Ekonomi

Borsada şirketlerin ikinci çeyrek bilançoları için geri sayım başladı: Hangi şirketlerin karları artacak?

Borsada şirketlerin ikinci çeyrek bilançolarının 21 Temmuz'da açıklanmaya başlanacağı ifade ediliyor. Peki hangi şirketlerin karları artacak? İşte ayrıntılar...  Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, bugünkü köşesinde borsada ikinci çeyrek bilançolarını kaleme aldı

Bu seneye ait ikinci çeyrek bilançoları 21 Temmuz itibarıyla açıklanmaya başlanacak. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, bugünkü köşesinde borsada ikinci çeyrek bilançolarını kaleme aldı. 

Ufuk Korcan, söz konusu yazısında "Demir-çelik sektöründe karların azalması beklenirken bankacılık sektöründe geçen yıl görülen hızlı artışlar bu yıl yerini daha düşük oranlara bırakabilir" şeklinde konuştu ve HSBC’nin tahminine göre şirketlerin ikinci çeyrek karlarında yüzde 27 seviyesinde bir yükseliş olabileceğini aktardı. 

Borsada şirketlerin ikinci çeyrek bilançoları için geri sayım başladı: Hangi şirketlerin karları artacak?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, piyasalarda gündemin yoğun oldduğunu, bir yandan bu hafta yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak yeni faiz kararı beklenirken diğer yandan yapılan zamların etkilerinin merak edildiğini söyledi. 

"Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle hem döviz hem de hisse senedi piyasasında yukarı yönlü hareketler oldu. Dolar da BIST 100 Endeksi de tarihi zirvelerine çıktı" açıklamasında bulunan Ufuk Korcan, şirketlerin 21 Temmuz’dan itibaren ikinci çeyrek bilançolarını açıklamaya başlayacağını, ilk bilançonun Arçelikten geleceğini, bankacılık sektöründe ise ilk bilançoyu 26 Temmuz günü Akbank'ın açıklayacağını aktardı. 

Korcan, bilanço sezonunun açılmasıyla hisse bazlı hareketlerin yükselebileceğinin gündemde olduğunu vurguladı ve "HSBC geçtiğimiz günlerde ikinci çeyrek bilançolarına yönelik tahminlerine yer verdiği bir rapor açıkladı. Raporda yer alan 29 büyük şirketin net kârının ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27’ye yakın bir artış yaşanacağı tahmin ediliyor" ifadelerine yer verdi. 

Şirketler arasında ikinci çeyrekte en yüksek net kârın 19.7 milyar TL ile Koç Holding’in açıklamasının beklendiğini dile getiren Korcan, "Koç Holding’i 13.2 milyar TL ile THY izliyor. HSBC’nin raporuna göre, Erdemir ve Ülker ikinci çeyreği zararla kapatabilir" şeklinde konuştu. 

Borsada şirketlerin ikinci çeyrek bilançoları için geri sayım başladı: Hangi şirketlerin karları artacak

KARI EN HIZLI YÜKSELENLER 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, "Yüzdesel anlamda ikinci çeyrekte net kârını en hızlı artırması beklenen şirket Türkiye Sigorta. Geçen yılın ikinci çeyreğini 8 milyon TL net kârla tamamlayan Türkiye Sigorta’nın bu yılın aynı döneminde net kârını 900 milyon TL’ye çıkarması bekleniyor" ifadelerine yer verdi ve rapora göre Arçelik'in kârını yüzde 287, Türk Traktör'ün de yüzde 266 yükseltebileceğinin altını çizdi.

Geçtiğimiz senenin ikinci çeğreğinde zarar açıklayan Pegasus ve Enka İnşaat’ın bu senenin aynı döneminde kâra geçeceği öngörülüyor. Ayrıca, Kardemir, Petkim, Şişecam, Tekfen Holding ve Tüpraş ise ikinci çeyrekte net kârlarında düşüş beklenen şirketler şeklinde belirtiliyor. 

BANKA KARLARINDA SON DURUM NE? 

Ufuk Korcan, söz konusu yazısında HSBC'nin raporuna göre, 2022 yılının ikinci çeyreğinde toplam 62 milyar TL net kâr açıklayan Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın bu yılın aynı döneminde toplam 59.1 milyar kâr açıklayacağının öngörüldüğünü belirtti. 

"Banka kârlarındaki bu düşüşün özellikle kamu bankalarının kâr rakamlarında beklenen düşüşten kaynaklandığı dikkat çekiyor. Kamu bankaları hariç tutulduğunda özel bankaların kârında yüzde 10’a yakın bir artış olacağı hesaplanmış" ifadelerini kullanan Korcan, bankalar arasında en yüksek kâr artışı beklentisinin yüzde 35 ile Akbank'a ait olduğunu, Akbank’ı yüzde 24’lük kâr artışı beklentisi ile Garanti Bankası'nin izlediğini aktardı. 

BORSADA KRİTİK SEVİYELER

Ufuk Korcan, söz konusu açıklamasında, borsanın yeni haftaya akaryakıt zamlarının gölgesinde başladığını vurgulayarak, "

Teknik anlamda BIST 100 Endeksi, 22 Mayıs haftasında 4 bin 580 puandan başlayan yükseliş trendinin üzerinde hareketini sürdürüyor. Bu hafta için ise kritik öneme sahip bu trendin destek noktası 5 bin 898 puan seviyesine denk geliyor. Yani endeks için bu hafta bu destek noktasının üzerinde kaldığı sürece yukarı hareketin devamına yönelik sinyallerine devam edecek gibi…

Bunun yanında 5 bin 700 puan seviyesinin üzerinde yapılan haftalık kapanışlar da pozitif yönde önemli. Haftalık indikatörlerde pozitif yönde sinyal devam ediyor. Ancak CCI ve RSI tarafında endeksin bir miktar aşırı alım bölgesine yakın olması dikkatli olunması gerektiğini de gösteriyor. Olası yükselişin devamında 6 bin 824 puan seviyesi bu hafta için kanalın direnç noktası konumunda" ifadelerine yer verdi. 

Yatırımcıların gözü TCMB faiz kararında!

Yerinde Dönüşüm projesi başvuruları başladı mı? Yerinde Dönüşüm projesinden kimler faydalanacak?

Memur-Sen açıkladı: Toplu sözleşme masasında ÖTV ayrıntısı!