Ekonomi

Borsada yeni dönemde küçük yatırımcı nasıl hareket etmeli?

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı 3.3 milyon kişiyi aştı. Peki borsaya gelen küçük yatırımcı risklerden korunmak ve getiri elde etmek için neler yapmalı? İşte nokta atışı öneriler ve ipuçları...Haberde son iki ayda hisse senedi piyasalarına 660 bin yeni yatırımcının katıldığı ve hisse senedine yatırım yapan yatırımcı sayısının 3

Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi'nden Ufuk Korcan imzalı haberde giderek dahaf azla yatırımcıya ev sahipliği yapan Borsa İstanbul'da risklerden korunarak uzun vadede getiri elde etmek için yapılması gerekenler el alındı. Haberde son iki ayda hisse senedi piyasalarına 660 bin yeni yatırımcının katıldığı ve hisse senedine yatırım yapan yatırımcı sayısının 3.3 milyon kişiyi aştığı ifade edildi.

Riskler barındırıyor

Borsaya gelen yatırımcının kısa vadede yüksek getiri elde etme isteği ve bilinçsiz yapılacak yatırımlardan doğabilecek mağduriyetlerin konuşulduğu bir ortamda borsa algınsının da olumsuza döneceği belirtilen haberde son 1 yılda yüzde 150'nin üzerinde değer kazanan piyasaya yatırım yapmanın bazı riskleri de barındırdığının unutulmaması gerektiği ifade edildi.

Yükseliş sürecek

Düşük faiz ve yüksek enflasyon ortamında borsada yükselişin süreceğinin kaydedildiği haberde, önümüzdeki döneme hisse bazlı ayrışmanın artacağı bir dönem olabileceğine işaret edildi. Peki bu dönemde hisse seçmek için neler yapmalısınız? Aracı kurumların çıkardıkları raporların takip edilebileceği ve profesyoneller tarafından yönetilen fonların küçük yatırımcılar için iyi bir fırsat olabileceği belirtildi.

Farklı hisse ve sektörlerden sepet yapılmalı

Yatırım fonlarıyla risklerden korunurken bir yanda da profesyoneller tarafından seçilen hisselerde kar fırsatlarının da yakalanacağı ifade edildi. Risklerden kaçınmanın bir diğer yolunun ise hisse senetlerinden sepet yapılabileceği kaydedilirken tek hisse ya da tek sektör yerine gelecek vaat eden temettü verimi yüksek, büyüme hikayesi olan şirketlerden bir portföy hazırlanması öneriliyor.

Borsada arada yaşanacak kar satışlarına hazır olunması ve panik satışlardan kaçınılması gerektiği belirtilen haberde, tüyolara göre yatırım kararı alınmaması gerektiğinin de altı çiziliyor.

Gözler Fed toplantısında

2022 yılı Borsa İstanbul açısından rekorlarla dolu bir yıl olsa da ekonomik açıdan tüm dünya için zor bir yıldı. Rusya-Ukrayna savaşı, enerji fiyatlarındaki yükseliş, küresel enflasyon baskıları, merkez bankalarının agresif faiz artışları ve artan resesyon korkuları nedeniyle ekonomik anlamda zor bir yılın geride bırakıldığı ifade edilen haberde, piyasalarda genel beklentinin yurtdışında merkez bankalarını faiz artırım hızlarını azaltarak da olsa 2023 yılının ilk yarısında sıkılaşma adımlarına devam edecekleri yönünde olduğu vurgulandı. Hisse senedi yatırımcılarına küresel piyasalarda önümüzdeki süreçte yaşanabilecek satıcılı fiyatlamalara karşı hazırlıklı olunması uyarısının yapıldığı haberde kısa vadede ise 13-14 Aralık tarihlerindeki Fed toplantısının izleneceği ve genel beklentinin 50 baz puanlık faiz artırımına gidilmesi yönünde olduğu ifade edildi.