Kent Haberleri

Bosna Hersek'teki Alaca Camisi'nin temel atma töreni gerçekleşti!

Bosna Savaşı sırasında Sırp güçlerince tamamen yıkılan Bosna Hersek'in Foça kentindeki Alaca Camisi'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleşecek yeniden inşası kapsamında temel atma töreni düzenlendi...

Bosna Hersek'in Foça kentinde, 1992 yılında şehri işgal eden Sırp birlikleri tarafından yıkılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yeniden inşa edilecek tarihi Alaca Camisi'nin temeli törenle atıldı. 


Osmanlı Devleti tarafından Balkanlar'da yaptırılan nadide camilerden biri olan ancak Bosna Savaşı sırasında Sırp güçlerince tamamen yıkılan Bosna Hersek'in Foça kentindeki Alaca Camisi'nde 22 yıl sonra tekrar ezan okundu. 


Cuma namazının ardından başlayan temel atma törenine, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.


İzzetbegoviç, burada yaptığı konuşmada, sadece camilerin değil, diğer önemli binaların yenilenmesinin, iyiliğin kötülüğü her zaman yeneceğini ispatladığını söyledi. 


Mostar Köprüsü, Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü ya da camilerin yıkılmasının ''boş girişimler'' olduğunu belirten İzzetbegoviç, "Türk dostlarımız, Banya Luka şehrindeki Ferhadiya Camisi'nin de büyük ihtimal ramazan ayında açılacağını müjdeledi. Bunlar önemli mesaj, hayatımız geri dönüyor. Alaca Camisi ülkedeki en güzel camilerden biri. Bugün Foça, Bosna Hersek ve aynı zamanda benim için büyük bir gün" diye konuştu.


Boşnakların savaşta yıkılan camilerin yeniden inşa sürecinde yalnız olmadığını ifade eden İzzetbegoviç, "Alaca Camisi'nin Foça'ya tekrar hoş geldiğini" kaydetti.


Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Bosna Hersek için önemli olan meselelerin Türkiye için de büyük önem taşıdığını dile getirdi.


Bosna Hersek'teki çalışmalarını talepler doğrultusunda yürüttüklerini belirten Ertem, Alaca Camisi'nin hem tarihi hem de mimari açıdan önemli olduğunu vurguladı.


Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Bosna'daki çalışmalarına devam edeceğini söyleyen Ertem, "Yakın geçmişte bu cami tamamen yıkılmıştı. Bu, Alaca Camisi'nin önemini daha da büyütüyor. Biz burada herhangi bir cami yapmıyoruz. Alaca Camisi'nin eski halinin aynısını yapacak ve güzelliğini yine gözler önüne sereceğiz. Bu tür projeler, Bosna Hersek'in Türkiye için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi.


Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız da Alaca Camisi'nin tarih, din ve kültür açısından taşıdığı önemi vurguladı ve caminin açılışına da katılmayı umduğunu belirtti. 


Bosna Hersek Reis-ul Uleması Kavazoviç, temel atma törenini, imanın iyi insanlar tarafından yenilenmesi ve maneviyata doğru atılmış yeni bir adım olarak gördüklerini, sadece inançsız ve kötü niyetlilerin bu olayı farklı şekilde yorumladıklarını söyledi. 


Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne teşekkür eden Kavazoviç, şöyle konuştu:


"İnsanların içindeki iyiliğin kötülüğü yeneceğini, sevginin nefrete üstün geleceğini ve Alaca Camisi'nin insanları tekrar bir araya getireceğine inanmak istiyoruz. Umarım caminin yeniden inşa edilmesi Foça kentindeki yaşamın da yeniden inşa edilmesine katkıda bulunacak ve bu şehirde yaşayan Boşnak ve Sırpları yeni bir sayfa açmaya teşvik edecek."


- Alaca Camisi


Alaca Camisi'nin yeniden inşası için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bosna Hersek İslam Birliği Vakıflar Müdürlüğü arasındaki işbirliği protokolü, mart ayında Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde düzenlenen törenle imzalanmıştı. 


Bosna Hersek'in Foça kentinde 1992'de Sırp birliklerince yıkılan tarihi Alaca Camisi, 1549 yılında inşa edildi. Osmanlı'nın Bosna Hersek'teki en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen cami, UNESCO listesinde de yer almıştı. 


AA