Eğitim

Bozok Üniversitesi enerji üretecek!

Yozgat'ta rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde edilmesi için çalışma başlatıldı

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, sürdürülebilir enerjinin özellikle son yıllarda gerek dünyada, gerekse Türkiye'de oldukça önemli bir konuma geldiğini hatırlatarak, "Gerek güneş enerjisi gerekse rüzgar enerjisi yoluyla elektrik elde etmeyi planlıyoruz. İlk etapta amacımız kampüsümüzün elektrik ihtiyacını karşılayıp ihtiyaç fazlasını da satmaktır" dedi.

Prof. Dr. Varinli, üniversite olarak sürdürülebilir enerjide öncü olmaları gerektiğini kaydederek, bunun konuyla ilgilenen kişilerin yatırım yapmalarını sağlayacağını bildirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileriyle yapılan görüşme sonucunda Elektrik İşleri Etüt İdaresi sorumlu biriminden bir ekibin Yozgat'ta belirli noktalarda rüzgar ölçümü yaptığını, güneş enerjisi paneli kurduğunu belirten Varinli, şöyle konuştu: "Bu ölçümler ortalama bir yıl devam edip sonuçları alınacak. Bir taraftan ölçümler yapılırken bir taraftan da güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi elde etmek istiyoruz. Elde edeceğimiz bu enerjiyi ilk etapta kampüs alanımızda kullanmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Bununla birlikte AB projelerinde sürdürülebilir enerji konusunda ciddi destekler var, bunları da yakından takip ediyoruz." Yozgat Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Taner Uçar da rüzgar ve güneş enerjisinin potansiyelini değerlendirmek açısından üniversite bünyesinde enerji komisyonu oluşturduklarını, komisyonda görev alan 3 kişinin Ankara'daki Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğünde temaslarda bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Uçar, öncelikle bir yatırım yapmadan önce bilimsel anlamda veri toplama gerekliliğine inanarak hem rüzgar hem de güneş için ölçüm istasyonları kurulmasına karar verdiklerini bildirdi.

Uçar, "Rüzgar ve güneş ölçüm istasyonları kuruldu, veriler toplanacak. Tabii yatırım için de gerekli girişimler başlatılacak, tribün kurulacak. Bunların sonucunu beklemeden zaten 500 kilovatlık yatırım için girişimleri başlatıyoruz ama gerçekten olumlu veriler elde edersek daha büyük yatırımlar içinde bunun önü açılmış olacak" diye konuştu. Yozgat Meslek Yüksekokulu Teknik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut Erdam Şahin ise rüzgar ve güneş enerjisi ölçüm istasyonlarından alınan veriler doğrultusunda fizibilite raporunun ortaya konulacağını, fizibilite sonucunda yapılacak yatırım içeriğinin belirleneceğini kaydetti. Şahin, "Şu anki hedefimiz 500'er kilovatlık iki tesis kurmak. Datalar en az 1 yıl kayıt altına alınacak. Güneş enerjisiyle de 1-5 yıla kadar kayıt altına alabiliyoruz. Üniversitemizin şu an kullandığı güç 450 kilovat civarında, üniversitenin tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak" dedi.
AA