Ekonomi

Borsada gözler ikinci yarıda! Nasıl bir yatırım pozisyonu almalı? İşte uzmanlardan portföy önerileri…

Seçim sürecinin atlatılmasıyla yatırımcılar yılın ikinci yarısına odaklandı. Borsa yükseliş trendini sürdürürken, yılın ikinci yarısına ilişkin nasıl bir yatırım stratejisi izlenmesi gerektiği en fazla merak edilen konulardan biri. İşte uzmanların portföy önerileri…Şimşek’in bu görevi devralır devralmaz kamuoyuna verdiği mesajlar da piyasalar tarafından olumlu algılanırken, Borsa İstanbul’da alım ağırlıklı seyir sürüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in getirilmesinin ardından borsada yükseliş tam gaz devam ediyor. Şimşek’in bu görevi devralır devralmaz kamuoyuna verdiği mesajlar da piyasalar tarafından olumlu algılanırken, Borsa İstanbul’da alım ağırlıklı seyir sürüyor.

Peki, Şimşek’in rasyonel zemine dönüleceği açıklamalarıyla risk iştahının arttığı borsada bu trend daha ne kadar sürecek? Yeni dönemde hangi sektörlere yatırım yapmalı? Nasıl bir portföy oluşturulmalı?

Ekonomim Gazetesi’nden Şenay Zeren, bu soruları, uzmanlara sorarak yatırımcıların kafalarındaki soru işaretlerine açıklık getirdi. Haberde, piyasaların artık Mehmet Şimşek'e ekonomi kadrosunda eşlik edecek isimleri beklediği kaydedildi. Buna göre başta Merkez Bankası olmak üzere Şimşek'in,  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu'nda (SPK) da değişiklikler yapmasının beklendiğini işaret edilerek piyasaların ayrıca uygulamada atılacak adımları da yakından izleyeceği belirtiliyor.

Uzmanlar, yılın ikinci yarısında borsada yükseliş trendinin devam edeceği ve endekste yeni tarihi rekorların kırılabileceğine işaret ederken, sektör bazında; otomotiv, havacılık, çimento, perakende ve bankacılık sektörlerine dikkat çekiyor.

BORSADA YÜKSELİŞ SÜRECEK

Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Tuncay Turşucu, piyasalarda Mehmet Şimşek ile birlikte rasyonel bir para politikası ve ekonomi yönetimi beklentisinin oluştuğunu belirterek borsanın bun satın aldığını ve bir süre bu trendin devam edeceğini öngördü. Yılın ikinci yarısında endekste pozitif seyirlerin devam edeceğini bekleyen Turşucu, 5 bin 700 seviyesindeki zirve direncinin geçilebileceğini ileri sürdü. Turşucu, bu yıl otomotiv, havacılık, çimento ve perakende sektörlerinin öne çıkmaya devam etmesini beklediğini de dile getirdi.

Endeksin geçen yılı 295 dolar seviyesinde tamamladığını hatırlatan Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, şu anda 248 dolar seviyesinde olduğunu, ikinci yarıda ise 285 dolara yükselmesinin olası olduğunu, hatta 350 dolara yakın bir seviyede tamamlamasının da mümkün olduğunu ve banka hisselerinin favori olduğunu aktardı.

Yatırım Finansman Menkul Değerler Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Bölümü Yönetmeni Vahap Taştan ise seçim belirsizliğinin kalkmasıyla birlikte yaklaşık yüzde 15’lik bir yükselişin sözkonusu olduğuna işaret etti.  

UZMANLARIN PORTFÖY ÖNERİLERİ

Peki yatırımcılar nasıl bir porftöy oluşturmalı? Uzmanlar ne öneriyor? Tuncay Turşucu, yüzde 60 hisse senedi, yüzde 30 faiz ve yüzde 10 yabancı hisse fonu önerirken, Eral Karayazıcı, borsanın yatırımları  dengeleyecek en rasyonel yurt içi seçenek olduğunu söyledi. Kur korumalı mevduatın ise negatif senaryolara karşı güçlü bir koruma kalkanı olduğunu kaydeden Karayazıcı, ikinci yarıda dolar bazında yüzde 25 getiri potansiyeli taşıyan gümüşün de seçenek olarak değerlendirilebileceğini aktardı. Vahap Taştan ise yatırımcılara hisse ağırlıklı portföy oluşturmalarını önerirken, ilave olarak döviz tarafında euro ve altın ağırlıklı bir sepet yapılabileceğini söyledi.