Emlak Terimleri

Boşanırken ev kimde kalır?

Boşanma kararı alan aileler mal paylaşımının nasıl olacağını ve evde kimin kalması gerektiğini araştırıyor. Peki, boşanırken ev kimde kalır?Boşanma sürecinde ve boşandıktan sonra ailenin oturduğu evin kimde kalacağı merak ediliyor

Aile birliği temeli sarsılmış ve boşanma aşamasında olan ailelerin mal paylaşımları Medeni Kanun'da belirtilen hükümlere göre yapılıyor. Boşanma sürecinde ve boşandıktan sonra ailenin oturduğu evin kimde kalacağı merak ediliyor. 

Yasal olarak eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır. Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilirler. Peki boşanırken ev kimde kalır? 
 

MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.

EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİ NEDİR?

Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsar. 

Belirli bir malın eşlerden birine ait olduğunu iddia eden kimse, iddiasını ispat etmekle yükümlüdür. Eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemeyen mallar onların paylı mülkiyetinde sayılır. Bir eşin bütün malları, aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal kabul edilir.

MAL REJİMİNİN TASFİYESİ NASIL OLUR?
Mal rejiminin tasfiyesi, boşanma hâlinde, ayrılık halinde oluyor. Bu hususlar Medeni Kanunu'nda şu şekilde düzenleniyor: 

1. Boşanma hâlinde 
Madde 179- Mal rejiminin tasfiyesinde eşlerin bağlı olduğu rejime ilişkin hükümler uygulanır. 

2. Ayrılık hâlinde 
Madde 180- Ayrılığa karar verilirse mahkeme, ayrılığın süresine ve eşlerin durumlarına göre aralarında sözleşmeyle kabul edilmiş olan mal rejiminin kaldırılmasına karar verebilir. 

VII. Miras hakları 
Madde 181- Boşanan eşler, bu sıfatla birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar ve boşanmadan önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflarla kendilerine sağlanan hakları, aksi tasarruftan anlaşılmadıkça, kaybederler. (Değişik ikinci fıkra: 31/3/2011-6217/19 md.) Boşanma davası devam ederken, ölen eşin mirasçılarından birisinin davaya devam etmesi ve diğer eşin kusurunun ispatlanması hâlinde de yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.

BOŞANIRKEN EV KİMDE KALIR?

Anlaşmalı boşanmada eşler ortak evin kime kalacağına ilişkin bir karara varabilirler. Bu kararı mahkemeye bildirirler ve anlaşma metnine istinaden o evi anlaşan eş kullanmaya devam eder.

Çekişmeli boşanma davalarında ise edinilmiş mal veya mal rejimi kapsamında boşanma sonrasında açılacak dava ile evin kimde kalacağı  dava yoluyla belirlenebilir.
 

Boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulabilir mi?

Bana miras kaldığını nasıl öğrenirim?

Tapu satışı başka ilden yapılır mı?