07 / 01 / 2025

Borusan Holding'in Perili Köşk'ünde 'çağdaş borular'

Borusan Holding'in Perili Köşk'ünde 'çağdaş borular'

Borusan'ın holding binası Perili Köşk'ün duvarlarında bundan böyle sanatçı Koegler'in boru motifleri yer alacak.



İstanbul Hisarüstü'nde Perili Köşk olarak bilenen tarihi binayı restore ederek holding binası haline getiren Borusan, binanın koridor duvarlarını da  uluslararası alanda tanınmış sanatçı Peter Kogler'in yerleştirmesiyle kapladı.
Kogler, "Her katta toplantı var, bu inanılmaz bir şey" dediği holdingin duvarları için üst üste binmiş ve hiç kopmadan ilerleyen boru görüntülerinden oluşan bir yerleştime hazırladı. Bu yerleştirme, 7 kat  boyunca binanın merdiven kısmındaki koridorlarda tabandan tavana uzanıyor.

Borunun, yanı sıra karınca ve beyni de tekrar eden motifler olarak farklı mekânlarda kullanan Kogler, "Bu motifler, bir şekilde bilgiyle ve sosyal yapılarla bağlantılı. Hepsi sistemlerle ilişkili" dedi.

Borusan Holding küratörü Necmi Sönmez ise Batı sanatında perspektif kullanıldığını, buna karşılık birbirini tekrarlayan motifin Doğu sanatının en önemli özelliklerinden biri olduğunu belirterek, "Bir eleman aynı şekilde yüzlerce kere, binlerce kere sağa sola, sola sağa, döne döne kullanılıyor" dedi. Sönmez, Kogler'in yaptığı işlerle Sultanahmet ve Süleymaniye camilerinde en etkileyici düzeye ulaşmış olan bu Doğu geleneğiyle diyaloğa girmiş olduğunu söyledi.

30 yıl boş kaldı

Avusturyalı sanatçı Kogler'e bir yıl önce sipariş edilen işin duvarlara yerleştirilmesi 3 haftada tamamlandı. Diğer büyük holdinglerden farklı olarak sanatçılara sipariş vererek şirket için özel eserler yapılmasını sağlayan Borusan Holding'in tüm katlarında çağdaş sanatın çeşitli örnekleri bulunuyor.

19. yüzyılda inşa edilen Yusuf Ziya Paşa Köşkü, yaklaşık 1 yıldır Borusan Holding'in yönetim binası. Şimdi Kogler'in yerleştirmelerinin bulunduğu bina önceki 30 yıl boyunca boştu.

Milliyet


Geri Dön