Ekonomi

Borsada ne kadar kadın yatırımcı var?

Son dönemlerde cazibesi giderek artan borsada kadın yatırımcıların sayısında da belirgin artış gözlendi. Peki borsadaki yatırımcıların kadın ve erkek oranı ne? 

Özellikle parasını enflasyondan korumak isteyen yatırımcılar borsaya yönelirken, sadece erkeklerin ilgi duyduğu bu alanda kadın yatırımcıların sayısı da giderek artıyor.

 

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Dr. Ekrem Arıkan son zamanlarda kadın yatırımcıların da borsaya olan ilgisinin bir hayli arttığını bildirdi.

Bu ilginin yatırımcı oranlarına da yansıdığını ifade eden Arıkan, sermaye piyasalarında hesap açıp, hisse senedi alan yatırımcıların yüzde 35'inin kadın, yüzde 65’inin ise erkek olduğunu, bu oranın daha önce yüzde 30'a yüzde 70’ler seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Borsada işlem yapan kadınların yatırım davranışlarını henüz analiz etmediklerini belirten Arıkan, “Ancak ilerleyen dönemde bu konuyu da çalışmak istiyoruz.  Genel olarak bakıldığında, erkelerin risk iştahının kadınlara göre daha yüksek. Ancak kadınların yatırım tarzlarını daha sağlıklı buluyoruz” diye konuştu.

YENİ YATIRIMCILARIN PORFÖY BÜYÜKLÜĞÜ 100 BİN TL CİVARINDA

Arıkan, son dönemde borsaya artan ilginin portföy büyüklüklerine de yansıdığını dile getirerek, 2022 başında bu yana borsayla tanışan 1 milyon 200 bin yatırımcı olduğunu ve son verilere göreyse hisse senedi piyasasına doğrudan yatırım yapan yatırımcı sayısının 3 milyon 580 bine ulaştığını bildirdi

Borsa İstanbul'da yerli yatırımcı talebinin son 6 ayda ivmelendiğini bununla birlikte bir hayli hareketli geçen 2022'nin bu anlamda rekorların sürekli kırılıp tazelendiği bir yıl olduğunu hatırlattı.

Yatırımcıların borsaya olan ilgisini "risk iştahı artan yatırımcılar" ve bir de "ilk defa yatırım hesabı açarak hisse senedi alımına başlayan yatırımcılar" olarak ikiye ayırdıklarını söyleyen Arıkan, bu iki gruba ayrı ayrı bakıldığında, 755 bin yatırımcının risk iştahının artarak fon ve tahvil gibi yatırımlarının yanında doğrudan hisse senedi almaya başladılarını, 451 bin kişinin de bu sene yatırım hesabı açarak hisse senedi aldığını bildirdi.

Borsaya yeni gelen yatırımcılar arasında 20 ila 29 yaş aralığında bulunan 242 bin kişinin olduğunu bildiren Arıkan, gençlerin manipülatif piyasalardansa halka arzlarla zenginleşen Borsa İstanbul'da işlem yapmalarını daha sağlıklı bulduklarını vurguladı.

Arıkan ayrıca, halka açık şirket sayısının 500'ü geçtiğini sözlerine ekledi.

Borsada bu hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse belli oldu