Botaş ile Katar Petrol arasında anlaşma imzalandı!
Yaşanan uçak krizinin ardından Rusya'nın doğalgazı kesme ihtimaline karşı, Botaş ile Katar Petrol arasında anlaşma imzalandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Katar'la yüksek düzeyli stratejik komite toplantısı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada; 15 anlaşmaya imza atıldığını belirtti. Erdoğan, 15 anlaşma birlikte bir ilk gerçekleştirildi, ikincisinin ise Türkiye'de yapılacağını ifade etti.
Habertürk
Bu haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Katar petrol şirketiyle BOTAŞ arasında sıvılaştırılmış doğalgaz alımına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.
BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketi, Tükiye'nin bu ülkeden uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzaladı.
Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar ziyareti sırasında imzalanan mutabakat zaptı, daha önce dönemlik anlaşmalarla bu ülkeden yapılan LNG ithalatına uzun vadeli bir perspektif kazandıracak.
Taraflar bu çerçevede asıl anlaşmanın altyapısını oluşturmak için hazırlığa başladı. Katar'dan LNG ithalatının miktar ve vadesinin de yer alacağı asıl anlaşmanın en kısa sürede imzalanacağı belirtildi.
ERDOĞAN KONUŞTU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'ın başkenti Doha'da konakladığı otele gelişinde ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani ile "Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Arasında Yüksek Stratejik Komite Kurulmasına İlişkin Ortak Mutabakat" çerçevesinde oluşturulan Yüksek Stratejik Komitesi'nin birinci toplantısına başkanlık ettiklerini ve 15 anlaşmaya imza attıklarını söyledi.
Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komitesi'nin ikinci toplantısının 2016 yılında Türkiye'de yapılacağını ifade eden Erdoğan, yıl boyunca da ilgili bakanların konularına giren meselelerde çalışmalarını en ideal şekilde sürdüreceğini kaydetti. Erdoğan, yıl boyu süren çalışmaların sonunda Cumhurbaşkanı ve Katar Emiri olarak da liderlerin bir araya gelerek çalışmalara netice koyacaklarını anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün imzalanan anlaşmaların hepsinin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, "Bunların içerisinde adeta 16'ncı diyebileceğimiz adım attık ki, o da vizelerin kaldırılması olayıydı. Bundan böyle Katar ve Türkiye arasında vizeler de kaldırılmış oldu. Rahatlıkla Türk vatandaşları, Katar vatandaşları ülkelerimiz arasında gidip gelebilecekler. Bu adeta son saniye adımı diyebiliriz. Bundan dolayı değerli kardeşim Şeyh Tamim'e çok çok teşekkür ediyorum. Bir anda, gayet pratik şekilde talimatları ilgili birimlerimize verdik, karşılıklı notaları göndermek suretiyle bu adımı atmış oldu" diye konuştu.
BOTAŞ VE KATAR MİLLİ PETROL ŞİRKETİ ARASINDA ANLAŞMA
Erdoğan, bir gazetecinin anlaşmalar arasında "BOTAŞ ve Katar milli petrol şirketi arasında doğal gaza ilişkin bir anlaşma" olduğunu sorması üzerine, "Bu konuyla ilgili aslında Katar petrolünün geçmişten bu yana Türkiye'de LNG yatırımına girme teşebbüsü vardı. Şu anda Türkiye'de malum gelişmeler sebebiyle LNG noktasında nasıl bir adım atabiliriz, Türkiye'de bir yatırıma LNG depolama noktasında girebilir miyiz, bunun arayışı içerisindeydiler. Biz de buna olumlu baktığımızı söyledik. Türkiye'de özel sektörün gerekse devletin LNG depolama tesisleri var, burada belki hükümetten hükümete veyahut farklı bir şekilde yatırım adımı atılmış olacak." dedi.
15 ANLAŞMA İMZALANDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 anlaşmanın imzalandığı Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite toplantısı öncesi, "Türkiye-Katar kültür yılı başarıyla icra ediliyor. Bu güzel ilişkileri önümüzdeki yıllarda da artırarak sürdüreceğiz. Körfez İşbirliği Konseyi ile ilişkilerimize çok büyük önem veriyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'a yaptığı iki günlük resmi ziyaretinin ikinci gününde Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani ile baş başa görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Sani, 19 Aralık 2014'te Ankara'da imzaladıkları, "Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Arasında Yüksek Stratejik Komite Kurulmasına İlişkin Ortak Mutabakat" çerçevesinde oluşturulan Yüksek Stratejik Komitesi'nin birinci toplantısına başkanlık etti.
İki ülke heyetleri arasında yapılan görüşmede, eğitim, çevre, bilim ve teknoloji, denizcilik, enerji sektöründe 15 ayrı anlaşmaya imza atıldı.
Milliyet
Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyler yer aldı:
Katar Petrol şirketiyle BOTAŞ arasında sıvılaştırılmış doğalgaz alımına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.
BOTAŞ ile Katar Petrol Arasında Doğalgaz Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı, BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Konuk ile Katar Petrol Başkanı Saad Sherida Al-Kaabi tarafından imzalandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bir takım görüşmeler çerçevesinde Katar'da bulunuyor. Erdoğan'a, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ta eşlik ediyor.
15 AYRI ANLAŞMA İMZALANDI
İki ülke heyetleri arasında yapılan görüşmede, eğitim, çevre, bilim ve teknoloji, denizcilik, enerji sektöründe 15 ayrı anlaşmaya imza atıldı. Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite toplantısında şu anlaşmalar yapıldı:
"Türkiye Kalkınma Bankası ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı", Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Bucukoğlu ile Katar Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulaziz Bin Nasser Al-Khalifa tarafından imzalandı.
"Türk Eximbank ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı", Eximbank A.Ş. Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ile Katar Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulaziz Bin Nasser Al-Khalifa tarafından imzalandı.
"Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı", Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. Genel Müdürü Özcan Türkakın ile Katar Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulaziz Bin Nasser Al-Khalifa tarafından imzalandı.
"Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Katar Kalkınma Bankası Arasında Mutabakat Zaptı", KOSGEB Başkanı Recep Biçer ile Katar Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulaziz Bin Nasser Al-Khalifa tarafından imzalandı.
"TÜBİTAK ile Katar Vakfı Arasında Bilim ve Teknoloji Alanlarında İşbirliği Protokolü", TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin ile Katar Eğitim, Bilim ve Toplumsal Kalkınma Vakfı Araştırma ve Geliştirme Başkanı Faisal M. Alsuwaidi tarafından imzalandı.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Basın ve Enformasyon Alanlarında İşbirliği Protokolü", Türkiye Cumhuriyeti Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok ile Katar Medya Kurumu Planlama ve Kalite Dairesi Başkanı Abdullah Mohammed Sadiq tarafından imzalandı.
"BOTAŞ ile Katar Petrol Arasında Doğalgaz Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı", BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Konuk ile Katar Petrol Başkanı Saad Sherida Al-Kaabi tarafından imzalandı.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Arşiv Alanında İşbirliği Protokolü", Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal ile Katar Kültür, Sanat ve Miras Bakanı Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kuwari tarafından imzalandı.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Çevre Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı", Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile Katar Çevre Bakanı Ahmed Bin Amer Al Himaidi tarafından imzalandı.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Kamu Mali Yönetiminin Geliştirilmesi Alanında İşbirliği Hakkında Anlaşma", Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Katar Maliye Bakanı Ali Shareef Al-Emadi tarafından imzalandı.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması" Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Katar Eğitim ve Yüksek Eğitim Bakanı, Yüksek Eğitim Konseyi Genel Sekreteri Dr. Mohammed bin Abdul Wahid Al Hammadi tarafından imzalandı.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları Uluslararası Sözleşmesi Uyarınca Belgelerin Karşılıklı Tanınmasına İlişkin Mutabakat Zaptı" ile "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Deniz Taşımacılığı Anlaşması", Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Katar Ulaştırma Bakanı Jassim Bin Saif Al Sulaity tarafından imzalandı.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Eğitim ve Öğretim Konulu Güvenlik İşbirliği Protokolü", İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Sheikh Abdullah Bin Nasser Al Sani tarafından imzalandı.
Sabah
Bu haber Radikal Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Katar Petrol şirketi ile BOTAŞ arasında sıvılaştırılmış doğalgaz alımına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı
Türkiye'nin düşürdüğü Rus savaş uçağının başlattığı kriz sonrası doğabilecek 'doğalgaz' krizine karşı adım atıldı. BOTAŞ ile Katar Petrol arasında imzalandı. Haber, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani arasında gerçekleştirilen baş başa görüşme sonrası geldi. Emirlik Divanı'nda, basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 2 saat sürdü. Bu toplantının ardından ise heyetler arası görüşmeye geçildi.
Erdoğan'ın Katar gezisine Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da eşlik ediyor.
Bu haber Vatan Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi ziyaretler ve temaslar için gittiği Katar'da, ülkenin petrol şirketi ve BOTAŞ arasında sıvılaştırılmış doğalgaz alımı konusunda mutabakat zaptı imzalandı.
BOTAŞ ve Katar milli petrol şirketi arasında anlaşma Erdoğan, bir gazetecinin anlaşmalar arasında "BOTAŞ ve Katar milli petrol şirketi arasında doğal gaza ilişkin bir anlaşma" olduğunu anımsatması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu konuyla ilgili aslında Katar petrolünün geçmişten bu yana Türkiye'de LNG yatırımına girme teşebbüsü vardı. Şu anda Türkiye'de malum gelişmeler sebebiyle LNG noktasında nasıl bir adım atabiliriz, Türkiye'de bir yatırıma LNG depolama noktasında girebilir miyiz, bunun arayışı içerisindeydiler. Biz de buna olumlu baktığımızı söyledik. Türkiye'de özel sektörün gerekse devletin LNG depolama tesisleri var, burada belki hükümetten hükümete veyahut farklı bir şekilde yatırım adımı atılmış olacak."
Katar Türkiye'de LNG terminali kurmayı değerlendiriyor
BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketinin (Katar Petrol) imzaladığı, Türkiye'nin bu ülkeden uzun vadeli ve düzenli sıvılaştırılmış doğalgazı (LNG) sağlamasını garantiliyecek ön mutabakat zaptı çerçevesinde Katar, Türkiye'de LNG terminali kurmayı da değerlendirecek.
Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar ziyareti sırasında imzalanan mutabakat zaptı, daha önce dönemlik anlaşmalarla bu ülkeden yapılan LNG ithalatına uzun vadeli bir perspektif kazandıracak.
Taraflar bu çerçevede asıl anlaşmanın alt yapısını oluşturmak için hazırlığa başladı. Katar'ın Türkiye'de LNG terminali kurması opsiyonunu da içermeyi öngören ve ithalatın miktar ile vadesinin yer alacağı asıl anlaşmanın en kısa sürede imzalanacağı belirtildi.
Katar en büyük LNG satıcısı
Dünyanın en büyük LNG ihracatı yapan ülkesi olan Katar, geçen yıl dünyadaki toplam LNG arzının yaklaşık üçte birini tek başına karşıladı.
Uluslararası Gaz Birliğinin (IGU) eylül ayında yayınladığı yıllık raporuna göre, 2014'te Katar, 76,8 milyon ton LNG ihracı ile dokuz yıl üst üste en fazla LNG ihracatı yapan ülke oldu. Geçen yıl küresel LNG arzı yaklaşık 241 milyon ton olmuştu.
Katar'ın LNG ihracının yaklaşık yüzde 70'i Asya pazarını hedefliyor. Bu bölgede Katar gazını en çok ithal eden ülkeler arasında Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Çin öne çıkıyor. Katar, dünyadaki doğalgaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 14'üne sahip bulunuyor.
Vatan
Bu haber Güneş Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Cumhurbaşkanı Erdoğan bir takım görüşmeler çerçevesinde Katar'da bulunuyor. Erdoğan'a, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ta eşlik ediyor.