Ekonomi

Borsada 'muazzem volatilite!'! Yoksa rüzgar tersine mi dönüyor?

Uzunca süredir sürekli yukarı yönlü seyreden Borsa İstanbul'da bugün yaşanan sert dalgalanmalar ve BIST 100 endeksinin günü, yüzde 1,64 değer kaybederek kapaması, ‘borsada rüzgar tersine mi döndü?’ sorusunu akıllara getirdi. Gün içinde meydana gelen sert dalgalanmalar, yatırımcıların paniklemesine neden oldu

Borsa İstanbul, bugün yine tarihi günlerinden birini yaşadı. Gün içinde meydana gelen sert dalgalanmalar, yatırımcıların paniklemesine neden oldu. Yaşanan aşağı yukarı yönlü hareketlere bir anlam veremeyen yatırımcılar, ‘trend boldu mu, rüzgar tersine mi döndü?’ diye düşünmeden edemedi.

Peki gerçekten bu yaşananlar, trend bozulması ve rüzgarın tersine döndüğünün habercisi miydi?

“Herhangi bir trend bozulması söz konusu değil” diyen Info Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, “Trendin bozulması için benim için iki kritik nokta var. Bunlardan biri teknik açıdan 5.182, psikolojik açıdan da 5.000. Endeks bu seviyelerin altına gelmediği sürece herhangi bir kaygım, endişem olmaz” dedi.

“MUAZZAM VOLATİLİTE!

Borsada gün içerisinde yaşananları, “Muazzam bir volatilite” diyerek ifade eden Yılmaz, “Zaman zaman çalkalanmalar oluyordu ama bugünkü, son zamanların en büyük çalkalanması oldu diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Teknik açıdan bakıldığında, 5 ve 9 günlük hareket ortalamalarının altında kapanmış olmasırıın biraz daha dikkatli olunması gerektirdiğini vurgulayan Yılmaz, “Ancak 22 günlük hareketli ortalamanın altına gelmemiş olması ise bence bardağın dolu tarafı. Sonuçta ben bir trend bozulması olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

Gün içinde yaşananların gerekçeleri hakkında da yorum yapan Yılmaz şunları söyledi:

Öncelikle Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) tarafından fonlarla ilgili düzenlemenin konuşulmaya başlamasından sonra bir miktar satışların arttığını gördük. Akabinde bu düzenlemenin yıl sonuna kadar değil, ocak ayı sonuna kadar yapılması gerektiği ortaya çıktı. İşte o yüzde 3’lük kaybın yarısının geri alınmasının temel nedeni bu. Diğer taraftan, aracı kurumların yıl sonu olması nedeniyle temerrütte olan müşterilerine pozisyonlarını kapattırmaları da bir miktar etkili oldu.”

“PANİK VE SATIŞ DEĞİL, ALIM FIRSATI”

Açıklamasında yatırımcılara da seslenen Yılmaz, panik yapacak bir durumun söz konusu olmadığının altını çizerek, “Benim kişisel görüşüm de pek çok uzman gibi seçime kadar borsanın yukarı yönlü olacağı yönünde. Bu tip çalkantılar oluyor ve olacak. Ben halen bu tipteki geri çekilmeleri orta ve uzun vadeli yatırımcılar için panikle satış değil, bir alım fırsatı olarak görüyorum.

Elbette yıl sonuna yaklaşmışken bu kadar satış baskısı altında kalmak herkesi yorar, ancak ben bunlara rağmen yukarı yönün devam edeceğini düşünüyorum” yorumunda bulundu.