Ekonomi

Borsadan çıkan yatırımcılar yastık altına yöneldi! Altın ve döviz tercihi arttı! 

Yatırımcıların, sayılı günler kalan seçimin çok öncesinde belirsizlikler ile endişelerini finansal varlıklarına yansıttı. KKM dahil TL mevduat artsa da döviz tevdiat hesapları ile hisse senedinden çıkan yatırımcıların bir kısmının fiziki altın ve döviz ile yastık altına yöneldiğine dikkat çekildi.  Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin Nisan'da finansal varlık dağılımında TL mevduat hesabı yüzde 36’lık pay ile ilk sırada yer alıyor

Türkiye seçim haftasındayken, tasarruf sahiplerinin seçim belirsizliğine ilişkin tepkileri daha önceden başladı. 

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin Nisan'da finansal varlık dağılımında TL mevduat hesabı yüzde 36’lık pay ile ilk sırada yer alıyor. Döviz tevdiat hesapları yüzde 22,8, hisse senedi ise yüzde 9,9 seviyesinde seyrediyor. 

Borsadan çıkan yatırımcılar yastık altına yöneldi! Altın ve döviz tercihi arttı! 

Ekonomimcom'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre; yılsonuna göre değişime bakıldığında kur korumalı mevduat hesaplarının (KKM) da içinde yer aldığı TL mevduat hesapları 3,8 puan artarken DTH 2,1 puan, hisse senedi yatırımı ise 2,8 puan gerileme kaydetti. 

DTH ve hisse senedi yatırımındaki kayıp KKM dahil TL mevduattaki yükselişten fazla oldu. Uzmanlar belirsizlikler ve endişeler sebebiyle özellikle bireysel yatırımcıların döviz ve altın tasarrufları ile yastık altına çekildiğine dikkat çekti. 

TSPB verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin finansal yatırımları Nisan ayı itibarıyla 15.8 trilyon TL seviyesinde yer alıyor. Bu hesaplamanın kapsamında kurumsal yatırımcılar, bankalar, devlet kurumları da yer alıyor. 

Fakat bireysel yatırımcıların en yoğun olduğu finansal yatırım araçları olarak KKM dahil TL mevduat, döviz tevdiat hesapları ve hisse senedi yatırımları ön planda yer alıyor. Bu alanlarda bireysel yatırımcıların ağırlığı çok daha yüksek olurken; Nisan'da KKM dahil TL mevduat 5,9 trilyon lira oldu ve toplam finansal varlıklar içindeki payı da yüzde 36 oldu. 

Yatırımcıların döviz tevdiat hesabı varlığı ise 3,5 trilyon TL ve finansal varlıklar içindeki payı da yüzde 22,8 şeklinde belirlendi. Geçtiğimiz senenin sonuna göre, DTH hesaplarında yaşanan düşüş 2,1 puan yani yüzde 8,4 olarak kaydedildi. Yılsonunda DTH hesaplarının finansal varlıklar içindeki payı yüzde 25 olmuştu. 

2022 yıl sonuna göre hisse senedi yatırımlarının payı 2,8 puan yani yüzde 22,04 düşüş gösterirken, hisse senedi yatırımlarını payı finansal varlıklar içinde 2022 sonundaki yüzde 12,7 seviyesinden yüzde 9,9'a geriledi. 

Borsadan çıkan yatırımcılar yastık altına yöneldi! Altın ve döviz tercihi arttı! 

Tasarruf sahipleri beklemeye geçti 

KKM dahil TL mevduat, DTH ve hisse senedi yatırım varlığındaki değişim yükseliş ve gerilemelerde değişim sinyali veriyor. DTH ve hisse senedinden çıkan yatırımcıların büyük çoğunluğu KKM dahil TL mevduata yöneldi. Fakat tasarruf sahiplerinin bir bölümü ise hem seçim belirsizliği hem de ekonomiye yönelik endişeler nedeniyle yatırımını fiziki dolar ve altına çevirdi. Bu durum bir nevi yatırımcının seçimler sonuçlanana kadar bekleme moduna geçtiğinin de göstergesi oldu. 

Bankacılık sektörü kaynakları, seçimler öncesinde TL mevduat faizlerindeki yükselişin hisse piyasasına olumsuz yansıdığına dikkat çekerken, her ne kadar Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı 5 milyonu geçse de bunun yalnızca halka arzlara katılıp çıkan oldukça düşük portföylü deyim yerindeyse günübirlik yatırımcılar olduğunun altını çizdi. 

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre hisse senedi piyasasında yatırımcı sayısı 5 milyon 21 bin 495 olarak gerçekleşti. Bu neredeyse bir senede yatırımcı sayısının ikiye katlandığını gösteriyor. 

Fakat, finansal varlık büyüklüğünde hisse senedinin payı geriliyor. Uzmanlar, bu konuya ilişkin halka arzlara gelen üst üste birkaç tavan fiyat beklentisinden sonra satarak borsadan çıkan yatırımcının etkili olduğuna vurgu yapıyor. 

Bazı uzmanlar, büyük ve uzun vadeli yatırımcının belirsizlik sebebiyle son dönemde borsadan uzak durduğuna dikkat çekerken, bazıları da yastık altı döviz ve altın yatırımının yanı sıra yeniden kripto para ya doğru da bir yönelim olduğunun altını çizdi. 

Fakat bankacılık sektörü kaynakları, ağırlıklı olarak hisse ve DTH’tan çıkıp KKM dahil TL mevduatı tercih etmeyen yatırımcının fiziki döviz ve altına yöneldiğine dikkat çekti. 

Altın esip gürledi! Altın alıp satmak isteyenler hemen baksın! 9 Mayıs 2023 canlı altın fiyatları

Dul ve yetim aylıkları bu yıl kaç lira? Rakamlar tek tek sıralandı! Dul ve yetim aylığına yeni zam geldi mi? 

Tarım Kredi'den sepet dolduracak kampanya! Tereyağı, peynir, sür, et, sucuk, şeker, çay, salam... 

Altının Efendisi İslam Memiş'ten son dakika açıklaması! Gram altını bırakın hemen bu yatırıma bakın!