Ekonomi

Borsaya yatırım yapmak için doğru zaman mı? BİST 100 endeksi ucuz mu, pahalı mı?

Borsa üç haftalık düşüş trendinin ardından yeniden yönünü yukarı çevirdi. BİST 100 endeksi haftaya pozitif bir hava ile başlarken, yatırımcılar borsaya yatırım için zamanlamanın doğru olup olmadığını merak ediyor. Şu sıralar sorulan bir başka soru ise borsanın ucuz mu pahalı mı olduğu…Ancak kısa vadede çok büyük getiriler elde etmek her zaman mümkün değil

Borsa kısa vadede kaybettirse de uzun vadede hisse seçiminin doğru yapılması halinde kazandıran bir yatırım aracı. Ancak kısa vadede çok büyük getiriler elde etmek her zaman mümkün değil. Özellikle son bir yıldır küresel piyasalardaki dalgalanmalar ve belirsizlikler doğal olarak Borsa İstanbul’u da etkiliyor. Üstelik bu belirsizliklere bir de mayıs ayında yapılacak seçimleri eklersek belirsizliklere oldukça duyarlı olan borsanın, kısa vadede pozitif getiri sağlaması mümkün değil.

Uzmanlar, özellikle uzun vadeli bir perspektifte borsaya yatırım yapmayı düşünenler açısından Borsa İstanbul’da çeşitli alım fırsatları doğabileceğini düşünüyor. Peki, endeksin şu an bulunduğu seviyeler açışından bakıldığında, borsa ucuz mu, pahalı mı olduğu veya alım için zamanın ne kadar doğru olduğu da tartışmalı bir konu.

3 YILDA ENFLASYONU SOLLADI

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, ‘Paranın Rotası’ adlı köşesinde hisse senedi yatırımcılarının aklını kurcalayan ‘Borsa ucuz mu, pahalı mı?’ sorusuna yanıt aradı. Bu sorunun tek bir yanıtı olmadığını belirten Korcan, fiyat-kazanç oranları, piyasa değeri-defter değeri gibi değerlere bakılması gerektiğini savundu.

BIST 100 Endeksi’nin enflasyon karşısındaki 3 yıllık performansını inceleyen Korcan, TÜİK mart ayı verilerine göre, TÜFE’nin son bir yılda yüzde 50, 2 yılda yüzde 142, 3 yılda ise yüzde 181 yükseldiğine işaret ederken, endeksin ise son 1 yılda yüzde 115, 2 yılda yüzde 246, 3 yılda yüzde 437 oranında değer kazandığını dile getirdi. Böylece endeksin son 3 yılda enflasyonun çok üzerinde getiri sağladığını kaydeden Korcan, hisse bazında ise çok farklı bir tablo ile karşılaşıldığını, bazı hisselerin enflasyon üzerinde getiri sağlarken, bazılarının yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattığına değindi.

DÜNYAYA GÖRE UCUZ

Korcan’a göre, Borsa İstanbul diğer ülke borsaları ile karşılaştırıldığı zaman ucuzluktan bahsetmek mümkün. Türkiye ile aynı kategoride değerlendirilen Brezilya, Polonya, Macaristan, Meksika, Hindistan, Malezya ve Güney Afrika borsalarında fiyat-kazanç oranları Borsa İstanbul’un çok üzerinde. Ancak sağlıklı bir karşılaştırma için tarihin en düşük seviyesine inen yabancı payının yüksek olması gerektiğini dile getiren Korcan, kapalı devre bir borsanın fiyat/kazanç oranının diğer ülkelerin altında olmasının pek fazla bir şey ifade etmediğini dile getirdi.

Korcan, ancak hem fiyat-kazanç oranı hem de piyasa değeri-defter değir oldukça cazip olan çok sayıda büyük hissenin de bulunduğunu belirtti.