Ekonomi

Borsada neler oluyor? Küçük yatırımcı için hayati uyarılar

Borsaya giren yatırımcı sayısı 4 milyonun üzerine çıktı ancak toplam portföy değerinin yüzde 90'ına sahip olan yatırımcının oranı yüzde 3.7. Yani küçük bir zümre belirleyici konumda.Borsadaki hızlı yükselişler döneminde de küçük yatırımcıyı uyaran ve bu durumun borsanın normali olmadığı uyarısında bulunan iki önemli isimden küçük yatırımcıya yeni uyarılar geldi

Borsada küçük yatırımcının hüsrana uğramasına neden olan düşüşlerin ardında kimlerin olduğu, siyasi bir operasyon olup olmadığı tartışmaları sürüyor. Borsadaki hızlı yükselişler döneminde de küçük yatırımcıyı uyaran ve bu durumun borsanın normali olmadığı uyarısında bulunan iki önemli isimden küçük yatırımcıya yeni uyarılar geldi.

Piyasa analisti ve Borsa Uzmanı İris Cibre, SPK'nın daha aktif olması ve manipülasyonlara geçit vermemesi gerektiğini belirterek, borsada 4 milyon yatırımcının yüzde 3.7'sinin toplam portföyün yüzde 90'ına sahip olduğunu yana küçük bir zümrenin borsayı yönlendirdiğine vurgu yaptı. Birgün Yazarı Yalçın Karatepe ise küçük birikimleriyle borsaya girenlerin borsadaki bu sert hareketlerden en fazla zarar görünler olduğunu kaydetti. Borsada kaybedenlerin hep küçük yatırımcılar olduğuna dikkat çeken Karatepe, "bu dönemde borsadan uzak durulması gerektiği" uyarısında bulundu. İşte iki önemli ismin sayıları gün geçtikçe artan borsa yatırımcılarına uyarıları:

İris Cibre:

- Piyasa, ekonomi politikaları nedeniyle, yabancının arkasına bakmadan kaçmasıyla, derinliğini kaybetti.

-Borsada 4 Milyon yatırımcının yüzde 96'sı toplam portföy değerinin yüzde 6.7'sine, yatırımcının yüzde 3.7'si ise portföy değerinin yüzde 90'nına sahip. Piyasayı çok küçük bir zümre yönlendiriyor.

-Bu durumun sorumlusu, üç kuruş birikimini enflasyonda boğmak istemeyen vatandaşa başka çare bırakmadan borsaya yönlendiren, ekonomi yönetimidir.

-Küçük yatırımcı 3 ayda yüzde 80 yükselen borsayı gören hiç düşmeyeceğini zannetti.

-Borsa finansman arayan şirketlerle, bu şirketlere yatırım yapan yatırımcı ya da spekülasyonla getiri elde etmek isteyen traderların buluşma yeridir. Şirketlerin finansman yeteneklerini bozacaksınız, oynamayın.

Yalçın Karatepe:

-Son bir ayda borsaya girenlerin sayısı artarken, az parayla borsaya girenlerin sayısı çok daha hızlı artış göstermiş. Bir ile bin lira arasında borsada parası olan yatırımcı sayısı son bir ayda 120 bin kişi artmış.

- Çok sayıda kişinin, elinde avucunda olan sınırlı para ile şansını borsada denemek istedikleri açık. Unutmayın borsada kaybeden hep küçük yatırımcılardır.

-Paraları yok, beklemeye vakitleri yok. Durum bu olunca en hızlı kaybedenler de küçük yatırımcılar oluyor.

-Bizim borsamızda yaşananlar normal piyasa dinamikleri ile açıklanabilecek şeyler değil. Sınırlı sayıdaki “oyuncunun” mağduru olmak kaçınılmaz.