Ekonomi

Bu açıklama çok konuşulur! Depremin mali zararı 465 milyar dolar mı?

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve bölgedeki birçok ilde büyük yıkıma neden olan depremin mali zararının 84 milyar dolar civarında olduğu söyleniyordu. Fakat  Dünya Bankası’nın Aralık 2021’de yayımladığı bir raporda dikkat çeken değerlendirmelere yer verildiği ortaya çıktı. Bu kapsamda tahminen Türkiye’dekO dönem depremin Türk ekonomisine maliyetinin yaklaşık olarak 5 milyar dolar olduğu açıklanmıştı

17 Ağustos 1999'da yaşanan 7,6’lık deprem sonrası 17 binden fazla insan hayatını kaybetmişti. O dönem depremin Türk ekonomisine maliyetinin yaklaşık olarak 5 milyar dolar olduğu açıklanmıştı. 11 gün önce Kahramanmaraş’ta yaşanan 7,6 ve 7,7’lik depremlerin ardından ise 36 binden fazla vatandaş maalesef hayatını yitirdi. Acı bilanço yükselmeye devam ederken Dünya Bankası’ndan depremin ekonomik boyutuna ilişkin çarpıcı bir veri ortaya çıktı. Banka Türkiye'de milyonlarca konutu depreme dayanıklı hale getirmenin, güçlendirmenin yada yeniden inşa etmenin 465 milyar dolara mal olacağını belirtiyor.

84 MİLYAR DOLARLIK MALİ ZARAR!

Türkiye tarihinin en büyük felaketinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre; 61 binin üzerinde binanın acil yıkılması gerekiyor.  TÜRKONFED’in hesaplamalarına göre ise depremin mali zararı 84 milyar dolar civarında. 

KONUTLARIN SADECE YÜZDE 4’Ü YENİLENMİŞ

Dünya Bankası’nın Aralık 2021’de yayımladığı raporda Türkiye'deki yapı stoğunun büyük bölümünün 2000'den önce inşa edildiğine vurgu yapılıyor. Bu yapıların, depreme ve iklim kaynaklı afetlere "dayanıksız" olduğu belirtiliyor. Yapıların depreme ve diğer afetlere dayanıklı hale getirilmesi için ya güçlendirilmesi ya da yeniden inşa edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Fakat rapora göre Türkiye'de konut olarak kullanılan 6,7 milyon binadan sadece yüzde 4'ü yenilenmiş olarak gözüküyor. Geri kalan binaların yenilenmesi için ek finansal metodlar geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Binaların yenilenmesi için ev sahiplerinin bu fonlara ulaşabilmesi gerekiyor. Böylece orta ve alt gelir grubunun da, kentsel dönüşüm sürecinin parçası haline geleceğine vurgu yapılıyor.

DÜNYA BANKASI’NDAN 1,78 MİLYAR DOLARLIK DESTEK!

Banka geçtiğimiz günlerde, Türkiye’deki deprem felaketinin ardından kurtarma ve toparlanma çabalarına destek olmak amacıyla 1,78 milyar dolarlık yardım yapılacağını açıklamıştı. Dünya Bankası’nın afet risk yönetimi konusundaki kapsamlı deneyimine dayanarak felaketin büyüklüğünü, kurtarma ve yeniden inşa desteği için öncelikli alanları belirlemek üzere hızlı bir hasar değerlendirmesine başlanıldığı ifade edildi.

Söz konusu yardımın 780 milyon dolarlık kısmının Türkiye'de bulunan Türkiye Deprem, Sel ve Orman Yangınları Acil Durum Yeniden İnşa Projesi (TEFWER) ve İklim ve Afete Dirençli Şehirler Projesi'nden Koşullu Acil Müdahale Bileşenleri (CERC'ler) projeleri aracılığıyla yapılacağı belirtilirken, CERC'ler aracılığıyla yapılan yardımın belediye düzeyinde temel altyapının yeniden inşası için kullanılacağı açıklandı.

Hollanda'dan depremzedelere 88 milyon 921 bin 469 Euro'luk büyük yardım!

'Türkiye Tek Yürek'te bağış rekoru kırıldı! 115 milyar 146 milyon 528 bin TL

Haluk Levent konuştu: Ahbap'a 1 milyar geldi...

Ahbap Derneği'ne gelen bağışlar nereye gidecek? Haluk Levent tek tek açıkladı! 850 milyon TL...

Tarkan'dan depremzedelere 1 milyon TL'lik yardım!