Borsada seçici olma dönemi! Borsada aracı kurumların 2023 tahminleri ve önerileri neler?
Borsa İstanbul, geçen yıl yüksek enflasyondan korunmak isteyen yatırımcıların tek adresi olarak ön plana çıkmıştı. Peki bu yıl nasıl bir performans bekleniyor? 2023 yılına ilişkin öngörüler neler? İşte aracı kurumlardan tavsiyeler…Aracı kurumlara göre, ayrıca ABD Merkez Bankası Fed ve ECB’nin para politikaları ve faiz artışları da yurt içi piyasaların seyrinde etkili olacak
Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2023 yılında piyasaları etkileyecek en önemli unsur olarak ön plana çıkarken, uzmanlar mevduat faizlerinde yaşanan artışın borsaya ilgiyi düşüreceğini öngörüyor. Aracı kurumlara göre, ayrıca ABD Merkez Bankası Fed ve ECB’nin para politikaları ve faiz artışları da yurt içi piyasaların seyrinde etkili olacak.
Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, geçen yıl Borsa İstanbul’da, yeni gelen 1,4 milyon yeni yatırımcıyla toplam yatırımcı sayısı 4 milyonu geçerek tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak aracı kurumlar bu yıl KKM, mevduat faizleri ve dolar kuru nedeniyle yatırımcılar borsada daha seçici hareket etmesini tavsiye ediyor.
BU YIL ENDEKS NE KADAR YÜKSELİR?
Haberde, endeksin cuma akşam saatlerinde 5 bin 200 puan seviyelerinde hareket ederken aracı kurum raporlarında yıl sonu endeks beklentisinin 6 bin puan ile 7 bin100 puan arasında değiştiği belirtiliyor. Bu da yüzde 18 ile yüzde 45’lik bir prime tekabül ediyor.
2023 yılına yüksek volatil bir ortamda başlayan Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta da yatırımcılarını üzdü. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri sert hareketlerin yaşandığı haftada ortalama yüzde 5,44 değer kaybı yaşandı.
2023 YILINA İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER NELER?
Bozkurt’un haberinde, aracı kurumların 2023 yılına ilişkin öngörülerine ilişkin şu tahminlere yer verildi:
GEDİK YATIRIM: Ekonomi geçen yl beklentilerin üzerinde güçlü bir performans gösterdi. GSYH büyümesinin geçen yılki yüzde 5 seviyesinden bu yıl yüzde 2,0-2,5 seviyelerine gerileyebileceğini düşünüyoruz. Kredi faizlerindeki gerilemeye rağmen, kredi büyümesinde çok kayda değer bir ivmelenme olmaması, Türk Lirası’nda stabilizasyona yardımcı oluyor.
Dolar-TL kurunu 2023 yıl sonu için 24,50, yıllık ortalama olarak da 22,70 TL olarak öngörüyoruz. BIST 100 Endeks hedefimiz ise yüzde 18’lik yükselme potansiyeli ile 6 bin puan olarak belirledik.
DENİZ YATIRIM: 2023 yılında geçen yıldan daha zayıf büyüme öngörüyoruz. BIST 100 endeksi için 12 ay hedef fiyat seviyemiz yüzde 42 yükselişle 7 bin 100 seviyesini işaret ediyor.
YAPI KREDİ YATIRIM: Cumhurbaşkanlığı seçimleri, öncesi ve sonrasıyla piyasanın yön arayışında etkili olacak. Seçimlerden sonra faiz oranlarının normalleşmesi beklentimiz göz önüne alınırsa, yıllık GSYİH büyümesinin 2022'deki tahmini yüzde 5'ten bu yıl yüzde 3,9'a gerileyeceğini bekliyoruz. Enflasyonda beklentimiz 2022 yılına göre daha düşük yüzde 40 gibi yüksek seviyelerde kalması yönünde.
ICBC YATIRIM: BIST100 için 12 aylık hedef değerimiz 7 bin puan. Bu da mevcut seviyeden yüzde 35 yukarı yön potansiyelini işaret ediyor.
ŞEKER YATIRIM: Global enflasyonist baskıların bu yılın ikinci yarısında yavaşlamasını bekliyoruz. Özellikle yılın 2. yarısında devreye girmesini beklediğimiz sıkılaştırıcı politikaların etkisiyle enflasyon beklentilerinin iyileşmesini ve negatif reel getirilerin azalacağını öngörüyoruz. Seçim döneminde piyasalardaki volatilitenin yüksek olabileceği öngörüsüyle yatırımcıların seçici olmasını tavsiye ediyoruz.