02 / 05 / 2024

BOTAŞ OSB'lere doğalgazı yüzde 7 indirimli verecek!

BOTAŞ OSB'lere doğalgazı yüzde 7 indirimli verecek!

'Al ya da öde' şartı sebebiyle İran'a kullanılmadığı gaz için 704 milyon dolar ödeyen Türkiye, sanayicisini düşünmeye başladı



Yılbaşından itibaren organize sanayi bölgelerine (OSB) doğalgaza yüzde 7 indirim yapacak olan Botaş, bu sayede İran'a fazla para ödemekten kurtulacak. İndirim sonrasında tüketim artacağı için alınmayan gazın parası İran yerine yerli sanayicinin cebine girecek. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yılmaz, 30 Ekim'e kadar Botaş ile doğalgaz alım anlaşması imzalayan ve yıllık tüketimi 100 milyon metreküpün üzerinde bulunan OSB'lerin 2010 yılı için yüzde 5 artı yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 7 oranında indirim alacaklarını söyledi. Bu sayede sanayicinin cebinden yıllık 135 milyon lira daha az çıkacak.

Organize sanayi bölgelerinde yıllık tüketimin yaklaşık 4,5 milyar metreküp olduğunu belirten Yılmaz, "Botaş OSB'lere yıllık tüketimlerine göre kademeli indirim uygulayacak. İndirimlerin ortalaması yüzde altıyı bulurken bu 270 milyon metreküplük doğalgaz demek. Sonuçta indirim sonrasında OSB'lerde faaliyet gösteren firmalar 135 milyon lira tutarında daha ucuz doğalgaz tüketebilecek." dedi. Türkiye'nin İran'a 'al ya da öde' sebebiyle geçen yıl ödediği 704 milyon dolarlık bedeli hatırlatan  Ankara  Sanayi Odası (ASO) Başkanı ve OSBÜK Başkan Yardımcısı Nurettin Özdebir de indirimin küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) katkı sağlayacağını kaydetti. Özdebir ayrıca Botaş'ın OSB'lerle sözleşme yapma süresini bir ay daha uzatacağını kaydetti. Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi 36,5 milyar metreküpü bulurken, OSB'ler bunun yüzde 12-13'lük kısmını kullanıyor.

OSB'LER DOĞALGAZ İTHALATINA TALİP
OSBÜK Başkanı Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri, bir grup gazeteciyle önceki akşam bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan Yılmaz, OSB'lerin doğalgaz fiyatlarıyla ilgili yaşadığı sıkıntılara değindi. Botaş'ın geçen yılın nisan ayında kendilerine daha önce tanınan yüzde 3'lük iskonto oranını yüzde 1'e, 2009 başında ise yüzde sıfıra indirdiğine dikkat çeken Yılmaz, bu girişimin ardından doğalgaz ithalatı için kontrat devri alan firmalardan gaz alınmaya başlandığını kaydetti. Bu yılın nisan ayında ise OSB Gaz AŞ'yi kurduklarını söyledi. Ağustos ayında likit doğalgaz ithalatı için lisans aldıklarını dile getiren Yılmaz, Botaş'ın kontratları devretmeye devam etmesi halinde OSB Gaz AŞ olarak talip olacaklarını bildirdi. Türkiye, geçen yıl İran'a almadığı gaz için 704 milyon dolar ödemiş ve bunu da ilk olarak Zaman 29 Mayıs'ta "Alınmayan gaz için İran'a 704 milyon dolar ödendi" başlığıyla kamuoyuna duyurmuştu.

BABACAN, ENERJİYE DE EL ATTI
Türkiye'deki OSB'ler hakkında da bilgiler veren Yılmaz, ülke genelindeki organize sanayi bölgesi sayısının 258'e ulaştığını aktardı. Yılmaz, bunun 31'inin ihtisas, 225'inin karma, 2 tanesinin ise özel OSB'lerden oluştuğunu, bunların yüzde 22'sinin Marmara, yüzde 20,2'sinin İç Anadolu, yüzde 19,4'ünün Ege Bölgesi'nde olduğunu kaydetti. Öte yandan ASO Başkanı Özdebir, organize sanayi bölgelerindeki günlük elektrik tüketimine ilişkin verilerin günlük takip edilmesinden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a da bahsettiğini belirterek, "O da çok iyi takip ediyor. Hatta veri girişinde gecikme oldu mu arayıp soruyor." dedi. Özdebir, küresel krizin etkilerine rağmen Kayseri'deki elektrik tüketiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış gösterdiğini söyledi. 
Ercan BAYSAL/Zaman


Geri Dön