Emlak Terimleri

Boşanma sonrası tapu devri nasıl olur?

Mahkeme boşanma halinde eşlerden birine, tazminat olarak bir mülkün bırakılmasına karar verebiliyor. Peki, boşanma sonrası tapu devri nasıl olur? İşte boşanma sonrası tapu devri mahkeme kararı..

Boşanma sonrası tapu devri nasıl olur?

Eşler arasında yasal olarak edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyor. Eşler isterse Medeni Kanunu'nda yer alan diğer rejimlerden birini de kabul edebiliyor.


Mahkeme boşanma halinde eşlerden birine, tazminat olarak bir mülkün bırakılmasına karar verebiliyor. Peki, boşanma sonrası tapu devri nasıl olur? Boşanma sonrası tapu devri mahkeme kararı şu şekilde:


Esas : 2002/1350

Karar : 2002/1781

Tarih : 11.02.2002


ANLAŞMALI BOŞANMA 

TAPU KAYDI (Tapu Kaydının Celbedilmesi Gereği) 

TAŞINMAZ (Beyanlarda Geçen Taşınmaz) 

TESCİL (Tapu İptal ve Tescili)

743 Sa.Ka.134


Gayrimenkul davacı adına kayıtlı ise ½ hissesinin iptali ile davalı kadın adına tesciline karar verilerek boşanmaya hükmedilmesi gerekir.


DAVA VE KARAR:

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:


YARGITAY 2. 

HUKUK DAİRESİ KARARI:

Taraflar boşanma konusunda anlaşmışlar ve 31.10.2001 tarihli oturumda Medeni Kanunun 134/3 maddesine uygun beyanda bulunmuşlardır.


Ancak tarafların beyanlarında, davacı adına tapuda kayıtlı olduğu anlaşılan, Kocaeli Merkez Körfez Mahallesi 1152 ada 64 parselde kayıtlı apartmanın ½ sinin Davalı adına tescili de vardır.


Mahkemece tapu kaydı celp edilip anlaşmaya uygun olarak gayrimenkul davacı adına kayıtlı ise ½ hissesinin iptali ile davalı kadın adına tesciline de karar verilerek boşanmaya hükmedilmesi gerekirken kararda yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiştir.


SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple (BOZULMASINA), oybirliğiyle karar verildi.



Tapu bağış işlemleri 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com