Ekonomi

Borsada yatırımcı sayısı ilk defa geriledi! 83 bin kişi borsadan çıktı

Borsadaki  panik havası ve kripto piyasalardaki yükseliş nedeniyle 2022 yılı ortalarından itibaren hızla ortan borsa yatırımcısı sayısı geçtiğimiz hafta kapanışta ilk defa geriledi!Borsadaki büyük dalgalı hareketlerin bu çıkışta etkili oldu, borsadan çıkan yatırımcının kripto paralara yöneldiği tahmin ediliyor

2022 yılı ortalarından itibarin her hafta çok ciddi yatırımcı girişinin olduğu Borsa İstanbul'da ilk defa yatırımcı sayısı geriledi. Borsadaki büyük dalgalı hareketlerin bu çıkışta etkili oldu, borsadan çıkan yatırımcının kripto paralara yöneldiği tahmin ediliyor.

Borsa İstanbul'da geçen hafta 83 bin kişi borsadan çıktı. Haber sitesi Ekonomim'de yer alan habere göre; Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısında uzun süre sonra ilk defa düşüş yaşandı ve 83 bin kişi borsadan çıktı.

Yatırımcının adresi borsa olmuştu

Altın, döviz, mevduat gibi araçlardan arzulanan reel getiriyi elde edemeyen ve kendilerini yüksek enflasyondan koruyamayan tasarruf sahiplerinin yeni adresi borsa olmuştu. Ekonomi yönetiminin üst düzey telkinleri de küçük yatırımcının borsaya yönelmesine neden olmuştu. Ve borsaya yönelen kişi sayısı hızla artmıştı. Son haftalar da da kriptodan çıkanlar, KKM'deki getiriyi yetersiz bulanlar borsaya yönelmişti.  Geçen yılın ortasında 2.5 milyon olan hisse senedi yatırımcısı, 2022 yılını 3.8 milyon yatırımcıyla tamamlamıştı. Borsada özellikle genç yatırımcıların sayısı artarken, kadınların ilgisine de dikkat çekilmişti.

2022 yılının ilk iki haftasında da tasarruf sahiplerinin ilgi odağı Borsa İstanbul oldu. Borsa İstanbul'da geçtiğimiz günlerde yatırımcı sayısı 4 milyon kişiye yaklaşmış ve bu alandaki kendi rekorunu kırmıştı.

Yatırımcı sayısındaki artış yerini azalışa bıraktı

11 haftadır pay senedi yatırımcı sayısında yaşanan soluksuz artış 20 Ocak 2023 tarihi itibariyle son buldu. Uzun süredir her hafta ciddi oranda tırmanan yatırımcı sayısı 20 Ocak'ta yerini azalışa bıraktı. Yükseliş trendi kesintiye uğradı ve 20 Ocak 2023 tarihli haftalık kapanışta toplam hisse senedi yatırımcı sayısı bir önceki haftanın kapanış verilerine göre 83 bin 696 kişi azaldı. Borsa İstanbul'da toplam yatırımcı sayısı 3 milyon 892 bin 902 kişiye geriledi.

Yerli yatırımcının ilgisiyle 2022 yılı ortasından 2022 yılı sonuna kadarki 6 aylık sürede yüzde 120’ye yakın getiri sağlayan BIST 100 endeksi, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yüzde 1,25 değer kazanarak haftayı 5.490,34 puandan kapattı.