Borsada spekülasyonu Varlık Fonu engelleyecek
Deprem sonrasında alınan ekonomik tedbirden biri de borsada manipülasyonun engellenmesi ve küçük yatırımcının korunmasıyla ilgili
Deprem sonrasında ekonomide yeni önlemler alınmaya devam ediyor.
Bu kapsamda ithalat rekorları kırılan altında mal karşılığı ithalat geçici süreyle durdurulurken, borsadaki manipülasyonların önlenmesi için de Varlık Fonu'nun devreye girmesi sağlanacak.
VARLIK FONU DEVREYE GİRECEK
Geçtiğimiz yıldan bu yana sert hareketlerin yaşandığı Borsa İstanbul'da manipulatif hareketlerin önlenmesi için Varlık Fonu devreye girecek.
Varlık Fonu bünyesindeki fiyat istikrarı fonuna kamu bankaları ve şirketler sermaye aktaracak. Aktarılan bu kaynakla manipulatif hareketler olduğunda borsada hisse alımı gerçekleştirecek.
CARİ AÇIĞIN ÖNLENMESİ İÇİN
Alınan tedbir kararlarından bir diğeri ise cari açıkta artışın önlenmesi için altın ithalatının geçici olarak durdurulması oldu. NTV'deki habere göre, ekonomi yönetimi, cari açıkta artışın önlenmesi için altın ithalatını geçici olarak durdurdu.
ALTIN İTHALATI REKOR KIRMIŞTI
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üzerinden altın ithalatı 2023 yılına rekorla başlamıştı. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre, ocak ayında altın ithalatı 68 bin 330 kg ile kayıtların tutulmaya başlandığı 1995'ten bu yana en yüksek rakama ulaşmıştı. Aynı ayda gümüş ithalatı 73 bin 77 kg olarak gerçekleşmişti.
EKONOMİK SIKINTILARI HAFİFLETMEK İÇİN
Konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan bir yetkiliye göre, Türkiye, geçen hafta ülkenin güneydoğusunu vuran ikiz depremlerden kaynaklanan ekonomik sıkıntıları hafifletmek için acil durum planının bir parçası olarak alındı.
Altın ithalatı, depremlerden önceki aylarda Türkiye’nin dış finansmanı üzerindeki en büyük yükler arasında gösteriliyordu. Verilere göre yatırımcı, yüksek enflasyona ve liradaki sert düşüşlere karşı bir koruma olarak değerli metale yatırım tercih ediyor.
Resmi verilere göre, Türkiye’nin en geniş ticaret ve yatırım ölçüsü olan cari hesabındaki açık, 2022 yılında 48,8 milyar dolara genişledi ve altın ithalatı toplam rakamın 20,4 milyar dolarını oluşturdu. Türkiye aynı zamanda geçen yıl merkez bankaları arasında en büyük altın alıcısı konumuna geldi. Dünya Altın Konseyi geçen ay yaptığı açıklamada, altın rezervlerinin rekor seviyedeki en yüksek seviyede olduğunu ve 148 ton artarak 542 tona yükseldiğini açıklamıştı.