Genel

Bryan Berg, iskambilden saraylar yapıyor!

36 yaşındaki Amerikalı Bryan Berg, Harvard'tan diplomalı mimar. Ancak o binalar yapmak yerine, ülkelerin sembolü olan dünyanın en ünlü binalarını iskambil kağıtlarından inşa ediyor

36 yaşındaki Amerikalı Bryan Berg, Harvard'tan diplomalı mimar. Ancak  o binalar yapmak yerine, ülkelerin sembolü olan dünyanın en ünlü binalarını iskambil kağıtlarından inşa ediyor. Bryan Berg'ün adı 'Ayakta duran en yüksek iskambil kağıdı kulesi' dalında Guiness Rekorlar Kitabı'nda. Üstelik kendi rekorunu 10 kez üst üste kırmış olarak.Bryan Berg, herhangi bir yapıştırıcı kullanmadan iskambil kağıtlarıyla I dev kuleler, binalar, köprüler, 'detaylı odalar inşa ediyor. Hemen ' aklınıza Lego gibi bir şey gelmesin; Bu kartlar birbirine geçmiyor. Hani bizim üç-beş iskambille yapabildiğimiz derme çatma 'evlerin çok daha gelişmişini yapabiliyor. Yaptığı 'bina'lar, hatta 'gökdelenler öyle 'Püf deyince yıkılamayacak kadar da sağlam.

Peki kim bu ilginç uğraşa hayatını adamış genç adam
Bryan Berg, Amerika-Iowa'da doğdu. Büyükbabası, ziyaretine gelen küçük torununu iskambil kağıtlarından küçük evler inşa ederek eğlendirmeye çalışıyordu. İskambil kağıtları giderek küçük Bryan'ın eğlencesi haline geldi. Ders çalışmayı bırakıp kağıtlardan evler yapıyordu. Lise son sınıfta matematik sınavına hazırlanmak yerine iskambil kağıtlarıyla kule yapmaya girişti. Kulesi 467 santim yüksekliğe ulaştı. Bu alanda, Guiness Rekorlar Kitabı'ndaki rekor ise 390 santimdi. Böylece Bryan 1992 yılında, 17 yaşındayken kırdığı bu rekorla Guiness Rekorlar Kitabı'na adını yazdırdı. Bu yandan da mimari okudu. Harvard Üniversitesi'nde master yapıp mimaride ürün tasarımı dalında uzmanlık kazandı.Yıllardır dünyanın dört bir yanından Bryan'a siparişler, davetler geliyor, bu sayede büyük paralar kazanıyor. Olanak ve yeterli alan sağlandığı takdirde 15, hatta.30 metre yüksekliğinde bir kule inşa edebileceğini gösterdi.

Önce yapıyor sonra yıkıyor

Bryan Berg'in iskambil kağıdından yaptığı en ilginç binalar ve inşası sırasında yaşananlar:

-Las Vegas'taki Venetian Macau Oteli'nin kopyasını iskambil kağıtlarıyla üç haftada inşa etti. 19 kilometre uzunluğa ulaşan 4 bin deste, yani 216 bin adet kart kullandı.

-New York-Manhattan Holiday Inn Oteli'ni kart anahtarlarla inşa etti. Lobi, odalar, tuvalete kadar herşey eksiksiz şekilde ve orijinal       boyutlardaydı.

-Orlando'daki Disneyland için Sindrella şžatosu yaparken karmaşık şeklinden dolayı çok zorlandı.

-çin'deki Olimpiyat Köyü'nü 4 kere baştan yapması gerekti. 140 bin iskambil kağıdı kullandı.

-Sonra bu eserlere ne olduğunu merak ediyor musunuz Ne yazık ki hepsi, sanatçı tarafından yıkılıyor. Bryan Berg, bu son aşama için 'Yaptığım eseri yıkana kadar projeyi bitirmiş saymıyorum. Eserlerimi yıkmayı seviyorum. Tüm enerjinizi, emeğinizi veriyorsunuz, sonra tek hareketle yerle bir ediyorsunuz. Oldukça ilginç bir ikilem yaratıyor bu; yapınız mükemmel ama bir o kadar da kırılgan' diyor.
Posta