Ekonomi

Borsada hangi sektörlere yatırım yapmalı? Yıl sonu endeks ne olur? İşte, uzmanlardan borsa tüyoları!

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Borsa İstanbul’da dalgalı seyir sürüyor. BIST 100 endeksi günde yüzde 2,62 oranında düşüşle kapatırken, uzmanlar küçük yatırımcılara önemli uyarılar ve tavsiyelerde bulundu.Borsada toplam işlem hacmi ise 48,6 milyar lira olarak gerçekleşti

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi haftanın ikinci gününde 131,78 puan değer kaybederek günü 4 bin 891 puandan kapattı. Borsada toplam işlem hacmi ise 48,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Uzmanlar, bu gerilemeyi küresel pay piyasalarındaki belirsizliklere, yüksek enflasyon ve resesyon endişelerine bağladı.

Borsada şirket bilançolarından gelen karışık sinyaller risk iştahını azaltırken, uzmanlar seçimlere çok az bir süre kala yatırımcıları uyarıyor. Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 28,6 oranında prim yapan endeks bu yıl aynı dönemde yüzde 8 oranında kayba uğradı.

Uzmanlara göre, 2023 yılının başından beri geçen yılki rallinin düzeltme hareketi yaşanıyor. Seçim yaklaştıkça ise işlem hacimleri geriliyor. Uzun vadede Borsa İstanbul’da endeksin yönünün yukarı olacağı ve yeni rekorların kırılacağını öngören uzmanlar, önümüzdeki dönemde gıda, otomotiv, turizm ve havayolu sektörlerinin ön plana çıkacağını belirtiyor.

YATIRIMCI AKINI SÜRÜYOR

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, bakiyeli hesap sayısı 21 Nisan haftası itibarıyla 10 milyonu geçti. Bir önceki hafta 9 milyon 774 bin 349 olan bakiyeli hesap sayısı, geçen hafta 10 milyon 113 bin 227'ye ulaştı. Ahlatcı Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü Barış Ürkün, yatırımcı sayısındaki artışta halka arzların etkili olduğunu belirtiyor.  Ürkün, SPK’nın aldığı yeni ilke kararları ile halka arzlarda yerli yatırımcıyı desteklemesinin de ilerleyen dönemde borsadaki yerli yatırımcı sayısının artmasına olanak sağlayacağını belirterek seçim sonrasında borsaya ilginin devam edeceğini kaydetti.

YENİ REKORLAR BEKLENİYOR

Ürkün, seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla işlem hacimlerinin yeniden artacağını kaydederken, seçim sonuçlarının belirsizlik yaratması durumunda ise yatırımcıların tedbirli olmasını önerdi. Ürkün, ancak durum ne olursa olsun borsaya uzun vadeli yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar açısından bir sorun oluşacağını düşünmediğini ifade etti.

Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş ise seçimlere kadar ve seçimlerden sonra bir süre borsanın baskı altında kalabileceğini ileri sürdü. Demirtaş, seçim sonrasında ise güvenin yeniden sağlanması, Türk Lirası’nın denge seviyesini bulması ve yabancı yatırımcı ilgisinin artmasıyla bu yıl sonuna doğru veya 2024’ün ilk yarısında borsanın yeni rekorları deneyebileceğini öngördü.

Kısa vadeli endekste baskının devam edeceği tahmininde bulunan Demirtaş, 12 aylık dönemde BIST100 hedeflerinin ise 6 bin 800 seviyelerinde olduğunu kaydetti.