Ekonomi

Borsada ‘tahtacı’ ve ‘balina’ hareketlerine dikkat! Spekülatif hareketlerin araştırılması için TBMM’ne önerge verildi!

CHP'li Mühit Kanko, Borsa İstanbul’daki spekülatif hareketlerin araştırmasına yönelik TBMM’ne bir araştırma önergesi verdi. Kanko, önergesinde, küçük yatırımcıların korunması için borsada ‘tahtacı’ olarak tabir edilen spekülatif hareketlerin araştırılmasını istedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Borsa İstanbul’daki yükseliş trendi devam ederken, CHP milletvekili Mühit Kanko, spekülatif hareketlerin araştırılmasına yönelik TBMM’ne bir araştırma önergesi verdi. Kanko, özellikle borsada ‘tahtacı’ olarak tabir edilen spekülatif hareketler sonucu bir hisse senedinin 6-7 liradan kısa zamanda 80-90 liraya çıkartılıp ardından düşürülmesine yönelik sömürü düzeni olduğunu ileri sürerek amacının küçük yatırımcıların korunması olduğunu ifade etti.

Ekonomim Gazetesi’nin haberine göre, CHP Kocaeli Milletvekili Mühit Kanko, "küçük yatırımcıların korunması amacıyla borsadaki spekülatif hareketlerin" araştırılması için TBMM araştırması önergesi verdi.

Kanko, TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde, son dönemlerde halka arzlarla birlikte Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısının 8 milyona dayandığına işaret ederek, borsanın yakaladığı ilginin ve güvenin sarsılmaması adına, borsada tahtacı tabir edilen spekülatif hareketlerin araştırılması talebinde bulundu.

Kanko’ya göre, borsada bir hisse senedinin 6-7 liradan kısa sürelerde 80-90 liralara çıkartıldıktan sonra yüzde 90’lara varan oranlarda düşürülmesine dayanan bir sömürü düzeni sözkonusu. Kanko, borsada oynanan oyunlarda bu tahtacı tabir edilen kişilerin amacının küçük yatırımcıları piyasa tabiriyle ‘silkelemek’ olmasına rağmen bu konuda caydırıcı cezai işlemlerin olmadığını, bu oyunun defalarca tekrarlandığını iddia etti.  

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN

Özellikle sosyal medya yönlendirmeleri, tüyo ve söylentilere dayalı manipülatif kısa vadeli yatırımların, yatırımcıları zarara uğrattığına işaret eden Mühit Kanko, bu gerekçelerden dolayı kamuoyunun aydınlatılması ve borsadaki ‘balina’ ve ‘tahtacı’ tabir edilen organizasyonlara karşı küçük yatırımcıyı korumak amacıyla gerekli önlemlerin alınması için Meclis Araştırma Komisyonun kurulmasının ülkemizin ve milletimizin menfaatleri açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Kanko, sermaye piyasalarının bireysel yatırımcının uzak durması nedeniyle yıllardır yabancıların ağırlığı ile hareket ettiğini hatırlatarak şimdilerde ise yabancı payı çok düşük oranlarda olmasına karşın yerli yatırımcı sayısındaki artışa işaret etti. Kanko, hisse senedi piyasasına 1 Eylül’den 20 Eylüle kadar 1 milyon 140 bin yeni yerli yatırımcının katılımıyla aktif bireysel yatırımcı sayısının borsa tarihinin en yüksek seviyesi olan 7 milyon 400 bine çıktığını aktardı.  22 Eylül itibariyle ise Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı 7 Milyon 706 bin kişiye ulaştı.

HALKA ARZLARDA SEÇİCİ DAVRANILMIYOR

Borsa İstanbul’da başlayan halka arz rüzgarına da değinen Kanko, 2023 yılında 37 şirket halka arz olurken 60 şirketin daha halka arz için sırada beklediğini ifade etti. Yeni yatırımcıların borsaya açılan yeni şirketlere büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Kanko, yeterliliği tam anlaşılamayan ve önüne gelen şirketin halka arz olmasının yeni yatırımcıyı cezbetse de birçok riski de beraberinde taşıdığını savundu.

Kanko, bu konuda hükümetin de yeni halka arzlar konusunda seçici davranmadığını ileri sürdü.