Ekonomi

Borsada ‘Mehmet Şimşek’ coşkusu! Endeks yeniden 5 bin puanı aştı! İşte en çok kazandıran hisseler!

Yeni kabine heyecanı ve Mehmet Şimşek’in yeniden ekonomi yönetimine geçeceğine ilişkin haberler borsayı coşturdu. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yüzde 3’ün üzerinde kazançla uzun bir aranın ardından yeniden 5 bin puanın üzerine tırmandı.Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yüzde 3’ün üzerinde değer artışıyla günü 5 bin 114 puandan kapattı

Yeni kabineye ilişkin haberler ve Maliye eski bakanlarından Mehmet Şimşek’in yeniden ekonomi yönetiminde görev alacağına ilişkin duyumlar piyasaları coşturdu. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yüzde 3’ün üzerinde değer artışıyla günü 5 bin 114 puandan kapattı. Borsada toplam işlem hacmi ise 83 milyar lira olarak gerçekleşti.

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 155,17 puan artış gösterdi. Borsada en çok kazandıran sektör hisseleri bankacılık oldu. Bankacılık endeksi yüzde 7,04 oranında prim yaparken,  holding endeksi yüzde 3,01 oranında yükseliş kaydetti.

 

BORÇ KRİZİ ENDİŞESİ AŞILDI

Yurt içi piyasalarda pozitif hava eserken, yurt dışı piyasalarda ise ABD’den gelecek haberler bekleniyor. Uzmanlar, küresel hisse piyasalarında, ABD Merkez Bankası Fed’in bu ay yapacağı toplantıda politika faizini artırmayacağını fiyatlıyor. Diğer yandan ABD'de borç limiti krizinin aşılmasıyla pozitif bir seyir izlendiğini belirten analistler, ABD'de açıklanacak istihdam raporundaki verilerin de yatırımcılar tarafından yakından izlendiğini kaydediyor.

ABD Senatosu, bugün borç limitinin artırılarak ABD’nin temerrüde düşmesini engelleyecek yasa tasarısını onaylayarak büyük bir krizin de önüne geçmiş oldu. Bununla ilgili borç limitinin 1 Ocak 2025'e kadar askıya alınması öngörülüyor. Sözkonusu tasarının yasalaşması için ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasına sunulması bekleniyor.

FED FAİZLERİ ARTIRACAK MI?

ABD'de tarım dışı istihdam mayıs ayında 339 bin bin ile beklentilerin üzerinde artış gösterdiği kaydedildi. İşsizlik oranı yüzde 3,7'ye ulaşırken, uzmanlar ortalama saatlik kazancın aylık yüzde 0,3, yıllık da yüzde 4,3 artış göstererek piyasa beklentilerinin altında gerçekleştiğini kaydetti.

Açıklanan bu verilerin ardından ABD Merkez Bankası Fed’in 14 Haziran’da yapacağı toplantıda, politika faizini sabit tutacağına ilişkin beklentilerin yüzde 75’ten yüzde 72’ye gerilediği gözleniyor. Ancak uzmanlar diğer taraftan işsizlik oranlarında ve ortalama saatlik kazançlardaki yükselişin yavaşlaması nedeniyle faizlerin değişmeyeceğine ilişkin öngörülerin hala yüksek seviyede olduğuna dikkat çekiyor.

 

HAFTAYA GÖZLER ENFLASYONDA

Gelecek hafta yurt içi piyasalar açısından gözler mayıs ayı enflasyon verilerinde olacak. Anadolu Ajansı Finans Masası’nın düzenlediği enflasyon beklenti anketine katılan ekonomistler, mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 0,07 oranında artacağını öngördü.

Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre bir önceki ay yüzde 43,68 olarak ilan edilen yıllık enflasyonun yüzde 39,62'ye ineceği tahmin ediliyor.