02 / 05 / 2024

Boydak Holding, enerji sektörüne giriyor!

Boydak Holding, enerji sektörüne giriyor!

Boydak Enerji firmasını kuran holding, yenilenebilir enerjide söz sahibi olmayı hedefliyor



Mobilya sektörünün lideri Boydak Holding, enerji sektörüne giriyor. Bu alanda Boydak Enerji firmasını kuran holding, yenilenebilir enerjide söz sahibi olmayı hedefliyor. Boydak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Memduh Boydak, 1 milyar dolarlık yatırımın yüzde 40'ının öz sermayelerinden karşılanacağını söyledi. Kayserili şirket, ayrıca yıl sonuna kadar da 500 kişiye yeni istihdam sağlayacak. 
 
İstikbal, Bellona ve Mondi gibi mobilya markalarıyla sektörde söz sahibi olan Boydak Holding, enerji sektörüne girmeye hazırlanıyor. Şirket, kurduğu Boydak Enerji firmasıyla hem yenilenebilir enerji yatırımları yapacak hem de özelleştirme ihalelerine direkt katılacak. Yenilenebilir enerji alanında 2 yıl içinde 1 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıklayan Boydak Holding üst yöneticisi (CEO) Memduh Boydak, bu yatırımın yüzde 40'lık bir kaynağının öz sermayelerinden karşılanacağını söyledi. 2009'u 3,6 milyar TL ciro ile kapatan Boydak Holding, 2010 yılı hedefini ise yüzde 11'lik bir büyüme ile 4 milyar lira olarak açıkladı. 7 farklı alanda 27 şirket ile faaliyetlerine devam eden Kayserili şirket, yıl sonuna kadar da 500 kişiye yeni istihdam sağlayacak.

 


Boydak Holding, 2009 yılı değerlendirmesi ve 2010 yılına dair beklentileri açıkladı. Holdingin mobilya ve diğer alanların yanında enerji alanına da adım atacağını belirten Memduh Boydak, bu doğrultuda bir şirket kurduklarını, bütün faaliyetlerin de buradan takip edileceğini dile getirdi. Enerjinin geleceğine güvenlerinin tam olduğunu vurgulayan Boydak, şirket olarak bu alana 1 milyar dolarlık bir kaynağı ayırdıklarını belirtti. Holdingin yatırımlarının ağırlıklı kısmını yenilenebilir enerji oluşturacak. Bu yatırımlar da iki yıl içinde bitirilecek. Bunun yanında tekstil alanındaki yatırımlarına da ağırlık vereceklerini hatırlatan Memduh Boydak, bu yöndeki yatırımlarına da yıl sonuna kadar 50 milyon TL'lik bir yatırımı öngördüklerini belirtti. Holdingin 7 farklı alanda 27 şirketi ile faaliyetlerine devam ettiğini dile getiren Boydak CEO'su, holdingin 2009'da net kârının 319 milyon 883 bin lira olduğunu vurguladı. Ayrıca şirket, araştırma geliştirme (Ar-Ge) konusunda da 15 milyon liralık bir yatırım yaptı. 100'ü aşkın ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Memduh Boydak, kriz döneminde her ülkenin kendine ait birtakım özelliklerinin ön plana çıktığını dile getirdi. Küresel krizin tavan yaptığı dönemde Amerika'ya satışlarının yüzde 5 oranında bir artış gösterdiğini anlatan holding CEO'su, "Geçtiğimiz yıl Almanya'daki faaliyetlerimizde yüzde 25 satışlarımızı artırdık. Oradaki şirketlerin sorunları Türkiye için belki fırsat oluyor. İtalya'da faaliyetlerimiz yüzde 30'un üzerinde arttı. Bazı yerlerde ufak tefek düşüşler oldu ama dengeyi sağladık." dedi. Boydak, enerji yatırımları ile ilgili bir soruya da, "Ana ilgimiz üretim sahasında olmakla birlikte, burada önümüzdeki zamanda ne şekilde yatırım yapacağımızı paylaşacağız. Kaynakları değerlendiriyoruz. Bu kadar büyük bütçeyi ayıran grup, fırsatları tabii ki kollar. Üretim ana alan olmakla birlikte dağıtımlar da ilgimiz dahilindedir.'' şeklinde cevapladı. Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, geçen yılı 3,6 milyar lira ciro ile kapattıklarını, 2010 hedeflerinin ise 4 milyar TL olduğunu ifade etti. Bu yıl holding için yüzde 11'lik bir büyüme öngördüklerinin altını çizen Hacı Boydak, amaçlarının bulundukları sektörlere katma değerler katarak sürekli ve istikrarlı bir büyüme yakalamak olduğunu söyledi. Başkan, geçen yıl şirket bünyesinde herhangi bir işten çıkarmanın olmadığını, buna karşılık 600 kişiyi istihdam ettiklerini hatırlattı.

Holdinge bağlı 27 şirketten 1'inin 2010 sonuna kadar halka arz edileceğini kaydeden Başkan Vekili Mustafa Boydak, "İMKB'nin halka arz seferberliğine gereken desteği ve katkıyı vermeye her zaman hazırız." dedi. Mustafa Boydak, halka arz edilecek şirket hakkında bilgi vermenin şimdilik çok erken olduğuna da dikkat çekti. Holdingin lokomotifini, mobilya sektöründeki yatırımları oluşturuyor. Mobilyada, Türkiye'de 2 bin, yurtdışında 230 mağazası bulunuyor. 100'ü aşkın ülkeye toplam 406 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Şirket, bu yıl 430 milyon dolar mobilya ihracatı planlıyor. Mustafa Boydak, kısa vadede bankacılıktan çıkma gibi bir düşüncelerinin de olmadığını da sözlerine ekledi.

Boydak Holding Yönetim Kurulu üyesi Bekir Boydak da, Enerji Üretim AŞ'nin ihaleye çıkardığı 11 projenin 7'sine teklif verdiklerini, enerji dağıtım ihalelerinde de yeni projelerin dosyalarını aldıklarını ve incelediklerini söyledi.
Zaman/Bayram Kaya

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Mobilyadan vazgeçmeyen Boydak'tan enerjiye iki yılda 1 milyar dolar

Ana üretim alanı mobilyada yurtiçi, yurtdışı büyümeye devam etme kararı alan Boydak Holding enerji konusunda da yoğunlaşmayı planlıyor. Grup iki yıl içinde enerjide ağırlıklı üretim olmak üzere dağıtım dahil 1 milyar dolarlık yatırım yapacak

Boydak Holding İcra Kurulu Başkanı (CEO) Memduh Boydak, yenilenebilir enerji alanında 1 milyar dolarlık yatırımı 2 yıl içinde gerçekleştirmeyi ve bu yatırımı yüzde 40'lara varan oranda özkaynak kullanarak yapmayı planladıklarını açıkladı.
Memduh Boydak, Holdingin Yıllık Bilgilendirme Toplantısında, Holdingin 7 farklı alanda 27 şirketi ile faaliyet gösterdiğini ifade etti. Boydak, holdingin 2009'da net karının 319 milyon 883 bin lira olduğunu, Ar-Ge ve çevre konusunda geçen yıl 15 milyon lira yatırım yaptıklarını, 406 milyon dolar  civarında ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi. Memduh Boydak, 2010 hedeflerine ilişkin olarak da şunları kaydetti:
"Ar-Ge ve tasarıma 15 milyon lira kaynak ayırdık. Tekstil alanında yeni yatırımlar yapacağız. Türkiye'de her ne kadar `tekstil treni kaçıyor' gibi bir intiba oluşsa da rekabet edebilecek güçte ve hala Türkiye'de fırsatların olduğuna inanıyoruz. Bu yıl halı sektörü dahil tekstil alanında yaklaşık 50 milyon lira yatırım da öngörüyoruz."
Toplantıda ihracat pazarlarındaki gelişmelerin sorulması üzerine ise Memduh Boydak, "100'ü aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz. Küresel krizin tavan yaptığı dönemde ABD'ye satışlarımızı yüzde 5 de olsa artırdık. Geçtiğimiz yıl Almanya'da satışlarımız yüzde 25 İtalya'da ise yüzde 30'un üzerinde arttı" diye konuştu.

Ana alanımız mobilya
Memduh Boydak, enerji yatırımıyla ilgili bir soruyu da "Üretim ana alan olmakla birlikte dağıtımlar da ilgimiz dahilindedir. Ancak mobilya sektörü, ana iş alanımız olmaya devam edecek. Burada yurtiçi ve yurtdışında büyümeye devam edeceğiz. Diğer taraftan enerji, stratejik olarak büyümek istediğimiz alanlardan birini oluşturuyor" şeklinde konuştu.

Halka açılacağız
Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak da, gazetecilerin alka arzı düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir soru üzerine, "2010 yılı içinde inşallah 27 şirket içinden bir tanesini İMKB'de göreceğiz. Bu 2010 yılının sonunda ancak gerçekleşebilir. Üretim şirketlerinden bir tanesi olacak..." diye konuştu.
Türkiye Finans'a ilişkin bir soru üzerine de Mustafa Boydak, buradaki ortaklıktan memnun olduklarını ve devam etmesini istediklerini, kısa vadede bankacılık sektöründen çıkma gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.
Mustafa Boydak, Başbakan Erdoğan'ın, TOBB'un her üyesinin bir kişi alması durumunda bunun işsizliğin azaltılmasına ciddi katkı sağlayacağı yönündeki açıklamasının ardından bazı TOBB üyelerinden gelen tepkiler nedeniyle TOBB ile Başbakan arasında bir küskünlüğün söz konusu olmadığını, Başbakanın toplantıda temennisini dile getirdiğini, her başbakanın ülkesinde işsiz olmamasını isteyeceğini ifade etti. Boydak, "Türkiye'de herkesin yumuşamaya ihtiyacı var" dedi.

500 istihdam yaratacağız
Kriz yılı 2009'da işçi çıkarmadıklarını aksine 600 kişiye istihdam sağladıklarını vurgulayan Boydak grubu 2010 yılında 500 kişi daha istihdam etmeyi planlıyor. Boydak Holding Enerji Üretim A.Ş'nin ihaleye çıkardığı 11 projenin 7'sine teklif verdiklerini ayrıca, enerji dağıtım ihalelerinde de yeni projelerin dosyalarını aldıklarını ve incelediklerini açıkladı Toplantıya, Boydak ailesinden 6 kişi katıldı. 
Radikal

 Enerjiye 1 milyar $ yatırıp kabloyla halka açılacak


Yedi sektörde boy gösteren Boydak Holding rotayı şimdi de enerji sektörüne çevirdi. Grubun ikinci büyük şirketi HES Kablo'nun da yıl sonuna kadar halka arzı planlanıyor
Kriz döneminde satışlarını yüzde 10 arttırıp 3,6 milyar liraya ulaşan Boydak Holding gözüne şimdi de enerji sektörüne çevirdi. Holding yönetimi enerji sektörüne iki yıl enerjiye 1 milyar dolar yatırım yapacağını, üretim ve dağıtım özelleştirmelerine gireceğini açıkladı. 2009 yılı sonuçlarını ve 2010 yılı beklentilerini açıklayan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, "2009 yılını 3.6 Milyar TL ciro ile kapattık. Mobilya ve kabloda liderliğimiz yanında bulunduğumuz sektörlerde de başarılı çalışmalarımız hızla devam edecek ve 2010 yılı bizim yatırım yılımız olacak. Yatırım gücü ve sürdürülebilir büyüme politikasıyla Türkiye'nin yükselen değeri olan Boydak Holding olarak 2010 yılı için çok daha umutluyuz" dedi. Boydak, bu yıl yüzde 11 büyüme ile 4 milyar liralık bir ciro hedefi koyduklarını açıkladı.

İKİ YILDA 1 MİLYAR DOLAR
Geçen yıl 320 milyon lira kâr elde eden grup bu yıl da aynı kârlılık oranını yakalamayı hedefliyor. Kriz döneminde işçi çıkarmayan hatta 600 kişiyi bünyesine katan Boydak Holding yapacağı yeni yatırımlarla birlikte 2010 yılında 500 yeni istihdam sağlamayı hedefliyor. Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak, özellikle yenilenebilir enerji alanına yatırım yapacaklarını belirterek, 1 milyar dolarlık yatırımın yüzde 40'nı özkaynakla finanse edeceklerini söyledi. Enerjide üretim ve dağıtım özelleştirmeleri ile de yakından ilgilendiklerini ifade eden Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Boydak ise "Üretim ile ilgili 11 portföyün 7'sine talip olduk. Pazarlıklara katılıyoruz. Dağıtım özelleştirmeleri ile ilgili olarak da şartnameler aldık" dedi.

BORSAYA HES KABLO İLE ADIM ATACAK
Yıl sonundan önce bir şirketlerinin İMKB'de işlem göreceğini söyleyen Mustafa Boydak, şirketin adını ise söylemedi. Ancak edinilen bilgilere göre borsaya adım atacak şirket grubun mobilyadan sonra en yüksek ciroya sahip şirketi Hes Kablo. 2009'da 555,7 milyon lira satışa imza atan şirket 120 ülkeye ihracat yapıyor.

KRİZDEKİ ÜLKELERE İHRACAT PATLADI
Bu yıl mobilya gurubu olarak 430 milyon dolar ihracat hedeflediklerini açıklayan Memduh Boydak, "Çok ilginçtir ki mobilya ülkesi İtalya'ya ihracatımız yüzde 35 arttı. Avrupa ülkelerine ihracatımız yüzde 25 artarken, ABD'ye ihracatımız yüzde 5 arttı. Krizi fırsata çevirdik" dedi.
Sabah


Geri Dön