Ekonomi

‘Böyle devam ederse seri iflaslar görebiliriz’

TOBB verilerine göre, nisanda bin 458, 2023’ün başından beri 5 bin 835 şirket kapandı. Döviz ve krediye ulaşmanın zorlaşması reel sektör üzerinde yaşanan baskıyı artırdı. Sektör temsilcileri “İflaslar artabilir” dedi. Bu kapsamda, nisanda bin 458 şirket daha kapandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 2023 yılı Nisan ayına yönelik kurulan ve kapanan şirketlere ilişkin istatistiklerini paylaştı. Bu kapsamda, nisanda bin 458 şirket daha kapandı. 2023’ün başından bugüne kadar toplam 5 bin 835 şirket kapanmış oldu. Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısı yüzde 1,9 olarak kayıtlara geçti.  Kapanan kooperatif sayısı da yüzde 36,4 olarak kayıtlara geçerken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı da yüzde 13,3’e çıktı. 2023 yılı Nisan ayında kapanan şirket sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,2 oranında azaldı. Kapanan kooperatif sayısı yüzde 44,4 oranında azalırken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 16,8 oranında attı.

 

•Nisanda kapanan şirket sayısı: 1458

•Yılbaşından beri kapanan şirket sayısı: 5 bin 835

•Yıllık artış: yüzde 34.2

•Kurulun şirket sayısı: yüzde 19 azaldı

‘FİRMALAR KUŞATILDI’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz ve altın talebin önüne geçmek için attığı adımlar yüzünden baskı altında kalan bankaların kredi musluklarını kapatması ve döviz satışını sınırlaması reel sektör üzerinde yaşanan maliyet baskısını artırdı. Seçimlerin ikinci tura kalması ile beraber ise kredi arzı neredeyse sıfırlandı. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) verilerine göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi son düzenlemelerin uygulanmaya başladığı 15 Mayıs itibarıyla 16 milyar 537 milyon liralık sert düşüşle beraber 9 trilyon 513 milyar liraya indi.

İşte detaylar...

Öte yandan, TCMB’nin bankalardan acil olmadığı sürece şirketlere dolar satılmasına sınır konulmasını istemişti. Merkez Bankası’nın talebi üzerine firmalara 5 bin dolar limit getiren bankalar, saat 11.00’den sonra döviz satışlarını durdurdu. Döviz bulmakta sorun yaşayan firmalar serbest piyasadan yüksek maliyetle döviz toplamaya razı hale geldi. Ekonomi gazetesine göre, TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, “Dövizi sabah saatlerinde aldınız, aldınız. Yoksa imkânsız. Alsak da yine zarardayız. İhracatçılar olarak Türk Lirası reeskont kullandığımız zaman bize verilen yüzde 2 primi dahi yüzde 3-4 oranında fark vererek alıyoruz. Başka bir deyişle, kendi dövizimizi ucuza satıp pahalıya alıyoruz” ifadelerini kullandı.

 Staj sigortasında flaş bir gelişme yaşandı! Hükümet kanadından peş peşe açıklama yapıldı! EYT’liler hemen baksın!

Müjde! EGM KPSS şartsız personel alacak! Son başvuru tarihi 25 Mayıs!

A101’de basık tencere 300 TL’ye, granit tava 200 TL’ye, derin tencere 300 TL’ye düştü!