Ekonomi

Borsada kayıp yüzde 20’ye yaklaştı! BIST 100 endeksinde düşüş daha ne kadar sürer? İşte, borsada kritik seviye!

Borsa İstanbul bu yıl yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Yurt dışı piyasaların yanı sıra yurt içindeki seçim belirsizliğinin de etkisiyle endeksteki kayıp yüzde 20’ye yaklaşırken, hisse bazında kayıplar daha yüksek oranlarda. Peki, düşüş trendi daha ne kadar devam eder? İşte yanıtı…Aynı benzer durumun kripto paralarda da yaşandığı gözleniyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yılbaşından bugüne kadar yüzde 20’ye yakın değer kaybına uğrarken, hisse senetlerinde yaşanan erimenin ise çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Aynı benzer durumun kripto paralarda da yaşandığı gözleniyor.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, ‘Paranın Rotası’ adlı köşesinde, hisse piyasalarında yaşanan son gelişmelere dikkat çekti. Borsa endeksinin yılbaşından bu yana üç kez 5 bin 300 puanın üzerine çıkmayı denediğini ancak hiçbirinde kalıcı olmayı başaramadığını belirten Korcan, borsada bu yılki kaybın yüzde 20’yi aştığına işaret etti. Borsa İstanbul, bu performansıyla geçen yılın tam tersine dünyadan açık ara negatif olarak ayrışmış durumda.

Korcan, piyasalarda özellikle 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlere yönelik belirsizlik nedeniyle hisse senetlerinde satış baskısı oluğunun konuşulduğuna işaret ederek ancak son günlerdeki satışlar bayağı güçlü olduğuna dikkat çekti. Son satışlar ile birlikte 13 Nisan 2023 tarihinde 5 bin 195 puandan başlayan gerileme, iki gün hariç aralıksız bir şekilde devam etti. Böylece BIST 100 endeksindeki 13 günlük kayıp yüzde 17’yi geçti.

HİSSELERDE KAYIP DAHA FAZLA

Korcan, yazısında endeksin yılbaşından bu yana yüzde 20 düşmesine rağmen bu kaybın hisse bazında çok daha fazla olduğunu ifade etti. Borsa İstanbul’da işlem gören yaklaşık 470 hisse senedi arasında yılbaşından bu yana sadece 49 hisse yatırımcısına para kazandırdığını kaydeden Korcan, 66 hissede ise kayıpların endeksin altında kaldığını dile getirdi. Geri kalan hisselerde düşüşlerin endeksin üzerinde gerçekleştiği, bazı hisselerde yaşanan kayıpların ise yüzde 75’e ulaştığı belirtildi. BIST 100 Endeksi’nde yer alan 100 hissede de durumun farklı olmadığının altını çizen Korcan, 2023 yılı başından beri sadece 7 hisse senedinde yükseliş yaşandığını, 22 hissedeki düşüşün endeksin altında kaldığını, geriye kalan 71 hissede gerçekleşen kaybın ise endeksin üzerinde olduğunu ifade etti.

İŞTE BORSADA KRİTİK SEVİYE!

 

BIST 100 endeksini teknik açıdan da inceleyen Korcan, endeksin geçen haftayı 18 Temmuz 2022 haftasında başlayan yükseliş trendinin altında tamamladığına dikkat çekti. Korcan, şu an için BIST 100 endeksinin haftayı 4 bin 430 ile 4 bin 450 puan bandının altında kapatıp kapatmayacağının takip edilmesinin önemine işaret ederek bunun altında yapılacak kapanışlarda düşüş eğiliminin daha da artabileceğini ileri sürdü. Bu bandın altına inilmesi halinde endeksin, 3 bin 719 ile 3 bin 868 puan bölgesine devam etme olasılığının artacağını kaydetti.

Korcan, endekste bir rahatlamanın olması için 2 Ocak 2023 haftasında başlayan düşüş trendinin kırılmasının şart olduğunu vurgularken, bu trendin direnç noktasının ise 5 bin 313 puan seviyesine denk geldiğini belirtti.