Ekonomi

Borsada hızlı düşüş sürüyor! Borsaya yatırım yapmanın cazibesi azaldı mı?

Geçen yıl yüksek getiri oranı ile yatırım araçları liginde rekor kıran borsa, bu yıl yatırımcılarını hüsrana uğrattı. Endeks, bu yıl 5 bin 500 puanı test etmesine rağmen bir türlü tutunamayıp düşüş trendine devam ediyor. Peki hisse senedine yatırımın cazibesi azaldı mı? İşte o sorunun yanıtı...Yüksek enflasyon ortamında mevduat faizlerinin de gerilemesinin etkisiyle 2022 yılında borsa yatırımcıların gözdesi durumundaydı ve Borsa İstanbul’da yerli yatırımcı ilgisi ciddi oranda artmıştı

Geçen yıl yüzde 200 civarında getiri sağlayan Borsa İstanbul’un 5 bin puanın altına gerilemesi ve 5 bin 500 puanın üzerinde bir türlü tutunamaması nedeniyle yatırımcılar hayal kırıklığı yaşıyor. Yüksek enflasyon ortamında mevduat faizlerinin de gerilemesinin etkisiyle 2022 yılında borsa yatırımcıların gözdesi durumundaydı ve Borsa İstanbul’da yerli yatırımcı ilgisi ciddi oranda artmıştı.

2019 yılının başlarında 1,1 milyon civarında olan hisse senedi yatırımcı sayısı şu anda 4,2 milyonu geçmiş durumda. Son bir yıl içerisinde yeni gelen yatırımcı sayısı yaklaşık 2 milyonu buldu. Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, ‘Paranın Rotası’ adlı köşesinde, bu artışta halka arzlara ilgi gösteren yatırımcıların önemli bir katkısının bulunduğunu belirterek ‘hisse yatırımının cazibesinin azalıp azalmadığı’ konusunda yorumlarını paylaştı.

MEVDUATIN CAZİBESİ ARTTI

2023 yılının başından itibaren borsa yatırımcısının yüzünün pek gülmediğini ifade eden Korcan, endeksin üç defa 5 bin 500 puanın üzerini test ettiğini ancak tutunamayıp geri çekildiğini dile getirdi. Kahramanmaraş depremlerinin ardından alınan önlemlerin etkisiyle 9 Mart’ta 5 bin 503 puana yükselene BIST 100 endeksi, cuma günü 4 bin 813 puandan kapanış yaptı. Borsada yaşanan patinajın nedenlerini analiz eden Korcan, geçen yıl yaşanan rekor artış sonrası bu yıl yükselişin hız kesmesinin zaten beklendiğini, ancak dalgalanmaların bu kadar sert olacağının pek tahmin edilmediğine dikkat çekti.

TL vadeli mevduatta faiz oranlarının yüzde 30 çıkmasının ardından geçen hafta Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) da uygulanan faizinin üst sınırının serbest bırakıldığını hatırlatan Korcan, bu kararın ardından kur korumalı hesaplarda faizlerin yüzde 27 seviyelerine geldiğini kaydetti. Korcan’a göre, dolayısıyla enflasyonda baz etkisiyle de olsa yükselişin bir miktar hız kesmesi ve mevduatta kazancın yükselmesi borsaya ilgiyi bir miktar azalttı.

BORSADA KRİTİK SEVİYELER

Korcan, borsadan KKM’ya olan yönelimin daha çok borsayla yeni tanışan yatırımcılarda daha fazla gözlendiğini, uzun zamandır hisse senedi yatırımı olanların ise borsada yeni fırsatları kovalayacağını belirtti.  Ayrıca yabancıların payının tarihin en düşük seviyelerine inmesinin borsada hem işlem hacmini düşürdüğünü hem de tahtalarda derinliğin azalmasına neden olduğunu dile getiren Korcan, seçimlere kadar dalgalı seyrin devam etmesinin beklendiğini ifade etti.

Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde şu an gelinen seviyelerin kritik olduğunu belirten Korcan, endeksin haftalık bazda 18 Temmuz 2022 haftasında başlayan yükseliş trendi üzerinde seyir izlediğini,  4 bin 813 puan seviyesinin altına gelinmesi ve sert düşüş öncesi son kale olan 4 bin 491 puana kadar ilk aşamada bir geri çekilmeyi de beraberinde getirebileceğini aktardı. Olası bu seviyelerde satışların karşılanmaması halinde endeksin ilk aşamada 3 bin 720 ile 3 bin 870 puan bandına kadar gerileyebileceğine dikkat çekti.