01 / 05 / 2024

Borsada kritik eşik aşağı yönlü kırıldı: Kayıplar yüzde 3’ü aştı

Borsada kritik eşik aşağı yönlü kırıldı: Kayıplar yüzde 3’ü aştı

Borsa İstanbul’da Ortadoğu’daki gerginliğin tırmanmasıyla başlayan düşüş bugün de devam etti.



Geçen haftayı değer kaybıyla kapatan Borsa İstanbul, bu hafta da İsrail-Filistin arasındaki çatışmaların iyice alevlenmesi nedeniyle satış ağırlıklı bir seyir izledi. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi günü yüzde 3.33 oranındaki kayıpla 7 bin 510 puandan kapattı. Uzmanlar, kritik eşik olarak görülen 7 bin 870 seviyesinin aşağı yönlü kırıldığını belirtirken, yükseliş için ise bu seviyenin üzerinde kapanışların takip edileceğini ifade ediyor.  

İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmalar pay piyasalarını baskılamaya bugün de devam etti. Borsa İstanbul'un 8 bin puanın üzerinde kalıcılık sağlayamaması nedeniyle gün içerisinde satış baskı iyice artarken, BIST 100 endeksinde kritik eşik olarak görülen 7 bin 870 seviyesi aşağı yönlü kırılırken, işlem hacmindeki düşüş de dikkat çekti.

BIST 100 endeksi açılışta yüzde 1 oranında gerileyerek 7 bin 691 puana düşerken, haftanın son işlem gününde ise 7 bin 446 puan ile 7 bin 711 bant aralığında hareket etti. Kapanışta ise, yüzde 3,33 değer kaybederek 7 bin 510 puana geriledi. Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde kayıpların özellikle günün ikinci yarısında artış gösterdiği gözlendi. Uzmanlar, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 7 bin 650 ve 7 bin 500 seviyelerinin destek, 7 bin 840 puanın ise direnç konumunda bulunduğuna dikkat çekiyor.

PİYASALARDA POWELL ETKİSİ

Borsada kritik eşik aşağı yönlü kırıldı: Kayıplar yüzde 3’ü aştı

Öte yandan uzmanlar, küresel pay piyasalarında da, Orta Doğu'daki çatışmaların daha da şiddetlenebileceği endişesiyle negatif bir seyir izlendiğini kaydediyor. Söz konusu seyirde ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın dünkü açıklamalarında para politikasının daha da sıkılaştırılmasının gerekebileceğini dile getirmesinin etkisinin de olduğu ifade ediliyor.

ABD Başkanı Jerome Powell, ekonomik büyümenin ve iş gücü talebinin dayanıklılığını gösteren son verileri dikkatle izlediklerini vurgulayarak, büyümenin sürekli olarak trendin üzerinde olduğuna veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtların para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini savunmuştu.

Uzmanlar, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, ABD Merkez Bankası Fed'in gelecek ay politika faizini değiştirmeyeceğine kesin gözüyle bakarken, kasım toplantısından sonraki süreç için belirsizliklerin devam ettiği belirtiliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön