Boşanmalarda taşınmaz paylaşımı nasıl yapılır?
Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Erol Ulusoy bugün kaleme aldığı köşe yazısında boşanan eşler arasında mal paylaşımını kaleme aldı.
"Boşanma durumunda eşlerin kendi adına şirket hissesi varsa, bu hisselerin ve dağıtılan kâr paylarının paylaşımı merak konusu... Şirket hissesinin karşılık ödenerek alınıp alınmaması önemli bir husus." diyerek yazısına başlayan Ulusoy, Boşanma ile sona eren evliliklerde, eşler arasında malların nasıl paylaşılacağı önemli bir sorun..." diyerek devamında şunları yazdı.
Yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılmaya göre, eşler evlilik birliğinin kurulmasından sonra edindikleri malları eşit olarak paylaşırlar. Bu da şu demek, eşlerden birisinin evlilikten sonra sermaye koyarak kurduğu bir şirketteki hissesi, ya da kurulu bir şirkette başkalarından satın alarak edindiği hisseler edinilmiş mal niteliğinde olacağından, boşanma halinde hisselerin yarısı diğer eşe ait olacaktır.
İster evlenmeden önce ister evlendikten sonra olsun, şirket hisse ve ortaklık paylarına düşen, ister dağıtılmış olsun, ister dağıtılmamış olsun bütün kâr paylarının yarısı, edinilmiş mal niteliğinde olduğundan, diğer eşe aittir. Bankadaki mevduatın faiz gelirinin yarısı diğer eşe aittir. Bankadaki paranın evlenmeden önce kazanılmış olmasında, yani bu paranın kazanılmasında eşin hiçbir katkısının bulunmamasının bir önemi yoktur.
Taşınmazlardan elde edinilen kira gelirinin yarısı, diğer eşe aittir. Taşınmazın evlenmeden önce kazanılmış kişisel mal olması önemli değildir. Bir şarkıcının evlenmeden önce yaptığı bestesi için evlendikten sonra elde edeceği telif gelirinin yarısı, boşanılan eşe aittir.
Hisseler miras yoluyla gelirse ne olur?
Eşlerin hiçbir karşılık ödemeden edindikleri şirket hisseleri kişisel mal olacağından, bunlar edinilmiş mal sayılmadığından, boşanma halinde paylaşılmaz. Önemli olan husus, şirket hissesinin bir karşılık ödenerek alınıp alınmadığıdır. En tipik örnek, miras yoluyla edinilen şirket hissesidir. Ancak burada kanaatimce şöyle bir husus özellik arz eder; eşin evlenmeden önce sahip olduğu bankadaki mevduatını sermaye olarak koyarak bir şirkete kurucu ortak olması, ya da mevcut bir şirketteki hisseleri satın alması halinde de şirket hisseleri edinilmiş mal olmamalı ve boşanma halinde paylaşılmamalı.