Ekonomi

'Borsada tarihi bir fırsat var ancak yüksek çıkışların coşkusuna kapılmayın'

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri 4.6 trilyon lira. Kasım 2021’de bu rakam 2.1 trilyon liraydı. Bir yılda borsadaki şirketlerin değeri ikiye katlandı ancak halen 2013 ve 2007'deki değerinin çok altında.Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin ortalama fiyat/kazanç oranının geçmiş yıllarda 10 - 15 aralığında bir seyir izlerken şimdilerde ise 7 seviyesinde bulunduğunu belirten Aktaş, "Mevcut seviye geçmiş ortalamalarının hayli gerisinde duruyor

Milliyet Yazarı Zeynep Aktaş, son haftalarda rekor üstüne rekor kıran Borsa İstanbul'un ne kadar yükseleceği sorusuna yanıt verdi. Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin ortalama fiyat/kazanç oranının geçmiş yıllarda 10 - 15 aralığında bir seyir izlerken şimdilerde ise 7 seviyesinde bulunduğunu belirten Aktaş, "Mevcut seviye geçmiş ortalamalarının hayli gerisinde duruyor. Borsa İstanbul’un fiyat kazanç oranına göre hâlâ alacak yolu var" dedi. Aktaş yatırımcılara piyasa değerlerindeki yükselişin içinde enflasyonun da etkisinin bulunduğunu hatırlattı.

Borsa İstanbul'un gidecek yeri çok

 

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin 2013 yılında piyasa değerinin 341 milyar dolar seviyesine kadar yükseldiğini bugün ise piyasa değerinin 253 milyar dolar olduğunu belirten Aktaş, piyasa değerinin 290 milyar dolar olan 2007 seviyesinin dahi altında olduğunu kaydetti. Borsa İstanbul'un gidecek daha çok yolu olduğunu belirten Aktaş, yatırımcılara spekülasyonlara dikkat edilmesi çağrısında bulundu. Aktaş, hisse senetlerinde oluşan yüksek çıkışların coşkusuna kapılmadan seçici alımlarda bulunulması gerektiğini ifade etti.

Yatırımcı sayısı da artıyor spekülasyonlara dikkat!

İçinde bulunduğumuz dönemin spekülasyonlara açık olduğunu vurgulayan Aktaş, "Sorulması gereken en önemli soru şu: Olası bir gerileme halinde aldığım hisse elimde kalırsa bundan nasıl etkilenirim? Gönül rahatlığı ile elimde tutabilir miyim?" ifadesini kullandı. Borsada yatırım yapılırken unutulmaması gereken en önemli şeyin "borsada her zaman düşüşler kadar çıkışların da olmayabileceğidir" diyen Aktaş, düşük faiz ortamının da borsayı cazip kıldığını dile getirdi. Borsaya ilginin yatırımcı sayısını artırdığını ifade eden Aktaş, Kasım 2021'de 2.4 milyon olan yatırımcı sayısının şimdilerde 2.9 milyon kişiye ulaştığını da kaydetti.

Piyasa değerini enflasyon da yükseltiyor

Son kapanış verilerine göre borsa şirketlerinin toplam piyasa değerinin 4.6 trilyon liraya ulaştığını dile getiren Aktaş, rakamın hızla yükselmesinde kuşkusuz enflasyonun da etkisi olduğunu kaydetti. Dolar bazında değerlendirildiğinde şirketlerin piyasa değerinin 253 milyar dolara denk geldiğini aktaran Aktaş, bu rakamın Nisan 2013'te zirve seviyesi olan 341 milyar dolara kadar çıktığını bu dönemde borsada işlem gören şirket sayısının ise 438 olduğunu kaydetti. Borsada şu anda işlem gören şirket sayısının 503 iken toplam piyasa değerinin ise 253 milyar dolar seviyesinde olduğunu kaydeden Aktaş, Borsa'daki şirketlerin toplam piyasa değerinin artan sayıya rağmen dolar bazında 2013’teki değerlerin gerisinde olduğunu ifade etti.

Tarihi bir fırsat var ama...

Aktaş, Borsa'da tarihi bir fırsat olduğunu ancak bu fırsatın faizlerin düşük olmasıyla yakından ilgili olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti. Seçim sonrası olası bir faiz hareketlenmesinin beklentilerde değişikliğe yol açabileceğini ifade eden Aktaş, "Bu nedenle güçlü ve hikâyesi olan firmalar seçilmeli. Bir ortaklık mantığı ile hisselere yaklaşılmalı" ifadesini kullandı.

Altın, konut ve borsada neler olacak?

Borsa İstanbul’da yükseliş potansiyeli!

SPK'den 18 isme borsalarda işlem yasağı