Eğitim

Borusan Müzik Evi'nin tadilatı için 3 milyon Euro harcandı

Kültür sanat dünyasının Önemli kurumlarından Borusan, yıllardır çalışmaları süren Borusan Müzik Evi'ni 7 Ocak 2010'da açıyor

İstanbul Beyoğlu Tünel'deki 6 katlı binada bulunun müzik evinde sabit bir sergi, konser alanı, dans gösterileri, seminerler için boş alanlar ve muhteşem İstanbul manzaralı bir teras var. Binanın bu güzel ve modern haline gelebilmesi içinse yaklaşık 3 milyon euro harcanarak tadilat yapılmış.

Türkiye'nin en köklü kültür sanat kurumları yavaş yavaş İstanbul Tünel'de toplanmaya başladı. Koç yeni bir mekan açmayı planlıyor, İKSV'nin yeni binası Deniz Palas'ın eli kulağında, Pera Müzesi zaten orada... Borusan Kültür ve Sanat da kendi binasının hemen karşısında, yıllardır tadilatım sürdürdüğü Borusan Müzik Evi'ni neredeyse tamamladı. 7 Ocak 2010'da açılacak bina her türlü etkinliğe açık olacak. Klasik müzik, oda müziği, resitaller, caz, dünya müziği konserleri ve dans gösterileri izlenebilecek. Bunun dışında ilgilenenlere seminerler, söyleşiler ve atölye çalışmaları yapılacak.

Borusan yetkilileri bu bölgedeki izleyicinin ağırlıklı olarak gençlerden oluştuğunu düşündüğünden programı da ona göre hazırlıyorlar. Mekanın üç aylık programı 22 Aralık'ta açıklanacak ama içinde Mercan Dede'den Borusan Quartet'a kadar farklı tarzda isimlerin olacağı şimdiden kesin. Seminer anlamındaki ilk projeyi de "Klasik müziği anlamak" başlığı altında Alper Maral yapacak.

HER KATTA AYRI BİR FAALİYET

Bina 2003 yılında satın alındıktan soma bu hale gelebilmesi için üzerinde çok çalışıldı. Bu dönemi Borusan Kültür Sanat'ın Müzik Bölümü Başkanı Ahmet Erenli şöyle anlatıyor: "Çok uzun ve yorucu bir süreçti. Çünkü binanın satın alınması her şeyi çözmüyordu. Öncelikle içindeki kiracıların çıkartılması gerekti. Ama köpek, horoz dövüştürenler bile burada yaşıyordu. Bekar odaları da vardı. Bütün bina boşaltıldıktan sonra dış cephesi aynen tutulup askıya alındı ama içi tamamen yıkılıp yeniden yapıldı. Projeyi Mimar Gökhan Avcıoğlu hazırladı. Zemin kattaki sabit serginin eserlerinin her birini de Ahmet Kocabıyık seçti. Bu sanat eserleri sayılmazsa tadilat için yaklaşık 3 milyon euro harcandı." Binanın zemin katında daimi sergi, birinci katta çok amaçlı salon, 2-3'te konser salonu, dördüncü katta prova odaları, 5 ve 6. katta seminer, dans gösterileri için boş alan ve bir de seyir terası var. Bu terasa kafe ya da restoran açılması düşünülüyor ama asansör konser salonunun ve prova alanlarının yanından geçtiği için pek de emin olamıyorlar.

Orkestra da, çok büyük olmadığı  dönemlerde provalarını burada yapacak. Bazılarına Borusan Filarmoni Kart sahipleri de katılıp sanatçılarltanışma şansını yakalayabilecekler. 
Hürriyet-Keyif