02 / 05 / 2024

Bozcaada'da gayrimenkul yatırımı için öneriler!

Bozcaada'da gayrimenkul yatırımı için öneriler!

Birçok ünlü ismin ev ve arsa satın aldığı Bozcaada'da emlak fiyatları ikiye katlandı



Bakir koyları, kum plajları, berrak denizi, üzüm bağları, şarapları, tarihi Rum taş evleri, sörf tutkunları için ideal olan esintileriyle ünlü olan Bozcaada, bu özellikleri nedeniyle oldukça rağbet görüyor. Türkbükü ve Çeşme gibi tatil beldeleriyle yarışır hale gelen adayı,  özellikle bu tatil beldelerinin kalabalığı, gürültü ve patırtısından uzaklaşıp huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler tercih ediyor. Bozcaada'nın tamamı Cumhuriyet Mahallesi ve Alaybey Mahallesi olarak ayrılmış durumda. Bunlardan adanın güney tarafına düşen Alaybey Mahallesi Türk, kuzeyi ise Rum mahallesi olarak geçiyor.

Emlakçılar, özellikle Rum evlerine yoğun bir talep olduğunu belirtiyor. Meraklıları eski Rum evlerini satıp alıp tadilat yaptırıp oturuyorlar. Rum mahallesinde evler oldukça küçük; genelde 50-60 metrekare oturumlu, bitişik nizamlı evler var. Talebin etkisiyle gayrimenkul fiyatları da hızla yükselmiş.

Özellikle Rum evlerinin...Örneğin tadilata ihtiyacı olan 50 metrekare büyüklükteki eski bir Rum evi 150-200 bin TL'den aşağı değil. Restorasyonu yapılanların fiyatı ise daha yüksek; merkezde 199 metrekare bir evin 600 bin TL'ye satıldığı, hatta restorasyonu yapılan evler için 1 milyon TL bile isteyen olduğu belirtiliyor.  Türk Mahallesi'nde ise 170 metrekare büyüklükte evler bulmak mümkün. Burada fiyatlar ise 150-200 bin TL civarda.

Bağ evleri de revaçta
Eski Rum evleri daha çok adanın merkezinde yer alıyor. Merkezde iki katlı yapılar, villalar eski Rum ve Türk evleri var. Villaların yanı sıra eski Türk ve Rum evlerinin olduğu merkezde ise fazla arsa bulunmuyor. Olanlarsa 50-100 metrekare büyüklükte. Örneğin merkezde 100 metrekare bir arsanın fiyatı 170 bin TL'den aşağı değil. Merkezde büyük ölçekte boş arsa bulmak imkansız gibi. Olanların yanına ise yaklaşılamıyor. Adanın merkezinin dışında bulunan bağ evlerine de yoğu bir ilgi var. Arsa alıp zevkine göre üzerine bağ evi yapan birçok kişi de bulunuyor. Tabii bu durum arsa fiyatlarını da etkilemiş. Arsaların metrekare fiyatları bazı yerlerde ise 50 bin hatta 60 bin TL'ye kadar gidiyor.

Büyük parseller nerede?
Pansiyonların yer aldığı Bekçibayırı ve Tuzburnu'nda yüzde 7'lik imar izninin olduğu yerlerde arsa fiyatları ise 80-150 bin TL arasında değişiyor. Tuzburnu'nda yüzde 7'lik yerde arsa fiyaüarı 80-100 bin TL'yken Bekçibayırı'nda 125-150 bin TL. Belediyenin imara açüğı yerde 270-370 metrekare arsaların fiyatı 75-100 bin TL.

Tuzburnu ve Beylik'te büyük parselli araziler var. İki kat inşaat ruhsatının olduğu bu bölgelerde girişi 75 metrekare, üstü de 75 metrekare olmak üzere en fazla 150 metrekare kullanım alanlı inşaat yapabiliyorsunuz. Burada 2 dönüm yerin fiyatı konumuna göre 70 bin TL'den başlayıp 120, hatta 150 bin TL'ye kadar çıkıyor. 3-4 dönüm olan yerin fiyatı da denize yakınlık, yol, elektrik ve su altyapısın olmasına göre 80 bin TL'den başlayıp 200-300 bin TL'ye kadar gidiyor. Çok fazla olmamakta birlikte adadan otel de satın alanlar olabiliyor. Fiyatlar ise çeşitli; bin 500 Euro'ya da 800 bin TL'ye de otel bulmak mümkün.

Yeni imar planı bekleniyor
Tamamı üçüncü dereceden Sit alanı olan Bozcaada'da, imar konusunda da birtakım kısıtlamalar var. Evler en fazla iki katlı. Adanın farklı yerlerinde farklı uygulamalar söz konusu. Örneğin adanın merkezinde imar izni yüzde 50. Burada 2 kat imar veriliyor evlere.

Adanın önemli bir kısmında daha doğrusu bağ evleri yapılan tarımsal yerlerde yüzde 3'lük imar kısıtlaması var. Evler tek katlı. Amerikan Çeşmesi, Çayır mevkii, Ova Mevkii, Eksi Kule, Habbele, Papazbahçe, Ayazma gibi yerler bu kategoride bulunuyor. Diyelim ki bu yerlerden herhangi birinde bir bağ evi yapacaksınız, imar izni yüzde 3 olduğu için en az bin 500 metrekare büyüklükte arsa almanız gerekiyor. Bu da 80 metrekareyle sınırlanmış durumda. Yani kaç metrekare yer alırsanız alın en fazla 80 metrekare yapabiliyorsunuz.

Ünlülerin akınına uğruyor

Bozcaada birbiriyle komşu, ünlü birçok isme rastlamak mümkün. Corvus Şarapları'ısın kurucusu Reşit Soley, adayla özdeşleşmiş. Adayı ilk keşfeden isimlerden biri ünlü gazeteci Uğur Dündar. Üç yıl öncesine kadar her yaz ailesiyle satın aldığı eski bir Rum evinde tatilini geçiren Dündar, adanın en eski ünlüleri arasında yer alıyor. "Üç yıl öncesine kadar" diyoruz çünkü Alaybey Mahallesi'nde, 40 metrekare oturumlu iki katlı eski bir Rum evi alan Dündar, bundan yaklaşık üç yıl önce evini satmıştı.

Dündar ve ailesinin oturduğu evin şimdiki sahibi ise 1990'ların sonunda yayın hayatına giren Kanal E'nin patronu olarak tanınan Hakan Çizeni. Alinur Velidedeoğlu'yla ortak olan Çizem'in California'da televizyon websitesi reklamları ve online alışveriş alanında faaliyet gösteren DFH Şirketler Grubu bulunuyor. Adanın en eski müdavimlerinden olan gazeteci, yazar, TV programcısı ve akademisyen Haluk Şahin'in ise Çayır mevkiinde bir bağ evi bulunuyor. Daha önce Bozcaada merkezde bir evi olan Şahin, burayı satarak bağ evi almış.

Ata Demirer'in de evi var
Bozcaada deyince akla gelen ünlülerden bir diğeri de komedyen-oyuncu Ata Demirer. Demirer'in adada bir bağ var. Demirer, bundan yaklaşık 6 yıl önce Kocamış Deresi'nde 40 bin TL'ye 4 dönüm arazi satın alıp üzerine te katlı bir ev yapmış.

Müzisyen Feridun Düzağaç da Bozcada'yla özdeşleşen isimler arasında. Adada sadece yazın değil da adada kalmayı tercih eden Düzağaç'ın Sulubahçe'de bir bağ evi bulunuyo Oyuncu Sumru Yavrucuk da Bozcaada'yı seçen isimlerden. Bozcada merkezde 30 metrekare tabanlı iki katlı bir ev alan Yavrucuk, iki yıl öne ise yine merkezde 110 bin dolara aynı büyüklü! denize yakın iki katlı bir ev almış.

Bozcaada'nın eskilerinden olan yönetmen Tuncay Yönder'in de adada evi ve arsası bulunuyor. Öğrendiğimize göre 15 yıl önce ad; Papazbahçe mevkinde 5 dönüm arsa ve içindek 100 metrekare oturumlu bağ evini 70 bin TL'ye satın alan Yönder, şu aralar evini 500 bin TL'ye satılığa çıkartmış.

Yatırım amacıyla arsa toplanıyor Bozcaada'da yatırım amacıyla arsa toplayan isimler de bulunuyor. Ünlü işadamı Ekrem Gocay da bu isimlerden biri. Uzun yıllardır yaz tatiller Bozcaada'da geçiren Gocay, hem tatil hem tica yapıyor. Yaklaşık 15 yıldır adanın kuzeybatısınd Ova mevkiinde arsa toplayan Gocay'm, adadan yaklaşık 500-600 dönüm yer satın aldığı belirtili Adanın en güzel koylarından biri olan Beyli Koyu da şaraplarıyla ünlü olan adanın yerlisi Yunatçılar Ailesi'nin. Haşim ve Orhan Yunatçı'ı burada bin 800-2 bin dönüm civarında yeri var.
Mortgage Market


Geri Dön