Ekonomi

Borsada son dakika gelişmesi! Yönetim kararını duyurdu!

Borsa İstanbul’da, gelen tepkilerin ardından bugünkü işlemleri iptal edildiği ve 5 gün kapalı kalacağı duyuruldu. Borsadan yapılan açıklamada "Pay Piyasası ile VİOP bünyesindeki pay ve pay endeksi türev pazarlarının 5 iş günü kapatılmasına ve bugünkü işlemlerin iptaline karar verildi." ifadeleri kul

Borsa İstanbul’da yaşananlardan sonra yatırımcıların taleplerinin bir kısmı gerçekleşti ve bugünkü işlemlerin iptal edilerek, borsanın 5 iş günü boyunca kapalı kalacağı açıklandı.

Borsa İstanbul’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, deprem felaketi sonrasında yaşanan volatilite artışı ve olağandışı fiyat hareketleri nedenleriyle Borsamız Piyasalarının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir şekilde işleyişini teminen, Borsa İstanbul A.Ş. Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliği’nin 39’uncu maddesinin 1’inci fıkrası uyarınca Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki Pay ve Pay Endeksi Türev Pazarlarının 8 Şubat 2023 tarihinde saat 11:00 itibarıyla 5 iş günü süreyle (14 Şubat 2023 akşamına kadar) kapatılmasına ve kapatılan pazarlarda sağlıklı fiyat oluşumuna imkan sağlamayan düşük işlem hacmi de dikkate alınarak 8 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin BİAŞ Yönetmeliğinin “Emirlerin ve İşlemlerin Borsa Tarafından İptali” başlıklı 33 üncü maddesinin 1-c bendi uyarınca iptal edilmesine karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

ÜÇ GÜNDE YÜZDE 16 KAYIP YAŞANDI

Yaşanan büyük deprem felaketi sonrası Borsa İstanbul’un üç gün açık kalması büyük tepkilere neden olmuştu. Depremin ardından BIST 100 endeksi açık kaldığı üç günde toplamda yüzde 16,3 oranında kayıp yaşamış, BIST 100’ün toplam değer kaybında üç günde 660 milyar TL (35 milyar dolar) silinmişti.

BIST 100 endeksindeki ilk iki gündeki değer kaybı ise yüzde 9,8 olmuştu.

BIST 100 endeksinde bugün yaşanan düşüşün yüzde 5 ve yüzde 7 sınırını aşması sonrası sırasıyla saat 10.12.01 ve 10.42.31’de endekse bağlı devre kesici sistemi devreye girmişti. Borsada endekse bağlı devre kesici sisteminin 2. kez çalışmasının ardından Borsa İstanbul AŞ tarafından yapılan duyuru ile işlemler tamamen durdurulmuştu.