Ekonomi

Borsada yatırımcı sayısı tüm zamanların rekorunu kırarak 3 milyon kişinin üzerine çıktı!

Düşük faiz ve yüksek enflasyon ortamında, konut piyasasında durgunluk, dövizde ise yatay seyir izlenirken kendine güvenli bir adres arayan yatırımcının yeni adresi Borsa İstanbul oldu. Borsa İstanbul'a gelen yatırımcı sayısı 15 Kasım 2022 tarihi itibarıyla 3 milyon kişinin üzerine çıkarak rekor kırd Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) paylaştığı bilgilere göre Borsa İstanbul'a yatırım yapan pay senedi yatırımcısı 15 Kasım 2022 tarihi itibarıyla 3 milyon 48 bin 848 kişiye ulaştı

Borsa İstanbul bünyesinde verilerin toplayan ve paylaşan Merkezi Kayıt Kuruluşu, kendine yeni bir adres arayan yatırımcının Borsa İstanbul'a yöneldiğini verileriyle açıkladı. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) paylaştığı bilgilere göre Borsa İstanbul'a yatırım yapan pay senedi yatırımcısı 15 Kasım 2022 tarihi itibarıyla 3 milyon 48 bin 848 kişiye ulaştı. Bu rakam 2021 sonunda 2 milyon 366 bin kişi civarındaydı. 31 Ekim 2022 tarihinde 2 milyon 844 273 kişiye ulaşılırken 15 Kasım tarihinde ise 3 milyon kişinin üzerinde yatırımcı sayısına ulaşıldı.

MKK'nın verdiği bilgeye göre, borsa yatırımcısı sayısı son bir ayda 307 bin 452 kişi arttı. Bu rakam ile Nisan 2021'den bu yana en hızlı 30 günlük yatırımcı sayısı artışı kaydedilmiş oldu. Son bir ayda pay senedi yatırımcı sayısı yüzde 11 oranında artış gösterdi. Ocak 2022'den 15 Kasım 2022 tarihine kadar olan süreçte Borsa İstanbul'da pay senedi yatırımcı sayısındaki artış 681 bin 896 oldu. Bu dönemde borsa yatırımcısı sayısındaki artış yüzde 29 oldu.

Borsa seçime kadar yükselecek

Diğer yatırım araçlarının enflasyon karşısında yeterli getiriyi sağlamaması karşısında Borsa İstanbul'un önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini belirten uzmanlar, Amerikan Merkez Bankası Fed'in Aralık ayından itibaren faiz adımlarını küçülteceği beklentisiyle dünya genelinde bütün borsaların ve emtiaların yükseleceği öngörüsünde bulunuyor. 

Öte yandan Borsa İstanbul'da geçtiğimiz aylarda özellikle bankacılık hisselerinde tespit edilen spekülatif hareketlere ve bazı kişilerin bu soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına, bazı kişilere işlem yasağı getirilirken, soruşturmanın devamı niteliğinde SPK'da bazı isimlerin görevlerinden alınmalarına rağmen borsaya olan ilginin dikkat çekici olduğu vurgulanırken, borsanın 2023 Mayıs ayında gerçekleştirilmesi beklenen seçimlere kadar yükselmeye devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ayrıca kripton para borsalarında yaşanan olumsuzlukların da borsaya giren yeni yatırımcı sayısını artırdığı ifade ediliyor.

 

Borsa rekor tazeledi! Tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı!

Borsada rekorlar devam edecek endekste yeni hedef 5000 puan

İşte Borsa İstanbul'da ilk dokuzda yıldızı en çok parlayan şirketler