Ekonomi

Borsada tepki alımları ne zaman başlayacak? BIST 100 endeksinde kritik seviyeler neresi?

Bir yandan küresel piyasalardaki bankacılık krizi bir yandan yurt içinde seçim ile ilgili gelişmeler pay piyasalarını kıskaca almış durumda. Pay piyasalarında yurt içi ve yurt dışından gelen haber akışına bağlı olarak karışık bir seyir gözlenirken, yatırımcılar şimdilik temkinli bekleyişte...ABD’de başlayıp Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizi nedeniyle artan resesyon korkusu nedeniyle küresel piyasalarda karışık bir seyir gözlenirken, Borsa İstanbul’da da satış ağırlıklı seyir devam ediyor

Küresel piyasalara ilişkin belirsizlikler pay piyasalarını da olumsuz etkiliyor. ABD’de başlayıp Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizi nedeniyle artan resesyon korkusu nedeniyle küresel piyasalarda karışık bir seyir gözlenirken, Borsa İstanbul’da da satış ağırlıklı seyir devam ediyor.

Türkiye açısından piyasa çevrelerinin takip ettiği bir diğer konu başlığı ise mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Seçimlere ilişkin gelişmeler ve haberler de borsada tepki alımlarına veya satışlara neden olabiliyor.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, ‘Paranın Rotası’ adlı köşesinde, pay piyasalarına ilişkin beklentileri aktardı. ABD’de başlayan banka iflaslarının Avrupa’ya da sıçradığına değinen Korcan, iflasın eşiğine gelen İsviçreli Credit Suisse’in, rakibi UBS’in çatısı altına girerek kurtarıldığını belirtirken, Almanya’nın önde gelen bankalarından Deutsche Bank ile ilgili endişelerin de hisse fiyatlarını da olumsuz etkilediğini yazdı. Alman Başbakanı Olaf Scholz da Avrupa bankacılık sisteminin istikrarlı bir yapıya sahip olduğunun altını çizerek Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösteren bankaların katı denetime tabi olduğunu ve güçlü sermaye kaynaklarına sahip bulunduğuna vurgu yapmıştı. Yine benzer bir açıklama da Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde’den gelmişti. Lagarde, Avrupa bankacılık sektörünün güçlü olduğuna işaret ederek endişelerin daha fazla büyümemesine çalışmıştı.

BANKALAR NEDEN BATTI?

Köşe yazısında ABD ve Avrupa’da yaşanan banka iflaslarının nedenlerine de değinen Ufuk Korcan, bu batışlara gerekçe olarak yüksek faiz oranlarını gösterdi. Merkez bankaları yüksek enflasyon ile mücadele kapsamında bir süredir faizleri artırıyor. Hızlı faiz artırımlarının ise bankacılık sektörünü sıkıntıya soktuğunu söyleyen Korcan, bankaların iki türlü tahvil taşıdığını, bunların bir kısmının vade sonuna kadar taşınırken, bir kısmının ise her an satılabilir özellikte olduğunu ifade etti. Faizlerdeki hızlı yükseliş ise her an satılabilir nitelikteki tahvillerin fiyatlarını düşürüyor. Bu da güncel değerlemelerde bankaların bu tahvillerden zarar yazmasına neden oluyor. Bu durumun da bankaların sermaye ihtiyacını artırdığını belirten Korcan, sermaye bulamayan bankaların ise sıkıntıya düştüğünü dile getirdi.

YATIRIMCILAR TEMKİNLİ OLUNMALI

Diğer yandan ABD ve Avrupa’daki bankacılık sistemine ilişkin endişeler nedeniyle merkez bankalarının faiz artırımlarında biraz daha temkinli olması bekleniyor. Piyasa çevreleri ABD Merkez Bankası Fed’in faiz indirimlerine beklenenden daha erken başlayabileceği tahmininde bulunurken, yatırımcıların da bir süre daha temkinli davranmasında yarar olduğu görüşü dile getiriliyor.

HANGİ SEVİLERE BAKILMALI?

Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi’nin teknik görünümüne ilişkin de öngörülerde bulunan Korcan, endekste yaşanan aşağı yönlü sert hareketlere rağmen hala haftalık bazda yükseliş trendi üzerindeki seyrin devam ettiğini belirtiyor. Bu trendin destek noktası bu hafta için 4 bin 940 puan seviyeleri. Paritenin bu bandın altına gelmesi halinde 4 bin 473  ile 4 bin 619 puan bandına doğru bir geri çekilme riski sözkonusu olabilir. Bu bölgenin oldukça kritik olduğunu belirten Korcan, gerçek bir rahatlama için 5 bin 567 ile 5 bin 705 puan bandının aşılması gerektiğini öngördü.