Kent Haberleri

Bozcaada Kentsel Tasarım Rehberi halkın onayına sunuldu!

Bozcaada Belediyesi, İzmir 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından hazırlanan “Kentsel Tasarım Rehberi”ni ada halkının onayına sundu. Büyük önem taşıyan çalışma, Bozcaadalıların görüş ve önerilerini bekliyor…

İzmir 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından Bozcaada Belediye Başkanlığı nezdinde hazırlanan “Bozcaada Kentsel Tasarım Rehberi Taslağı” Bozcaada halkının onayına sunuldu. “Adanın tarihi dokusunu koruma kararlarında çevre, kent estetiği gibi konularda, bu Rehberde tanımlanmamış hususlarda tereddüt hâsıl olduğunda Belediye Başkanlığı tarafından Belediye dışındaki uzmanları da kapsayarak oluşturulacak bir ‘Kentsel Tasarım Kurulu’nun görüşüne başvurulur. Bu görüş doğrultusunda Belediye Meclisinin ilgili konularda alacağı kararlar geçerlidir” hükmü ile başlayan. “Bozcaada Kentsel Tasarım Rehberi Taslağı”nda, “Ada vizyonunun temel öğelerinin Ada`nın özgün değerleri ve Adalı olma bilinci oluşturmalıdır. Planlama yaklaşımında temel hedef Bozcaada`da kentlilik kültürünün değil, Adalilik kültürünün korunması ve geliştirilmesi olmalıdır. Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kararları ile uyumlu tasarımlar yapılacaktır. Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kararları ile uyumlu olarak depolama, Sanayi ve Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanları tasarlanmalıdır. Çevre Düzeni Planı kararları kapsamında turizm faaliyetlerinin yerleşimin kıyı kesiminde rekreatif kullanımların desteklenmesi hedefi alt ölçekli plan kararlarına yansıtılmalı ve bu hedefi tamamlayıcı olarak plan stratejilerinde bağcılık ve şarapçılığın yeniden geliştirilmesi amacıyla organik tarım turizminin (agro-turtzm) ve kültür turizminin geliştirilmesini hedefleyen alternatif turizm faaliyetleri düzenlenmelidir” ifadelerine yer verildi. 


“Sokak dokusu ve yapı tipolojisindeki farklılık korunmalı”

“Ada kimliğinin temel unsurlarından biri geleneksel olarak Ada`nın bağ-üzüm ve şarap adası olmasıdır” denilen taslakta, “Bağcılık ve şarapçılık Ada kimliği için esas kabul edilmelidir. Ada`nın geçmişten gelen kültürel farklılıklarının ve Cumhuriyet ve Alaybey mahallelerinde mimariye yansıyan izlerinin sahip olduğu zenginliğin korunması Ada kimliği yönünden önem taşımaktadır. Ada Merkezi`nde Alaybey Mahallesi de Cumhuriyet Mahallesi sokak dokusu ve yapı tipolojisindeki farklılık korunmalıdır. Ada kırsal dokusundaki yöresel karakter bozulmamalıdır. Mevcut yeşil dokunun, kırsal peyzajın, doğal mimarinin ve topografyanın aynen korunması esastır. Bu konu İmar planlama sürecinde ve plan notlarında yeniden irdelenmelidir. Mevcut yeşil dokunun, kırsal peyzajın, doğal mimarinin ve topografyanın korunması için iş makineleri ancak ruhsatlı ve İzinli yerlerde yapılabilir” ifadelerine yer verildi. 

 

Koruma alanlarına vurgu yapıldı 

Rehberde ayrıca, “Bozcaada`da 1 Derece ve 3. Derece Doğal Sit Alanları, Kentsel Sit Alanı ve 1., 2. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanları olarak tescil edilmiş alanlar olduğu gibi, Korunacak Tarımsal Alanlar da bulunmaktadır. Planlama çalışması ‘doğal’ ve ‘arkeolojik’ sit alanı olarak tescil edilmiş atanların yanı sıra tarımsal alanların da korunmasına temellenmelidir. Hem ekolojik, hem ekonomik anlamda sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla organik tarım desteklenmelidir. Ada halkı organik tarım hakkında bilgilendirilerek teşvik edilmelidir. Ada Merkezi dışındaki yapılaşmada hiçbir yapı malzemesinin dışlanmaması esastır” denildi. Adanın tüm özelliklerinin ve nerede ne yapılmasına ilişkin rehber taslağında çok daha geniş bilgiler yer alıyor… 


Olay Çanakkale