Boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulabilir mi?
Aile konutu şerhi tapu üzerine kayıtlı olanın diğer eşe sormadan 3. şahıslara devir ve temlik etmesini engellemek amacı ile konuluyor. Peki, boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulabilir mi?
Boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulabilir mi?
Tapu üzerinde konulabilen şerhler arasında yer alan aile konutu şerhi, eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın diğer eşe sormadan 3. şahıslara devir ve temlik etmesini engellemek amacı ile konuluyor.
Aile konutu, evlilik birliği içinde, eş ve çocukların ikamet etmek amacıyla oturdukları yer olarak tanımlanıyor. Eşlerin devamlılık arzetmeyen yahut yerleşme niyetiyle ikamet etmedikleri örneğin yazlık ev, atama nedeniyle tek bir eşin gittiği şehirde tuttuğu ev bu anlamda aile konutu sayılmıyor.
Peki, boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulabilir mi? Boşanma davasında ile konutu şerhi talebi onaylanır mı?
Aile konutu şerhi için merkezi nüfus idaresi sisteminden veya nüfus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri belgesi ile medeni hali gösterir nüfus kayıt örneği aranır.
Ayrıca, aile konutu şerhi işlenmesi gereken taşınmazın tapu sicilindeki ada/parsel bilgileri ile MERNİS üzerinden alınan yerleşim yeri verilerinin çakıştırılması gerektiği zaman belediye, muhtarlık, kadastro müdürlüğü, apartman yönetimi, LİHKAB vb. kurumlardan bu konuda durumu kanıtlayıcı nitelikte belge alınması gerekmektedir.
Aile konutu eşlerin yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdikleri mekândır. Eşler, evlilik birliğini beraberce yürütür ve yönetirler. Eşler boşandıktan sonra aile birliği bozulduğu için boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulamaz.
Tapu sıkça sorulan sorular!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com