Bozcaada'ya da Tiny House yasağı geliyor!
Bozcaada ilçesinde belediye tarafından, kaçak konaklamanın önüne geçmek için adada son zamanlarda artan "Tiny House" olarak adlandırılan tekerlekli ahşap evler için mühürleme işlemi yapıldığı duyuruldu.
Çanakkale'nin Kuzey Ege Denizi'ndeki turizm merkezi Bozcaada ilçesinde belediye tarafından, kaçak konaklamanın önüne geçmek için adada son zamanlarda artan "Tiny House" olarak adlandırılan tekerlekli ahşap evler için mühürleme işlemi yapıldığı belirtildi. Belediye, bu hareketli yapılara su ve elektrik hizmetleri verilmeyeceğini açıkladı.
bozcaadahaber.net'te yer alan habere göre; Türkiye'nin en iyi korunmuş tarihi kalesi, bakir koyları, temiz ve buz gibi denizi yanında, bir de İstanbul'a olan yakınlığı nedeni ile pek çok vatandaşın tercih ettiği turizm merkezi Bozcaada ilçesi son zamanda "Tiny House" olarak adlandırılan tekerlekli ahşap evlerin akınına uğramaya başladı. Bozcaada Belediyesi, son aylarda adaya konuşlandırılan "Tiny House"lar için harekete geçtiğini duyurdu.
Bozcaada Belediyesi tarafından konu ile ilgili yapılan açıklama kapsamında, Bozcaada'da en önemli konulardan biri olan imar planları ile ilgili çalışmaların hızla devam ettiği kaydedildi.
Bozcaada için çok önemli olan 1/1000 ve 1/5000 Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmaları belediye personeli, meclis üyeleri, avukat ve konunun uzmanları ile beraber şu an durum tespiti yapılması amacı ile incelendiği ifade edilen açıklamada, "Bozcaada'nın geleceğini birlikte belirlemek hedefi ile haziran ayında yapacağımız ilk halk toplantıdan sonra gerçekleşen gelişmeler paylaşılacak.
Bozcaada gündemini en çok meşgul eden, kamuoyunda Tiny House olarak bilinen 'Hareketli Yapılar' ve konteyner evler ile ilgili hukuki durum ve belediyemizin yaklaşımı şu şekildedir: "3194 sayılı İmar Kanunu, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gibi arazilerde yapılaşmayı düzenleyici yasal mevzuat çerçevesinde herhangi bir izin alınmadan ikamet veya ticari amaçlarla kullanılan bu yapıların tarım arazilerinde uzun süre konuşlandırılması ve kullanılması kesinlikle yasaktır."
Öte yandan, 2863 Sayılı Kanun'un 65. maddesinde, 'Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu Kanun kapsamında tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile izin alınmaksızın inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır' hükmü yer almakta olup, suç teşkil eden bu eylemleri gerçekleştirenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikâyette bulunulacaktır." denildi.
Edirne'de 'tiny house' ve kaçak yapılara artık izin verilmeyecek!
Karavan ve tiny houselara talep giderek artıyor!
1950'lerde Samatya'da tekerlekli ev varmış: 1950 model Tiny house!
Artık konut alamayan arsa ve tiny house alıyor: İşte arsa yatırımında öne çıkan yerler!