Otomobil

Borusan EnBW Enerji ile Petrol Ofisi şarj istasyonu için anlaştı!

Yenilenebilir kaynaklardan enerji üreten Borusan EnBW Enerji ve Petrol Ofisi elektrikli şarj istasyon ağı kurmak üzere stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. Buna göre Petrol Ofisi’nin 2000 istasyonunda elektrikli şarj ünitesi kurulacak.

Elektrikli otomobil kullanımının artması ile birlikte şarj istasyonu yatırımları da hız kazanmaya başladı. Bu yatırımlardan birini de EnBW ile Petrol ofisi arasında yapılan anlaşmayla hayata geçiyor.

Yenilenebilir kaynaklardan enerji üreten Borusan EnBW Enerji ve satış hacmine göre Türkiye'nin en büyük akaryakıt tedarikçisi olan Petrol Ofisi arasında yapılan anlaşmaya göre Borusan EnBW tarafından Petrol Ofisi'nin yaklaşık 2,000 adet akaryakıt istasyonunda elektrikli araç şarj ünitesi kurulacak.

Dunya.com’un haberine göre anlaşma sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Borusan Grup CEO'su Erkan Kafadar, anlaşma kapsamında yeni şarj cihazları için yatırımların Borusan EnBW tarafından yapılacağını ve şarj ünitelerinin Petrol Ofisi istasyonları içine yerleştirileceğini söyledi.

2 YILDA 750 İSTASYON KURULACAK

İmzalanan anlaşma kapsamında ilk aşamada 2-3 yıllık dönem içerisinde 750 şarj noktasının kurulumu yapılacak ve yaklaşık 1 milyar lira tutarında yatırım gerçekleşecek.

Kafadar, elektrikli araç satışlarının son yıllarda gösterdiği keskin artışın gelecek yıllarda da devam devam etmesini beklediklerini belirterek, "Elektrikli araç satışındaki ivme beklenenden daha hızlı ilerliyor. Petrol Ofisi ise Türkiye’nin her noktasına ulaşmış durumda. Burada gerekli olan uzmanlık, ihtiyaçlarla imkanları bir araya getirmekle olacak" ifadesini kullandı.

HIZLI BÜYÜME BEKLENİYOR

Elektrikli araçlar bu yıl yaklaşık 13 bin adet satıldı. Bu satış rakamlarına göre yeni araç satışlarının sadece % 2.3'ünü elektrikli otomobiller oluşturdu. Ancak araçların ortalama fiyatlarının yüksek olmasına rağmen satışların çok hızlı şekilde artış kaydedeceği ifade ediliyor. Şarj ağı elektrikli araçların ayrılmaz bir parçası olduğu için bu konudaki yatırımlar, elektrik üreticileri, otomobil üreticileri ve akaryakıt istasyonu işletmecilerinin ilgisini çekiyor.

Mart ayı itibarıyla Türkiye'de resmi rakamlara göre 119 şarj ağı işletmecisi ve bu işletmecilerin kurduğu 3,700 şarj noktası bulunuyor.

Borusan'ın planlamasına göre yıl sonunda elektrikli araç parkı 40 bin adete, 2025 sonunda ise 100 bin adete yükselecek.