Sektörel

Boru hatlarına özel güvenlik gelecek!

BOTAŞ ve ya yetkili makamlarca BOTAŞ ham petrol ve doğal gaz boru hatları ve bunlara ait tesislerin güvenliği açısından özel güvenlik bölgesi ihdası çalışması başlatılabilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, BOTAŞ'a ait ham petrol ve doğal gaz boru hattı tesislerinin ulusal veya uluslararası standartlara uygun tasannu, inşası ve güvenli işletilmesine ilişkin esasları belirledi. Buna göre petrol ve doğal gaz boru hattı tesislerinde kesintisiz akış ve arz güvenliği ile kaçak olmamasına dayalı, sürdürülebilir, çevreyle uyumlu bir güvenlik kuralı ve politikası yürütülecek. Boru hatlarında yıllık bazda kaçak ve arıza sıklığım sürekli azaltan bir program geliştirilecek. BOTAŞ veya yetkili makamlarca BOTAŞ ham petrol ve doğal gaz boru hatları ve bunlara ait tesislerin güvenliği açısından özel güvenlik bölgesi ihdası çalışması başlatılabilecek. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'mn Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. Genel Müdürlüğü (BOTAŞ) Ham Petrol Ve Doğal Gaz Boru Hattı Tesislerinin Yapımı ve İşletilmesine Dair Teknik Emniyet ve Çevre Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, Doğal Gaz Piyasası Kanunu ve Petrol Piyasası Kanununa tabi faaliyetler kapsamına giren; BOTAŞ'a ait ham petrol ve doğal gazın (LNG dahil) iletimi ve depolanmasma ait tesislerin tasarımı, inşası ve güvenli işletilmesine dair gerekli çevre ve teknik güvenlik kuralları ile boru hatları güzergahı boyunca oluşan imar planlama çalışmaları, yapılaşma, tesis kurma, ruhsatlandırma gibi durumlar için dikkate alınması gereken emniyet veya yaklaşım mesafelerini kapsıyor. 



GÜZERGAH SEÇİMİ 



Yönetmelik ile boru hatları üe tesislerinde uygulanacak mevzuat ve BOTAŞ'ın yükümlülükleri belirlendi. Buna göre petrol ve doğal gaz boru hattı tesislerinde kesintisiz akış ve arz güvenliği ile kaçak olmamasına dayalı, sürdürülebilir, çevreyle uyumlu bir güvenlik kuralı ve politikası yürütülmesi esas olacak. Boru hatlarında yıllık bazda kaçak ve arıza sıklığını sürekli azaltan bir program geliştirilmesi zorunlu bulunacak. Bu amaçla her bir boru hattı için, boru hatlan ile ilgili her bir şube veya işletme müdürlüğü; kendi görev alanı içinde kalan faaliyetleri, bütçeleri ve zamanlamaları içeren planlar geliştirecek. Bu planlar, bir önceki yılda boru hattının maruz kaldığı arıza sonuçlanyla doğrudan ilgili olacak. Boru hatları ve tesislerinin sabotaj ve hırsızlık yapılma ihtimali yüksek bölgeleri, ilgili kolluk kuvvetlerinin görüşleri de alınarak belirlenecek ve bu bölgelerdeki boru hatlarının periyodik olarak; kara veya hava araçları, gece görüş dürbünü, termal kamera gibi teçhizatlarla donanımlı devriye ekiplerince kontrolü yapılacak. Bu devriye ekibi uygulaması için BOTAŞ güvenlik birimleri ile birlikte ayrıca teknik birimlerde çalışan personelden de istifade edilecek ve gerektiği takdirde mahallin en büyük mülki idare amiri vasıtasıyla kolluk kuvvetlerinden yardım istenecek. 


Günboyu