İmar

Bozcaada imar planı neden iptal edildi?

BOZCAADA’nın yüzde 90’ını yapılaşmaya açacak olan plan, çevrecilerin itirazları üzerine iptal edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Adaların yapılaşma baskısı altında kalmaması için yeni düzenleme yaptık." dedi..

BOZCAADA’nın yüzde 90’ını yapılaşmaya açacak olan plan, çevrecilerin itirazları üzerine iptal edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Adaların yapılaşma baskısı altında kalmaması için yeni düzenleme yaptık. Nüfusu göz önüne alarak tüm gelişme kararlarını kaldırdık” dedi.


ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Bozcaada’yı betonadaya dönüştürecek olan Balıkesir-Çanakkale 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nda önemli bir adım attı. Bozcaada’yı betonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya bırakacak olan planı iptal ettiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Adaların yapılaşma baskısı altında kalmaması için yeni düzenleme yaptık. Nüfusu göz önüne alarak tüm gelişme kararlarını kaldırdık” dedi.


NÜFUS 2 MİLYON 800 BİN


Bakan Güllüce, yeni planın ayrıntılarını Hürriyet’e anlattı. Daha önce onaylanan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın korunduğunu söyleyen Bakan Güllüce, şunları kaydetti: “Bakanlığın 20 Ağustos 2014 tarihinde onaylanarak yürürlüğe koyduğu Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı yayınlandı. Yasal askı süreci içinde plana ilişkin iletilen itirazları değerlendirdik. Bu çerçevede Balıkesir-Çanakkale 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nı 16 Şubat’ta onayladık.


İtirazlar kapsamında, plan bütünündeki nüfus öngörülerini ve önerilen gelişme alanlarını gözden geçirdik. Tarım alanları, ormanlar, zeytinlikler ve koruma alanları gibi eşikler de göz önünde bulundurularak planın hedef yılındaki nüfus durumu ve gelişme alanı büyüklüğünü yeniden düzenledik. Planın hedef yılı olan 2040’ta nüfusu 2 milyon 800 bin olarak revize ettik. Böylece yapı ve nüfus yoğunluğu düşük gelişme alanlarında yatay şehirleşmeyi destekledik. Kıyı alanlarında yoğunlaşan ve daha önce onaylanan çevre düzeni planları doğrultusunda, alt ölçekli imar planları idarelerce onaylanan planları, hak kaybına neden olmaması için kabul ettik. Bandırma bölgesel sanayi alanı kararı da itirazlar kapsamında yeniden ele alındı.


MADDİ HATALARI DÜZELTTİK


Planlama alanı kapsamında özel statülü alanlar, sit alanları, koruma alanları, milli parklar, tabiat parkları, yaban hayatı koruma ve geliştirme alanı, orman alanları, tarım alanları gibi kullanımlara ilişkin kurumlardan gelen verilerle plan kararlarını gözden geçirerek gerekli düzenlemeleri yaptık. Plandaki maddi hataları düzelttik. Gelibolu Milli Parkı kapsamında uzun devreli gelişme planının kararları doğrultusunda da düzenlemeler yaptık.


YAPILAŞMA BASKISI OLACAKTI


Bozcaada ve Gökçeada’daki plana yapılan itirazlar göz önüne alınarak planın hedef yılı olan 2040’taki nüfus öngörüsü kapsamında yeni gelişme alanlarına ihtiyaç olmadığını değerlendirdik. Bu nedenle daha önce onaylanan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı kararlarını koruduk. Onaylı alt ölçekli plan kararları haricinde tüm gelişme kararlarını kaldırdık. Adalardaki tarım alanlarının korunması için plan hükümlerinde ilave düzenlemeler yapıldı. Bağ evi kavramının adalarda yapılaşma baskısı oluşturacağı yönündeki itirazları da dikkate alarak, kabul ettik.”


Zeytinlikler koruma altında

BÖLGENİN tamamında zeytinlik alanların korunmasına özen gösterdiklerini dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Planın ölçeği gereği ölçü alınamayacağından alt ölçekli plan çalışmalarında tüm kurumların görüşü alınmadan uygulamaya geçilemeyeceğini vurguladık” diye konuştu.


Bölgede yapılaşmaya izin yok

BÖLGEDE yapılaşmaya izin verilmeyeceğini vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, şu bilgileri verdi: “Planlama bölgesinde tarım topraklarının münferit sanayi alanı baskısı altında kalmaması için organize tarım ve hayvancılık alanları öngörüldü. Bunun yanında yapılaşma baskısı altında kalmaması için mutlak tarım alanlarında barınma amaçlı yapılaşmaya  izin verilmemesine yönelik yeni bir düzenleme yapıldı.”


Hürriyet