Genel

Boynuyoğun Çadırkenti kapılarını gazetecilere açtı!

Hatayın Altınözü İlçesindeki Boynuyoğun Çadırkenti yerli ve yabancı gazetecilere açıldı. Çadırkentte yaşayan 3 bin 515 Suriyeli koşullardan memnun olduğunu söylerken sık sık Beşar Esad aleyhine sloganlar attı....

SURİYEden kaçarak Türkiyede misafir edilenlerin yaşadığı Hatayın Altınözü İlçesindeki Boynuyoğun geçici çadırkenti ilk kez basına açıldı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği İyi Niyet Elçisi ünlü aktris Angelina Jolienin ziyaretiyle dünya gündemine gelen Altınözü İlçesindeki ikinci çadırkent olan 675 çadırın bulunduğu, 3 bin 515 kişinin yaşadığı Boynuyoğun Çadırkentindeki yaşamı görüntülemek için gazeteciler davet edildi.

Dışişleri Bakanlığının izniyle Hatay Valiliğinin koordinesinde 35 yerli ve yabancı gazeteciye 15 dakikalık görüntü alma izni verildi. Suriyelilerin Türkiyeye sığınmaya başladığı günden bu yana çadırkente gazeteci alınmaması uygulaması da bu şekilde son bulmuş oldu. Çadırkente alınan gazeteciler tek tek kayda geçirilirken, cep telefonlarını yanlarına almalarına izin verilmedi.

Gazeteciler çadırkentteki yaşamı kare kare görüntüledi. Emniyet ve jandarmanın güvenliğini sağladığı çadırkentte, kadın din görevlileri, çocuk oyun parkı, TV izleme çadırı, çamaşırhane bulunurken, çocuklara psikososyal destek de sunuluyor. Kızılay tarafından günde 3 öğün sıcak yemek verilen ve sık sık hijyen malzemeleri dağıtılan Suriyeliler, buradaki koşullardan çok memnun olduklarını söyledi. Çadırkentin giriş yoluna da dün asfalt dökülerek, yol iyileştirme çalışmaları yapıldı.

Gazetecilerin çadırkenti fotoğraflaması sırasında, aralarında çocukların da bulunduğu Suriyeliler, Beşar Esad aleyhine sloganlar attı. Suriyeliler, Beşar Esad hükümetinden düzeni değiştirmesini isteyerek, Esad bizi vatansız bırakma diye slogan attı.

Haberleri dikkatle izliyorlar

KURULAN çadırlarda Suriyeli sığınmacılar televizyon seyretme imkanı da buluyor. Sığınmacılar öncelikli olarak ülkelerinden haberler veren Arap kanallarını büyük dikkatle izliyorlar. Çadırkentte küçük çocuklar da unutulmadı ve oyun alanları yaratıldı. Çocuklar böylece çadırkentin en neşeli sakinleri haline geldi.

SURİYELİLER: Memnunuz dönmeyiz

ÇADIRKENTTEKİ Suriyeli sığınmacıların kimi Namusumuzu kirletmemek kimileri Korkudan kaçtık derken, keskin nişancıların hedefi haline geldiklerine ve cami minarelerinin yıkıldığına, şeker fabrikasının cezaevine dönüştüğüne, geri dönenlerin ise öldürüldüğüne inanıyorlar.

Adını açıklamayan 61 yaşındaki bir kadın, protesto gösterileriyle başlayan olayların Suriye güvenlik güçlerinin havadan helikopter ile silahlı müdahalesi ile büyüdüğünü belirterek, Biz Cisr Eş Şuğuru terk ettikten sonra boşalan evlere kamyonlarla insanlar getirilerek yerleştirildi. Sonrada kamera çekimi yapılarak sözde kimsenin kenti terk etmediğini ve huzurun olduğunu ifade ettiler. Bu kampta tüm ihtiyaçlarımız gideriliyor. Bu koşullarda Suriyeye geri dönemem dedi

Suriyeli Ali Muhammed ise protestoya katılanların önce gözaltına alındığını, ancak daha sonra hükümetin şiddeti artırarak öldürmelere kadar vardığını anlatarak, Hükümet bizlerin ziyaretçi olduğumuz açıklamasını yaptı. Biz, ziyaretçi değiliz mülteciyiz. Gözaltına alınanlar kapatıldıkları tuvaletlerde işkence görüyor ve orada öldürülüyor diye konuştu.

Adını açıklamayan bir başka kişi ise Suriye İçişleri Bakanlığının Demir yumrukla vuracağım ve Mahir Esadın da yaptığı katliamların kendilerini korkuttuğu ifade ederek, Sadece protesto gösterilerine katıldığım için gözaltına alındım ve işkence gördüm. Rejim değişene kadar dönmeyi düşünmüyorum. Kampta, tüm ihtiyaçlarımız gideriliyor dedi.

BMden Türkiyeye teşekkür

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, Hatayın Altınözü İlçesi Boynuyoğun Köyündeki çadırkentte kalan Suriyeli sığınmacıları ziyaret etti. Çadırkentte incelemede bulunan temsilci, çıkışta yaptığı kısa açıklamada, kampta kalan Suriyelilerin bir sorunu olmadığını söyledi. Suriyelilere destekleri nedeniyle Türkiyeye teşekkür eden Carol Batchelor, Buradaki kişilerin her türlü ihtiyacı karşılanıyor. Biz de Türk Hükümetine her türlü desteği vereceğiz dedi. Gazetecilerin, Suriyelilerin kamp koşullarının kötülüğü nedeniyle açlık grevi yaptığı duyumlarının olduğunu söylediği Batchelor, Böyle bir ihbar bize gelmedi, duymadık. İçerdekilerin herhangi bir şikayeti olmadığı gibi durumlarının geldikleri yerden daha iyi olduğunu söylüyorlar diye konuştu.

Recep Tayyip doğdu

ÇADIRKENTLERDE tutulan Suriyelilerin sayısı 10 bin 114ü bulurken, Suriyeli kadınlardan 2si doğum yaptı. Bir süre önce doğan çocuklardan birine Recep Tayyip, diğerine ise Hasan adı verildi. Hamile 24 kadının ise kısa süre içinde doğum yapacağı bildirildi. Türkiyede doğan bebekler, iki ülke arasında bir anlaşma bulunmadığı için Türk vatandaşı olamıyor.

Hürriyet