Genel

Borusan Mannesmann, ABD pazarında gücünü artırıyor!

Houston Teksas'taki fabrikalarını bu yıl faaliyete geçirmeyi planladıklarını söyleyen İcra Kurulu Üyesi Zafer Atabey, bu tesis ile ABD'de ve dünya pazarında giderek önemi artan kaya gazı sondajı ve iletiminde kullanılacak ...

Houston Teksas'taki fabrikalarını bu yıl faaliyete geçirmeyi planladıklarını söyleyen İcra Kurulu Üyesi Zafer Atabey, bu tesis ile ABD'de ve dünya pazarında giderek önemi artan kaya gazı sondajı ve iletiminde kullanılacak çelik boruları üreteceklerini kaydetti.


Boru sektöründe Türkiye'nin en büyük üreticilerinden biri olan Borusan Mannesmann, küresel bir oyuncu olma vizyonu doğrultusunda ABD'de yatırım yapmaya hazırlanıyor. Doğalgaz boruları, su boruları, konstrüksiyon boru ve profilleri, sanayi boru profilleri, su, doğalgaz ve petrol iletim hatları gibi altyapı projelerinde kullanılan hat borularının yanı sıra sondaj borularını da ürün gamında bulunduran firma, 2014'te Houston Teksas'da açacağı fabrikayla ABD ve dünya pazarında önemli bir konuma gelen kaya gazının sondajı ve iletiminde kullanılacak boruları üretecek. 2013'te stratejik bir karar vererek ABD'de enerji sektörüne yönelik bir yatırım başlattıklarım anımsatan Borusan Mannesmann İcra Kurulu Üyesi Zafer Atabey, 2014 yılında gündemlerindeki en önemli konulardan birinin Houston'daki fabrikanın faaliyete geçirilmesi olduğunu dile getirdi. Atabey, "Houston Teksas'ta 150 müyon dolar yatırımla kurduğumuz fabrikamız tam kapasite çalışmaya başladığında 300 bin ton üretim kapasitesine ulaşacak. 300 kişilik bir istihdam yaratacak fabrikamızda sondaj boruları ve küçük çaplı hat boruları üretilecek" diye konuştu. Son birkaç yıldır petrol ve gaz arama ve çıkarmada kullanılan sondaj borularını ABD pazarına ihraç ettiklerini hatırlatan Atabey, kurdukları fabrikayla ABD'deki konumlannı güçlendireceklerini, pazar paylarını arttıracaklarını dile getirdi. Atabey, "Son yıllarda büyük ivme kaydettiğimiz ve 2014 yılında da ağırlık vermeye devam edeceğimiz yeni ürün çalışmalarımız, bütçemizde önemli bir kalemi oluşturuyor. Ürünlerimizin gerek farklı sektörlerdeki kullanım alanlarıyla ilgili gerekse aynı sektörde ürün farklılaştırılmasıyla ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 


Borusan Mannesmann'ın 55 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu anlatan Zafer Atabey, şirketlerinin Gemlik, Halkalı ve İtalya'daki fabrikalanyla 1 milyon ton üretim kapasitesine sahip olduğunu aktardı. İstanbul Maden ve Metal İhracatçıları Birlikleri'nin (İMMİB) Demir-Çelik Boru kategorisinde 'ihracatın yıldızları' ödüllerinde 507 milyon dolarlık ihracat hacmiyle bu yıl da birinci olduklarını anlatan Zafer Atabey, üretimlerinin yüzde 60'ını 40'tan fazla ülkeye ihraç ettiklerini söyledi. Şu anda ihracatlarının yüzde 40'ını ABD'ye yaptıklarını ifade eden Atabey, bunun dışında Kuzey Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin de önemli ihraç pazarları olduğunu bildirdi. "Gelinen noktaya baktığımızda pazarın ihtiyacını iyi bir şekilde öngördüğümüzü söyleyebiliriz" diyen Atabey, 2010 yılından beri Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vererek birçok yeni ürün geliştirdiklerini ve geçen sene cirolarının yaklaşık yüzde 14'ünün bu ürünlerden geldiğini belirtti. Atabey, Türkiye kaynaklı çelik boru pazarının 3 milyon tonun üzerinde bir kapasiteye sahip olduğunu belirterek, "Bu iç talebin yaklaşık üç misli bir üretim kapasitesi demek. Dolayısıyla ihracat pazarları da üreticiler için büyük öneme sahip" ifadesini kullandı. 


1 milyon ton üretim kapasitesi Türkiye'de 1 müyon tonluk üretim kapasiteleriyle, sektörün en büyük oyuncusu konumunda olduklarını iddia eden Zafer Atabey, İstanbul Sanayi Odası'nın 2012 endeksine göre, Türkiye'nin en büyük 49'uncu sanayi kuruluşu olduklarını, Capital Dergisi'nin bu sene 16'ncısını yayınladığı Türkiye'nin En Büyük 500 Şirketi sıralamasında ise 90'ıncı sırada yer aldıklarını vurguladı. Atabey, 'Ticari açıdan karşılaştırdığımızda 2012-2013 yılları arasında satış anlamında maıjinal farklar yaşanmadı. Özellikle iç piyasa satışlarımızda güzel bir artış yaşadığımızı ve t r 150 milyon dolarlık yatının Teksas'ta 150 milyon dolar yatırımla kurdukları fabrikanın tam kapasite çalışmaya başladığında 300 bin ton üretim kapasitesine ulaşacağını ifade eden Zafer Atabey, "300 kişilik bir istihdam yaratacak fabrikamız sondaj boruları ve küçük çaplı hat boruları üretecek" diye konuştu. 


Türkiye'de son yıllarda çelik boru sektöründe ciddi bir kapasite artışının söz konusu olduğunu düe getiren Zafer Atabey, özellikle büyük çaplı hat borusu, inşaat ve otomotiv segmentlerinde artış olduğunu belirtirken, firmalarının 1 müyon tonluk kapasiteyle bu sektörün önemli dişlilerinden biri olduklarım hatırlattı. 2009-2011 yıllarında durdurulan ya da askıya alınan birçok önemli projenin aktive olması ve yer yer kentsel dönüşümün de etkileriyle inşaat sektöründe bir hareketlenme yaşandığını söyleyen Atabey, "Kentsel dönüşümle 2012-2013 yılları arasında Türkiye çelik tüketiminde ortalama yüzde 12 oranında artış yaşandı. Avrupa'da ise borç yükleri ve büyümedeki yavaşlık nedeniyle bazı belirsizlikler yaşandı. 5-6 ülkede özellikle derinleşen kriz çok uzun zamandır ilk kez Avrupa Birliği (AB) genelinde büyümeyi eksiye döndürecek kadar olumsuz sonuçlar yarattı. Bu tablo nedeniyle çelik sektöründe, özellikle de boruda Avrupa'dan talep daha düşük oldu" diye konuştu. 



Dünya Sektörel Ek