Ajansı, Hektaş, Kontrolmatik Teknoloji Enerji, Çan2 Termik, Anadolu Isuzu, Alkim Kağıt, Cosmos Yat. Holding, Sasa Polyester, Girişim Elektrik Sanayi olarak öne çıkarken bu hisseler arasında özellikle iki hisse dikkat çekti.

En çok tartışılan iki hisse

Hektaş ve Sasa Polyester de yüksek getiriler oluşan ve çok fazla tartışılan iki hisse olarak öne çıktı. Hektaş son bir yılda yüzde 1.225 oranında yükselirken Sasa yüzde 794 prim yaptı. Hisse senetlerinde görülen hızlı çıkışlarda bazen büyük ortakların satış yaparak normalleşmeye katkı sağladıklarını kaydeden Aktaş, banka hisselerinin çok yükseldiği dönemde Akbank'da yapılan bu satışın buna örnek olduğunu ifade etti. Aktaş benzer şekilde Oyak Gıda'nın Hektaş'ta gerçekleştirdiği satışın sert satışlara neden olduğunu dile getirdi.

Alım yaparken nerelere dikkat etmelisiniz?

 

1 Sadece duyumlarla hisse senedi almayın.

2 Şirketin faaliyet alanı, kârlılığı, büyümesi gibi verileri göz önünde bulundurun.

3 Unutmayın hisse senetlerinde oluşan yüksek getiriler her zaman spekülasyonların konusudur.

4 Hisselerde yüksek getiriler oluşmuşsa, kısa vadede bunun ticaretini yapanların da odak noktasındadır.

5 Yatırımcı büyüme hisselerinde şirketin kâr ve ciro artışı ile Piyasa Değeri/Yıllık Kârı arasında ilişki kurar. Kârlılıktaki büyümenin Piyasa Değeri/Yıllık Kâr üzerinde de olması beklenir.

6 Hisselerde çok yüksek hacimler oluşmaya başlamışsa, aşırı bir oynaklık varsa, aşırı iyimserlik veya aşırı karamsarlık havası oluşmuşsa, beklenmedik bir dalgalanma ihtimali de yükselmiş demektir.

7 Borsaya birikimler getirilir. Kısa sürede ihtiyaç duyulacak para, mevduat ve likit fon gibi sabit getirili enstrümanlarda  tutulmalı.

 

Muhalefetten Borsa İstanbul ile ilgili küçük yatırımcıya da yetkililere de sert uyarılar!

Borsada yatırımcı sayısı tüm zamanların rekorunu kırarak 3 milyon kişinin üzerine çıktı!

Borsada rekorlar devam edecek endekste yeni hedef 5000 puan

İşte Borsa İstanbul'da ilk dokuzda yıldızı en çok parlayan şirketler

Borsa'ya yeni bir GYO daha geliyor, üç ayda bir temettü dağıtacak kira gelirini paylaşacak