Ekonomi

Borsada en fazla yatırım hangi ilden? İşte en yatırımcı iller

MKK'nın şehirlere göre son yayımladığı verilere göre en fazla borsa yatırımcısı doğal olarak İstanbul'da ancak nüfusa göre yatırımcı sayısı ve yatırımcı sayısındaki artışta farklı iller öne çıkıyor.1 milyon kişiye ulaştı

Borsada yatırım yapan kişi sayısı 3.1 milyon kişiye ulaştı. Yani Ekim sonu itibariyle toplam nüfusun yüzde 3.6'sı Borsa İstanbul'a yatırım yaptı. İstanbul yatırımcı sayısı ve portföy büyüklüğünde açık ara ilk sırada yer alırken yatırımcıların nüfusa oranında ise Karabük ve Ankara, İstanbul'u geride bırakmış durumda.

2022'nin ilk 10 ayında Adana, yüzde 29.2 ile yatırımcı sayısı en fazla artan şehir olurken Tunceli ise artış hızının yüzde 10'un altında kaldığı tek il oldu. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre pay piyasalarındaki yatırımcı sayısı 15 Kasım itibarıyla 3 milyon 48 bin 848 kişiye ulaşırken borsa şirketlerinin piyasa değeri ise 5 trilyon lirayı geçti. 15 Kasım'a kadar olan süreçte Borsa İstanbul'daki yatırımcı sayısı ise toplam 681 bin 896 kişi arttı.

Borsaya en az yatırım yapan şehir Ardahan

MKK'nın şehirlere göre son yayımladığı verilere göre en fazla borsa yatırımcısı 773 bin 581 kişi ile İstanbul'da. İstanbul'u 297 bin 865 ile Ankara ve 205 bin 633 kişiyle İzmir takip ediyor. Borsaya en az yatırım yapan şehir Ardahan olurken, Ardahan'ı Bayburt ve Kilis takip ediyor.

Türkiye'de borsaya yatırım yapanların nüfusa oranı yüzde 3,6 iken ilk sırada yer alan Ankara'da borsa yatırımcısının toplam nüfusa oranı yüzde 5,1. Karabük'te ise her 100 kişiden 8.8'i Borsa İstanbul'a yatırım yapmış. Nüfusa oranla yatırımcı sayısının en düşük olduğu illere bakıldığında ise yüzde 1'in altında 5 şehir ise Muş, Ağrı, Şanlıurfa, Van ve Mardin oldu.

En çok Adana, en az Tunceli'de

İstanbul'da yatırımcı sayısı rekor kırarken, borsaya ilginin en fazla arttığı il yüzde 29.2'lik artışla Adana oldu. Adana'yı yüzde 28.2 ile Tekirdağ, yüzde 26.6 ile Yalova ve yüzde 26.4'lük artış ile Bayburt izledi. Tunceli ile yüzde 8 ile borsaya ilginin en az arttığı il oldu. Tunceli'nin ardından ilginin en az arttığı iller Karabük, Batman ve Bitlis oldu.

Portföy büyüklüğüne bakıldığında İstanbul 1,2 milyon liralık ortalama yatırımla başı şekerken Ankara'da ortalama yatırım büyüklüğü ise 373 bin 716 lira. Ortalama yatırım büyüklüğü 291 bin 275 lirayla üçüncü sırada yer alan Aydın'ı, 291 bin 177 lirayla Balıkesir izliyor. Karabük ise 219 bin 300 lirayla 9'uncu sırada yer alıyor. (Habertürk)

 

Borsada yatırımcı sayısı tüm zamanların rekorunu kırarak 3 milyon kişinin üzerine çıktı!

Muhalefetten Borsa İstanbul ile ilgili küçük yatırımcıya da yetkililere de sert uyarılar!

Borsada değeri yüzde 790 ile yüzde 1872 arasında yükselen hisseler

İşte Borsa İstanbul'da ilk dokuzda yıldızı en çok parlayan şirketler