02 / 05 / 2024

Borsada hangi hisselerde getiri potansiyeli yüksek? İşte endeks üstü getiri potansiyeline sahip 20 hisse

Borsada hangi hisselerde getiri potansiyeli yüksek? İşte endeks üstü getiri potansiyeline sahip 20 hisse

Uzmanlar, yüksek enflasyon ve faiz oranlarındaki artış nedeniyle borsada hisse seçerken çok dikkatli olunması gereken bir sürece girildiğine dikkat çekiyor. Önümüzdeki dönemde bazı sektörlerin ve şirketlerin getiri potansiyelinin daha yüksek olması öngörülüyor.



Borsa İstanbul haftayı primli kapatırken, yatırımcıların yılın ilk yarısında asıl değerlerine göre iskontoyla işlem gören daha ucuz hisseleri tercih ederek gelirlerini artırdığı belirtiliyor. Ancak şu anda yüksek enflasyon ve faiz oranlarının artması nedeniyle beklentilerin yeniden şekillendiği kaydedilirken, endeks üzerinde büyüme potansiyeline sahip hisseleri bulmanın kolay olmadığı, çetrefilli birkaç analiz tekniği birden gerektirdiği vurgulanıyor.

Ekonomim Gazetesi’nden Burak Mavi’nin haberine göre, piyasalarda dalgalanmaların yaşandığı dönemlerde yeni yatırımcıların genelde borsada paralarını tutmaya değip değmediğini merak ediyor. Ancak şüphelenmek yerine uzun vadeli bakılması önerilirken, uzun vadede hisse senetlerinin çoğunun değerli bir yatırım aracı olduğu vurgulandı.

Yazıda, endeks üzerinde büyüyen çeşitlendirilmiş hisse portföylerinin tarihsel olarak galip gelmeye meyilli olduğu, bir bütün olarak borsa ortalamasının önemli ölçüde üzerinde değerlendiği ifade edildi.

OLUMLU TREND

Şirketlerin ekonomik genişleme zamanlarında iyi performans gösterme eğiliminde oldukları, bu tür hisse senetlerinin, sonbahara kadar olumlu ticaret koşullarından yararlandığına işaret edilen yazıda, yatırımcıların, asıl değerlerine göre iskontoyla işlem gören daha ucuz hisseleri bularak gelirlerini artırabildiği kaydedildi. Ancak şu anda yükselen enflasyon, artan faiz oranları ve hayat pahalılığı endişeleri şirketlerin rüzgârını frenleyebilir.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Haberde, hisselerin yeniden canlanması bekleniyorsa yatırımcıların bu hisseleri seçerken neleri dikkat edilmesine ilişkin tavsiyelere de yer verildi. Her ne kadar enflasyon ve yüksek faizlerin şirketlerin gücünü aşındırsa da, BIST-100 endeksinin endişeleri boşa çıkardığı, temel ürün ve hizmetleri üreten şirketlerin baskıyı nispeten daha az hissettiği belirtildi.

ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, Türkiye’de bu yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından ekonomi politikalarında yaşanan değişimin, hisse senedi piyasalarına da doğrudan yansıdığı, bununla birlikte ülkenin enflasyon ve CDS risk primi başta olmak üzere güncel makroekonomik göstergelerinin de Borsa İstanbul’da hisse senedi performansları üzerinde etkili olduğunu dile getirdi.

HİSSE SEÇİMİNDE SEÇİCİ OLUNMALI

Borsada hangi hisselerde getiri potansiyeli yüksek? İşte endeks üstü getiri potansiyeline sahip 20 hisse

Yağbasan, BIST100 endeksinin, bu yıl gördüğü dip nokta olan 4 bin 311 seviyesine göre, yaklaşık yüzde 90 prim yaparak önemli kazanç fırsatları sunduğunu kaydetti. Bu süreçte birçok hisse senedinin de yüzde 100’ün üzerinde prim yaptığını belirten Yağbasan, ancak son 4 haftalık süreçte endekste bir soluklanmanın söz konusu olduğunu, Merkez Bankası’nın politika faizinin yüzde 30’a yükselmesinin de bu sürece eklenmesiyle, yatırımcıların hisse seçiminde çok daha seçici olması gerektiğini ifade etti.

GIDA VE TEKSTİL SEKTÖRLERİNE DİKKAT

Yağbasan, özellikle son dönemde mevduat ve kredi faizlerinin yükselmesi de talepte baskılanmaya neden olduğuna işaret ederek bu nedenle yüksek faize rağmen talepte canlılığın devam edeceği beklentisi ile gıda ve tekstil gibi sektörlere odaklanmayı nispeten daha doğru bir strateji olarak gördüklerini kaydetti.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön