Vergi

Boş evlere vergi talebi!

Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Mevlüt Tezel bugünkü köşe yazısında boş evleri ve kira fiyatlarını kaleme aldı.

Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Mevlüt Tezel bugün kaleme aldığı "Boş evlere vergi, kirada tavan fiyat!" isimli yazısında Türkiye'deki kira sorununu kaleme aldı. "Son dönemde İstanbul'da ev kiraları anormal arttı."diyerek sözle başlayan Tezel yazının devamında şunları söyledi:

Öğrenciler ve orta direk, kiraları ödemekte zorlanıyor. Daha kötüsü konut sıkıntısı da yaşanıyor. Arz az, talep çok. Mega kentlerde zaman zaman bu sorunlar yaşanıyor.

Bizden daha kötü durumda olanlar da var. Örneğin Berlin'de kiralık ev sıkıntısı var ve fiyatlar son 10 yılda ikiye katlandı.

Ve Berlin halkı, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra yatırım fonlarına ya da özel sermaye şirketlerine verilen 200 binden fazla konutun kamulaştırılıp uygun fiyatlara kiraya verilmesi için referanduma gidiyor. Almanya'da genel seçimlerin yapılacağı 26 Eylül'de Berlinliler söz konusu evler kamulaştırılsın mı diye oy kullanacaklar. Büyük ihtimalle kazanan Berlin halkı olacak.

Bizde Almanya'daki gibi kamulaştırılması talep edilen 110 binden fazla konuta sahip olan 'Deutsche Wohnen' gibi dev emlak şirketleri yok. Ama Eskişehir'de 63 dairesi olan ve 'öğrenciler dairelere zarar veriyor' diye isyan eden Abdullah Boztepe gibi emlak zenginleri var! Keşke herkesin böyle tatlı dertleri olsa!
Daha önce yazdım. İstanbul'da 400-700 bin arası hiç oturulmayan 'boş ev' olduğu tahmin ediliyor. Bu boş duran daireler bir şekilde kullanıma açılmalı.

Örneğin oturmaya müsait ama yıllardır satılmayan veya kiraya verilmeyen evlerin vergisi artırılabilir. Böylece mal sahipleri yüksek vergi ödemek yerine ev satış fiyatı ya da kirada indirime gidebilirler. Ya da semtlere ve evlerin metre karesine göre tavan kira fiyatı belirlenebilir. Devletin bu sorunu çözme konusunda çalışmaları olduğu söyleniyor. Umarım kiracıların yüzü güler.