Ekonomi

Borsada yabancı yatırımcı satışta! Son 5 yılda yabancı 13 milyar liralık hisse sattı!

Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı oranı tarihi düşük seviyelere geriledi. 2000’li yıllardan bu yana yüzde 50 paya sahip oyan yabancı yatırımcının oranı yüzde 30’lu seviyelerin altına gerilerken, seçim sonrası şekillenecek ekonomi politikalarına göre yeniden ilginin artabileceği belirtiliyor.Uzmanlar, özellikle 2018 yılından bu yana geçen 5 yıl içerisinde sürekli satış tarafında yer alan yabancı yatırımcıların Türk hisselerine ilgisinin azalmasını, ekonomi politikalarındaki değişiklik ve ‘yatırım yapılabilir’ notun kaybedilmesinden kaynaklandığını ifade ediyor

Borsa İstanbul’da seçim öncesi dalgalı bir seyir gözlenirken, yabancı yatırımcı oranının da rekor düşük seviyelere gerilediği belirtildi. Uzmanlar, özellikle 2018 yılından bu yana geçen 5 yıl içerisinde sürekli satış tarafında yer alan yabancı yatırımcıların Türk hisselerine ilgisinin azalmasını, ekonomi politikalarındaki değişiklik ve ‘yatırım yapılabilir’ notun kaybedilmesinden kaynaklandığını ifade ediyor.

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberinde, Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı oranının tarihi düşük seviyelere gerilediği belirtildi. 2000’li yılların başından bu yana Borsa İstanbul’da yüzde 50 paya sahip olan yabancı oranı son yıllarda hızlı bir düşüş trendine girerek yüzde 30’lu seviyelerin altına geriledi.

YABANCI SATIYOR

Haberde, son 5 yıldır Borsa İstanbul’un yabancı yatırımcıların satış eğiliminde olduğuna işaret edildi. Yerli yatırımcı sayısındaki artışa da dikkat çekilerek yerli yatırımcı sayısının 5 milyona yaklaştığı son dönemde yabancı yatırımcı sayısının, toplam içerisinde payının ise yüzde 1’lere kadar gerilediği kaydedildi.

Yabancı yatırımcı oranındaki gerilemeyi değerlendiren uzmanlar, 2018 yılından bu yana sadece satış tarafında yer alan yabancının çıkışında iki faktörün ön plana çıktığını belirtti. Haberde, yabancı yatırımcıların ekonomi politikalarında yaşanan keskin değişim ve Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunu kaybetmesi nedeniyle çıktığı ifade edildi.

13 MİLYAR LİRALIK SATIŞ

Haberde, yabancı yatırımcıların 2003 yılında Ak Parti’nin iktidarının ilk yılında 1 milyar 9 milyon dolarlık net alım yaptıklarına vurgu yapılarak sonraki yıllarda bu eğilimin devam ettiği, küresel krizin yaşandığı 2008 yılına kadar yabancıların tercihlerini değiştirmediği belirtildi. 2008 yılında 2 milyar 988 milyon dolarlık hisse satan yabancı yatırımcıların daha sonra 3 yıl boyunca yeniden alıma döndüğü kaydedilirken, 2011 yılında ise 1 milyar 974 milyon, 2013 yılında 399 milyon dolarlık satış gerçekleştirdikleri kaydedildi. 2015 yılında 2 milyar 524 milyon dolarlık hisse satışı yapan yabancı yatırımcıların 2018 yılından sonra ise 5 yıl boyunca satış tarafında olduğu ve bu süreçte toplam 13 milyar 232 milyon liralık hisse satışı yaptıkları ifade edildi.

Haberde, borsada yabancı yatırımcıların 2012 sonunda yüzde 67 olan yabancı takas oranının 6 Nisan itibarıyla yüzde 28,25 ile tarihi dip seviyeye gerilediği belirtildi. 2020 yılının ortalarına kadar yüzde 65 seviyelerinde bulunan bu oranın, bu tarihten sonra sert gerileme kaydettiği kaydedildi. Haberde ayrıca seçim sonrası kur ve faizlerin dengeye oturmasıyla yabancı yatırımcı ilgisinin yeniden canlanacağı belirtildi.